Kuva: Suomen Ilmakuva
Yliopiston tekniikan koulutuksen laajentamisella pyritään houkuttelemaan uusia yrityksiä ja luomaan uusia työpaikkoja Turun seudulle.

Turun kaupunki lahjoittaa kaksi viisivuotista professuuria Turun yliopistolle alkaen vuodesta 2020. Turun kaupunginhallitus päätti lahjoituksesta kokouksessaan 4.11.2019.

Kyseessä on Turun kaupungin lahja ensi vuonna sata vuotta täyttävälle Turun yliopistolle. Lahjoitusprofessuurit on suunnattu kone- ja materiaalitekniikkaan, joissa yliopisto aloittaa ensi vuoden syksyllä uudet diplomi-insinöörien koulutukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi heinäkuussa 2019 Turun yliopiston tekniikan koulutustarjontaa antamalla yliopistolle konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuut.

Turun yliopiston tekniikan diplomi-insinöörikoulutuksiin otetaan ensi vuonna yhteensä 273 opiskelijaa. Uusiin kone- ja materiaalitekniikan koulutuksiin otetaan 100 opiskelijaa. Yliopisto kasvattaa myös jo käynnissä olevien biotekniikan ja tietotekniikan diplomi-insinöörikoulutusten sisäänottoa.

Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan hanketta on tavoiteltu pitkään. Arven mukaan tekniikan koulutuksen laajentaminen lisää alueen vetovoimaa, tuo uusia yrityksiä ja uudenlaisia työpaikkoja.

Kahden lahjoitusprofessuurin kustannukset ovat vuositasolla 240 000 euroa.

– Turussa toimivien korkeakoulujen, suurimpana kohta satavuotiaan Turun yliopiston, arvo kaupungille ja Turun tulevaisuudelle on mittaamaton. Turun yliopisto on nyt aloittanut nousun merkittävien tekniikan alan tiedeyliopistojen joukkoon, mikä on Turun ja Lounais-Suomen alueen kehityksen ja kilpailukyvyn kannalta suorastaan historiallinen edistysaskel, Arve sanoo tiedotteessa.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola pitää kaupungin lahjoitusta merkittävänä.

– Samalla kaupunki näyttää hyvää esimerkkiä siinä, miten konkreettisesti voidaan yliopistolle lahjoittamalla tukea oman alueen osaamisen ja sitä kautta hyvinvoinnin kasvua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*