Ammatillisen koulutuksen palveluja käyttäneet arvostavat nykyisinkin ammatillista koulutusta suuresti. Kuva: Laura Oja

Uusimman Kuntalaistutkimuksen mukaan 56 prosenttia ammatilliseen koulutukseen kantaa ottaneista kuntalaisista piti sitä hyvin hoidettuna ja 60 prosenttia hyvin saavutettavana.

Ammatillisen koulutuksen tyytyväisyyttä mitattiin myös asteikolla 1–5 ja vuoden 2024 kyselyssä tyytyväisyys oli 3,50. Tämä on hienoista laskua edelliseen mittauskertaan vuonna 2020, jolloin keskiarvo oli 3,57, Kuntaliitto tiedottaa.

Samaan aikaan kuitenkin palvelua käyttäneiden arvio ammatillisesta koulutuksesta on noussut: heidän arvionsa on noussut vuoden 2020 arvosta 3,67 tämän mittauskerran lukemaan 3,81.

Sen sijaan ei-käyttäjien näkemys on muuttunut negatiivisemmaksi, vuoden 2020 arvosanasta 3,52 on nyt laskettu 3,38:aan.

– On mahdollista, että negatiivinen mediahuomio yksittäisiin ammatillisen koulutuksen haasteisiin on vaikuttanut haitallisesti julkiseen mielipiteeseen, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Maarit Kallio-Savela arvioi.

– Samalla vaikuttaa siltä, että ammatillisen koulutuksen palveluja käyttäneet arvostavat nykyisinkin ammatillista koulutusta suuresti ja kokevat sen edelleen laadukkaana, Kallio-Savela jatkaa tiedotteen mukaan.

Yhteiskuntavastuuta

Kunnilla on merkittävä tehtävä elinkeinoelämän tarpeiden ja osaajien yhdistämisessä oikealla koulutustarjonnalla.

– Hienoa, että palvelun käyttäjät ovat kokeneet ammatillisen koulutuksen laadukkaana. Toivottavasti ammatillisen koulutuksen vahvuudet ja laaja tehtävä tunnistettaisiin myös yleisemmin, Kuntaliiton erityisasiantuntija Ilkka Eronen arvioi.

– Ammatillinen koulutus vaikuttaa laajasti alueen elinvoimaan ja talouteen tarjoamalla aikuisille osaamisen päivittämisen ja kohottamisen mahdollisuuksia. Se myös kantaa merkittävää yhteiskuntavastuuta niin oppivelvollisuutta suorittavien kuin aikuisten jatkuvan oppimisen opiskelijoiden osalta, Eronen lisää tiedotteen mukaan.

Lappajärvellä homma toimii

Suuremmissa kunnissa ollaan yleisesti tyytyväisempiä ammatillisen koulutuksen saatavuuteen, mutta tyytyväisimpien kärjessä myös pieniä kuntia.

Tiedotteen mukaan tyytyväisyydessä näkyy myös alueellisia eroja erikokoisten kuntien välillä.

Suuremmissa kunnissa ollaan pääsääntöisesti pieniä kuntia tyytyväisempiä ammatilliseen koulutukseen sekä sen saatavuuteen ja saavutettavuuteen.

Esimerkiksi yli 100 000 asukkaan kaupungeissa palvelun saatavuuden ja saavutettavuuden arvio on 3,85, kun taas pienimmissä, alle 5 000 asukkaan kunnissa vastaava luku on 2,54.

– Tyytyväisyys ammatilliseen koulutukseen on erittäin vahvassa yhteydessä kokemukseen ammatillisen koulutuksen palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom kertoo.

– Ne kunnat, joissa on tarjolla jotain ammatillista koulutusta, saavat pääsääntöisesti ja ymmärrettävästi selvästi korkeammat tyytyväisyysarviot kuin ne, joissa ei ole tarjolla ammatillista koulutusta.

Tämä ilmiö näkyy erityisesti pienten tutkimuskuntien saamissa tyytyväisyysarvioissa, Kuntaliitto tiedottaa.

– Vaikka pienet kunnat saivat yleisesti heikompia arvioita, niin on huomionarvoista, että tutkimuskuntien korkein palvelutyytyväisyysarvio mitattiin 2 800 asukkaan Lappajärvellä arviolla 4,17, jossa on tarjolla Järviseudun ammatti-instituutti JAMIn koulutusta.

– Pienistä kunnista myös 6 900 asukkaan Oulainen sijoittui tyytyväisyysarvioiden kärkikuusikkoon arviolla 3,89, ja myös siellä on tarjolla Koulutuskeskus JEDUn koulutusta, Pekola-Sjöblom sanoo.

Yli 10 000 vastaajaa

Väestönkehitys haastaa enenevässä määrin koulutuksen ja osaavan työvoiman saatavuutta harvaa asutuilla seuduilla.

– Tähän täytyy löytää ratkaisuja ja ammatillisen koulutuksen tutkintorakennetta olisikin hyvä tarkastella rohkeasti uudelleen, jotta osaavan työvoiman ja koulutuksen saatavuus voidaan turvata. Lisäksi tulisi hyödyntää nykyistä enemmän koulutusmuotojen ja asteiden yhteistyötä, Kallio-Savela sanoo.

Edellä mainitut tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2024 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi touko-kesäkuussa noin 10 500 suomalaista.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*