Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki (vas.), poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen yleisjohtaja Tomi Salosyrjä kertomassa Vantaan kouluampumisesta poliisin tiedotustilaisuudessa. (LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER)

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi tiedotustilaisuuden aluksi kello 13, että yksi lapsi on menehtynyt Vantaan Viertolan Jokirannan koulun ampumavälikohtauksessa. Kaksi 12-vuotiasta loukkaantui vakavasti. Kaikki osalliset ovat kuudesluokkalaisia.

– Poliisi otti kiinni epäillyn tekijän, kuudesluokkalaisen pojan Helsingin puolelta alle tunnin kuluttua tapahtuneesta, Koskimäki kertoo.

Koskimäki ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen esittivät osanottonsa menehtyneen omaisille, läheisille, koulutovereille ja koulun henkilökunnalle.

– Tämä on murheellinen päivä. Eri tyyppiset koulu-uhkaukset ovat valitettavasti nykypäivää ja poliisi joutuu usein turvaamaan koulupäivää läsnäolollaan oppilaitoksissaan, Kolehmainen sanoi.

Kolehmaisen mukaan poliisilla on nykyään hyvät valmiudet torjua koulu-uhkauksia. Aiemmista kouluampumisista on otettu opiksi.

– Tällaista päivää kuin tänään ei olisi saanut tapahtua.

– Olennaista on se, että viranomaiset saavat tiedon uhkaavissa tilanteissa ja henkilön poikkeavasta käytöksestä. Pienetkin tiedonmuruset auttavat ennalta ehkäisevien toimenpiteiden tekemiseen. Vuosien aikana tällaisissa on tapauksissa on usein onnistuttu, mutta tässä murheellisessa tilanteessa tekoa ei onnistuttu estämään. Mistä se johtuu, se selvitetään myöhemmin, Kolehmainen jatkoi.

Lue lisää: Kouluampumisesta epäilty 12-vuotias on myöntänyt teon – Toinen loukkaantuneista on kosovolaistaustainen tyttö

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen yleisjohtaja Tomi Salosyrjä kertoi aamun tapahtumien kulusta poliisin näkökulmasta:

– Poliisille kello 9.08 tulleen tiedon mukaan paikalla oli tapahtunut ampuminen tai ammuskelu. Partiot olivat paikalla kohteessa noin yhdeksässä minuutissa ja aloittivat välittömästi ensimmäiset toimenpiteet tilanteen turvaamiseksi ja mahdollisen väkivallanteon tekijän löytämiseksi.

Kello 9.17 paikalle ensimmäisenä saapunut poliisipartio totesi, että koululla on vakavasti loukkaantuneita henkilöitä. Ensihoito aloitti välittömästi ensihoitotoimenpiteet. Ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli paikalla kello 9.23.

– Kello 9.58 poliisi otti omien selvitysten kautta hankittujen tietojen avulla epäillyn tekijän kiinni Helsingin puolella Siltamäen kaupunginosassa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että muita epäiltyjä ei ole tiedossa.

Epäilty oli liikkeellä jalan. Kiinniottoon ei tarvinnut käyttää voimakeinoja. Epäillyllä oli käsiase hallussaan kiinniottohetkellä.

Rikosnimikkeenä murha ja kaksi murhan yritystä

Rikostutkinnasta vastaava rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen kertoi, että rikostutkinta käynnistyi välittömästi ja koska epäilty on alaikäinen yhteistyötä tehdään Vantaan kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksen kanssa.

Hyvärinen kertoo, että tässä vaiheessa tekoa tutkitaan murhana ja kahtena murhan yrityksenä. Murhan tunnusmerkistöstä teossa täyttyy erityinen raakuus ja suunnitelmallisuus.

– Lähtökohtaisesti kun aseen kanssa lähtee kouluun, jonkinlaista suunnitelmallisuutta voi todeta olevan. Ja kun uhreja on kolme, huomioiden keitä he ovat, niin raakuuden tunnusmerkit täyttyy myös.

– Poliisi tulee selvittämään kaikki tapahtumaan liittyvät asiat, vaikka epäilty on 12-vuotias ja hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, Hyvärinen sanoo.

Tekijällä oli aseenaan käsiase, jonka lupa kuuluu hänen lähisukulaiselleen.

Poliisi kertoo, että alle 15-vuotiasta tekijää ei voida lain mukaan vangita. Poliisi kuulee epäiltyä tänään ja luovuttaa hänet sen jälkeen sosiaaliviranomaisten haltuun.

Poliisin mukaan epäillyn taustoista ei alkuvaiheessa ole tullut esiin viitteitä ampumisen suunnittelusta, eikä häntä ole aiemmin epäilty rikoksesta.

Poliisi kertoi, että ampumiset tapahtuivat koulun sisällä samalla alueella. Loukkaantuneet lapset saivat vammansa ampumisesta. Poliisi ei kommentoinut valikoiko ampuja uhrit tarkoituksella.

Poliisin mukaan riski oli olemassa, että loukkaantuneita olisi voinut olla enemmän, koska tekijällä oli ampuma-ase käytössään. Vielä ei tiedetty, kuinka monta laukausta oli ammuttu.

Kouluissa suojauduttiin sisälle ja annettiin kriisiapua

Vantaan kaupunginjohtajan sijainen apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila:

– Meillä kasvatus- ja sivistystoimen rooli oli järjestää osaltaan oppilaiden sisäsuojaus. Myöhemmin siirryttiin koulun oppilaiden ja henkilökunnan henkiseen huoltoon.

Vantaan kaupungin perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoi, että Jokirannan koulun opetuspisteessä on noin 270 oppilasta.

– Molempien opetuspisteiden kaikki 870 oppilasta ja henkilökunta suojautui sisälle poliisin ohjeistuksen mukaan. Tämän jälkeen kaikki lähialueet koulut ja päiväkodit siirtyivät myös sisäsuojautumiseen. Lähialueiden sisäsuojautuminen purettiin tänään noin kello 12.20.

Kalon mukaan Viertolan koululla on keskiviikkona koulupäivä 9-12, ja sen aikana pidetään koko koululle erillinen tilaisuus, jossa tapahtuma käsitellään.

– Kyseiselle luokalle, jossa uhri ja loukkaantuneet ovat, ja heidän huoltajilleen pidetään torstaina oma tilaisuus. Kaikissa Vantaan kouluissa, päiväkodeissa ja toisen asteen oppilaitoksissa asiaa käsitellään huomenna oppilaiden ikätaso huomioiden, Kalo kertoo.

– Tänään kaupungintalolla ja Viertolan koululla on suruliputus kello 14 alkaen ja huomenna suruliputus on kaikissa Vantaan kouluissa.

Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran tiistaina kello 17.00.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä