Arkistokuva: Ville Miettinen
Liikunta-Aalto- hankkeessa hiihtoneuvontaa kuntalaisille antaa olympiavoittaja Sami Jauhojärvi.

Alajärven kaupunkiin vyöryy kevään aikana liikunnan ilosanoman aalto, kun kaupunki julkaisee koko kevään ajan omissa kanavissaan ja kaupungin liikuntapaikoissa digitaalista, videomuotoista liikuntaneuvontaa kaupunkilaisille.

Liikunta-Aalto 2020 -hankkeessa neuvontaa annetaan yli sadan videon verran. Lajeina ovat mm. joka kodin kuntotestit ja lihaskuntoliikkeet, rintauinti, maastohiihto ja juoksulenkkeily.

Neuvonnan antajat ovat nimekkäitä omien lajiensa osaajia. Hiihdon neuvontaa alajärveläisille antaa olympiavoittaja Sami Jauhojärvi, rintauinnin neuvontaa kilpauimari Matti Mattsson ja hyvän joukkuepelin ohjeita jääkiekon mestarivalmentaja Jukka Jalonen. Lenkkeilyssä alajärveläisiä piipahtaa neuvomassa olympiavoittaja Lasse Viren.

Taustalla on pyrkims saada kuntien rakentamat uimahallit, liikuntahallit ja ulkoilureitit palvelemaan koko kuntaväestöä paremmin ja tasaisemmin.

Liikunta-Aalto tarjoaa vuonna 2020 kaikille kaupungin asukkaille digitaalisen valmennuksen lisäksi mm. treeniohjelmia, yhteislenkkejä, tapahtumia, testejä sekä Team Alajärven yhteisen harjoituspäiväkirjan. Tavoitteena on kerätä yhteiseen harjoituspäiväkirjaan valtaisa määrä erilaisia liikuntasuorituksia.

Hankkeessa on tarkoitus koota uudella tavalla yhteen liikunnan ja hyvinvoinnin palveluita ja toimijoita. Yhteistyön avulla luodaan digitaalista liikunnan ja terveyden valmennusmateriaalia, joka on kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä. Tavoitteena on kasvattaa liikunnallisuutta ja terveystietoa sekä lopulta luoda muihin kuntiin ja kaupunkeihin kopiotavissa oleva toimintamalli liikuntaviestinnän kehittämiseksi ja liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Hanke toteutetaan kuntien yhteistyönä, ja palvelun kunnat ovat kukin tuottaneet palveluun oman mestarinsa liikuntaneuvonnan. Jauhojärvi on hiihtoneuvontaa kuntalaispalveluun tuottaneen Ylitornion lähettiläs, Riihimäki tarjoaa Jukka Jalosen valmennusosaamista ja Myrskylä Lasse Virenin ja Ari Paunosen juoksuneuvontaa.

Alajärven rooli on olla palvelun kokoajana ja joka kodin kuntotestien ja lihaskuntoliikkeiden tuottajana sekä UKK-testien kuvauspaikkakuntana.

Alajärven tiedotteen mukaan kaupunki on investoinut noin 20 miljoonaa euroa liikuntarakentamiseen viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Tänä vuonna Alajärvi panostaa liikuntarakentamisen sijasta kunnallisten liikuntarakennusten käyttöneuvontaan ja liikunnan edistämiseen kaikissa ikäryhmissä.

Alajärven Liikunta-Aalto 2020 -hanke kokoaa yhteen liikunnan- ja hyvinvoinnin eri toimijoita ja palveluita ”Team Alajärveä” varten, eli kaikkia kaupungin asukkaita varten. Team Alajärveä sparraa joukko liikunnan- ja hyvinvoinnin asiantuntijoita sekä Aalto-ryhmä. Aalto-ryhmään on valittu neljä alajärveläistä, jotka ”tavoittelevat elämänsä parasta kesää 2020” ja tsemppaavat kuntoilunsa ohessa muita kaupunkilaisia.

Uuden liikuntaneuvonnan ensimmäinen testivaihe alkaa tänään Alajärvellä ja muiden kokeilukuntien kanavissa tammikuun aikana.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*