Koulukuljetukset tai muutkaan kuljetukset eivät toimi normaaliin tapaan Ylivieskan kaupungissa tulvien aikana.

Ylivieskan Niemelän koulun oppilaiden opetus järjestetään tänään maanantaina etänä.

Näin päätti Pohjois-Pohjanmaan lounaisosassa sijaitsevan Ylivieskan kaupungin johtokeskus jo sunnuntaina.

Niemelänkylän tulva-alueelta kulkee oppilaita muihinkin kouluihin. Tien ollessa poikki tai saarroksiin jääneissä kodeissa asuvia perheitä on pyydetty olemaan yhteydessä kouluihin. Yhteydenotoilla varmistetaan, että koulukuljetusten poikkeamat ovat kaikkien tiedossa.

Lisäksi Ylivieskan kaupunki tiedotti, että tulvatilanne ei ole sunnuntain aikana pahentunut. Ylivieskassa Niemelänkylän kohdalla Kalajoen tukkinut jääpato on purkautunut alavirran puolelta osittain.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Vesi on päässyt virtaamaan peltoja pitkin pois ja sen ansiosta vedenpinta on hieman laskenut alueella.

Tulvaan liittyviä pelastustehtäviä on ollut muutamia. Kalajoen jääpadoissa on ollut hieman liikehdintää.

Lisäksi kaupungin tiedotteessa kerrottiin, että odotettavissa on, että vesisateiden vaikutukset alkavat näkyä. Sateet ja lämmin sää ovat sulattaneet lunta. Valumavesi todennäköisesti nostaa Kalajoen pintaa erityisesti Niemelänkylällä.

Niemelänkylällä on evakuoitu yhteensä neljä henkilöä, sunnuntaina kerrottiin. Pelastuslaitos on jatkuvasti valmis evakuoimaan lisää alueen asukkaita.

Evakuointeja toteutetaan yhteistyössä Pohteen sosiaali- ja kriisipäivystyksen kanssa.

Pyhäjoella ja Siikajoella tulvahuippua odotetaan muutaman päivän sisällä. Sunnuntain aikana pelastuslaitoksella on ollut Pyhäjoella kaksi tulvaan liittyvää tehtävää. Myös Kalajoella on ollut kaksi tehtävää.

Niemelänkylän Siltatie on poikki. Myös Koskipuhdossa Hamarintie on suljettu.

Tiedotteessa huomautetaan myös, että tulvatilanne voi myös muuttua äkisti ja aiheuttaa vaaratilanteita.

Opetus järjestetään Ylivieskan kouluilla mahdollisuuksien mukaan normaalisti. Ylivieskan kaupungissa asuu vajaat 15 400 ihmistä.

Jo perjantaina vajaan 2 500 asukkaan Alavieskan kunta tiedotti, että nopeasti nouseva Kalajoen tulvavesi on peittänyt Alavieskassa muun muassa kunnantalon takana olevan leikkipaikan sekä muita paikkoja keskustaajamassa.

Jäälautat ja voimakas veden virtaus ovat arvaamaton yhdistelmä, kunta tiedotti.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Alavieskan kunnan tiedotteessa huomautettiin, että jääpadot voivat lähteä liikkeelle äkillisesti ja voimakas virtaus voi viedä aikuisenkin äkkiä mukanaan.

Tulva-alue aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran ja erityisesti lasten ja nuorten tulva-alueiden ihailua tulee ohjata ja valvoa.

Alavieskan kunnan tekninen johtaja Ossi Laakso huomautti, että tilanne oli edellä mainitun leikkipaikan ja keskustaajaman suhteen oli paljon rauhallisempi maanantaiaamuna perjantaihin verrattuna.

Hän tosin muistutti tulva-asian luonteesta senkin, että tilanteet voivat muuttua nopeastikin.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*