Helsingin opetusvirastoon kohdistuva esitutkinta pyritään saamaan loppulausunnolle huhtikuussa.

Helsingin opetusviraston Helsingin kaupungin opetusviraston laitetilauksiin liittyvä korruptiotutkinta on loppusuoralla, poliisi tiedottaa.

Tutkinnan kohteena olevien laitetoimitusten määrä on lähes 9 miljoonaa euroa. Esitutkinta on kohdistunut vuosien 2006–2016 laitetilauksiin ja pääasiassa kolmeen eri laitetoimittajaan, jotka eivät ole olleet tilaushetkellä Helsingin kaupungin sopimustoimittajia.

Laitetilaukset ovat koskeneet tietokoneita, puhelimia ja muita tietoteknisiä laitteita sekä viihde-elektroniikkaa.

– Pääepäiltynä on silloinen opetusviraston tietohallintopäällikkö, joka on esitutkinnan perusteella tehnyt, hyväksynyt ja vastaanottanut laitetilaukset. Suurin osa laitteista on myyty eteenpäin. Osa rikoshyödystä ja rikoksella viedyistä laitteista on saatu takaisin, kertoo tutkintaa johtava rikostarkastaja Urpo Mäkelä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Opetusvirasto irtisanoi viime viikolla entisen tietohallintopäällikön Hannu Suoniemen ja kolme muuta viraston työntekijää.

Esitutkinnan aikana on kuulusteltu useita henkilöitä rikoksesta epäiltynä ja kolme heistä on ollut vangittuna. Myös laitetoimittajia on kuulusteltu rikoksesta epäillyn asemassa, koska laitetilaukset ja toimitustavat ovat olleet epätavallisia. Esitutkinnassa on myös selvinnyt, että opetusviraston henkilökunnalla on ollut laitteita omassa käytössään.

– Esitutkinnan yhteydessä on lisäksi selvitetty Helsingin kaupungin opetusviraston virkamiehiin kohdistuvia virkarikosepäilyjä sekä opetusviraston työntekijöihin kohdistuvia kavallus- ja petosepäilyjä, Mäkelä kertoo.

Esitutkinta pyritään saamaan loppulausunnolle huhtikuun aikana, jonka jälkeen juttu siirtyy syyteharkintaan.

Aiheesta aiemmin:

Helsingin opetusvirasto puhdistaa tietohallintoa

Helsingin opetusvirasto löysi lisää epäselvyyksiä laitehankinnoissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*