Vantaan kaupungintalolla järjestettiin suruliputus heti tiistaina iltapäivällä. (Kuva: Ville Miettinen)

Vantaalla Viertolan Jokirannan koululla tapahtuneessa ampumisessa menehtyi yksi ja loukkaantui vakavasti kaksi oppilasta. Myös kiinni otettu ampumisesta epäilty on 12-vuotias.

Tasavallan presidentti, ministerit ja muut poliitikot lähettivät osanottonsa tapahtuman johdosta. Viesteissä kuvastui päällimmäisenä järkytys ja suru.

Presidentti Alexander Stubb kertoi viestipalvelu X:ssä olevansa syvästi järkyttynyt Vantaan tapahtumien johdosta.

– Esitän syvimmän osanottoni menehtyneen koululaisen omaisille. Toivotan voimia toipumiseen loukkaantuneille. Koulun kaikki oppilaat ja henkilökunta ovat ajatuksissani.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi asiasta lausunnon eduskunnassa pitämässään mediatapaamisessa.

– Tapahtuma järkyttää syvästi. Haluan esittää omasta ja hallituksen puolesta osanottoni menehtyneen lapsen perheelle ja läheisille. Lisäksi kaksi lasta on loukkaantunut vakavasti. Ajatukseni ovat uhrien, heidän läheistensä ja Viertolan koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan luona.

Pääministeri pitää tärkeänä, että koulun oppilaat, henkilöstö ja perheet saavat kaiken mahdollisen tuen. Hän toivoo, että lapset ja nuoret saavat lähipäivinä läsnäoloa ja välittämistä.

– Tilanne voi herättää pelkoa ja kysymyksiä. On tärkeää, että siitä puhutaan kodeissa laajemminkin.

– Haluan sanoa lapsille ja nuorille joka puolella Suomea, että suomalaiset viranomaiset ja koulujen henkilökunta tekevät päivittäin kaikkensa, ettei tällaista pääsisi tapahtumaan.

– Koulun pitää olla turvallinen paikka niin koululaisille kuin työntekijöille.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson esittää niin ikään syvimmät surunvalittelunsa uhrien omaisille, ystäville ja koko kouluyhteisölle. 

– Haluan osoittaa omasta puolestani sekä opetus- ja kulttuuriministeriön puolesta tukemme ja syvimmät osanottomme väkivallanteon uhreille ja heidän omaisilleen. Tämän päivän väkivallanteko on järkyttävä ja koskettaa koko kouluyhteisöä ja kaikkia meitä suomalaisia syvästi, Henriksson lausuu OKM:n tiedotteessa.

Opetusministerin mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki koulun oppilaat sekä perheet ja koko koulun henkilökunta saa tarvitsemansa tuen ja avun. Kaikkien oppilaiden ja opiskelijoiden turvallisuus ja hyvinvointi tulee voida taata kaikissa kouluissa ja oppilaitoksissa jokaisena päivänä. 

Suruliputus keskiviikkona

Sisäministeriö määrää valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan Viertolan kouluampumisen johdosta 3.4.2024. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen.

Suruliputus alkaa aamulla kello 8. Suruliputuksella kunnioitetaan ja muistetaan kouluampumisen uhreja.

Suruliputuksen alkaessa lippu vedetään ensin salossa ylös asti ja lasketaan sen jälkeen kolmanneksen tangon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin. Liputus päättyy auringon laskiessa.

X:ssä reagoitiin

Esimerkiksi nämä kommentit olivat X:ssä ennen kuin tiedettiin, että yksi ampumisen uhreista on menehtynyt.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.):

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.):

Vantaalainen tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.):

//uutista täydennetty klo 16.28 tasavallan presidentin ja pääministerin osanotoilla, täydennetty opetus- ja kulttuuri- sekä sisäministeriön tiedoilla ja korjattu 2.4.2024 klo 15.31 yksi kolmesta loukkaantuneesta menehtyi//

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä