Kunnissa toivotaan, että ainakin ensimmäinen valtuustokokous voidaan pitää kasvokkain. Kuva: Seppo Haavisto

Uusien valtuustojen ensimmäisiä kokouksia järjestetään jo tänään. Näin tehdään suurimmista kaupungeista ainakin Helsingissä mutta myös esimerkiksi Varkaudessa.

– Niin paljon isoja kysymyksiä on edessä, ettei aikaa ole hukattavaksi yhtään, sanoo Varkauden hallintojohtaja Toni Leppänen.

Hän huomauttaa, että ensi vuoden talousarviota on päästävä käsittelemään pian, samoin päivittämään kaupungin strategiaa sekä käymään läpi hyvinvointialueen rakentumista.

Kaupunginhallitus kokoontui jo kesäkuussa ja teki esitykset illalla kokoontuvalle valtuustolle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Varkauteen valittiin kesäkuussa kaikkiaan 43 valtuutettua, joista 18 on uutta.

– Valtuutettujen koulutukset alkavat huomenna tiistaina. Jatkamme niin, että käytännössä joka tiistai on koulutuksia. Ensimmäiseksi jaetaan kaikille iPadit ja käydään läpi, kuinka valtuutetut voivat hakea järjestelmistä tarvitsemaansa tietoa. Ensi viikolla käymme läpi kuntalakia ja hallintosääntöä.

Valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten apuna on myös Hallintoakatemian nettipohjainen koulutus, jossa pääsee opiskelemaan muun muassa kuntalakia.

Ainakin tämäniltaisessa valtuustokokouksessa tavataan kasvokkain. Koronan takia kokous siirrettiin valtuustosalista isompaan Warkaussaliin, jossa on paikkoja noin 500 osallistujalle.

– Toivon, että olisimme paikalla läsnä etenkin näin ensimmäisessä kokouksessa, Mamia sanoo.

Leppänen kertoo, että kesäkuussa valitut päättäjät ehtivät pitää omia neuvottelujaan ennen heinäkuun lomakautta.  Ainakaan hänen korviinsa ole kantautunut murinaa siitä, että lomailu olisi kärsinyt syksyn järjestäytymisen takia.

Läsnä vai etänä Salossa?

Uusien valtuustojen tärkein tehtävä elokuussa on hallituksen ja muiden toimielinten jäsenten nimeäminen. Henkilövalintojen on oltava esillä ensimmäisessä kokouksessa, ja tämä koskee myös kuntayhtymäpaikkoja.

Salon valtuustossa on uusia päättäjiä kolmanneksen verran. Valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran viikon kuluttua maanantaina, jolloin käydään läpi esimerkiksi kokoustekniikkaa ja tutustutaan äänestysjärjestelmään.

– Käymme hallintojohtajan kanssa läpi koulutustilaisuudet, kun hän palaa huomenna lomalta, kertoo Salon hallintosihteeri Satu Mamia.

Koulutusten päivämääriä ei ehditty ennen kesälomakautta lyödä lukkoon. Alkuviikosta päätetään sekin, pidetäänkö ensimmäinen valtuustokokous etänä vai läsnä.

Salossa virkamiesjohtoa on viime valtuustokauden aikana vaihtunut, hallintojohtajan lisäksi myös kaupunginjohtaja. Hässäkkää on tiennyt asianhallintajärjestelmän uudistus keväällä ja kokoushallinnan uusi versio.  Niihin tehdään ohjeita ja uusia toimintatapoja haetaan vielä.

Mamia on hyvillään siitä, että valtuutetuille ehdittiin järjestää briiffaustilauus kesäkuussa. Uudet koneet saadaan jakoon jo tämän päivän ja huomisen aikana.

Keminmaalla päivämäärä auki

– Ei ole vielä päätetty, vastaa puolestaan Keminmaan vs. kunnanjohtaja Hannele Matinlassi kysymykseen kunnan ensimmäisestä valtuustokokouksesta.

– Kunnanhallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina päättämään, mitä valtuuston tulee käsitellä. Valtuuston kokous menee ilman muuta loppukuuhun.

Keminmaalla valtuuston kokoukset on pidetty torstaisin. Matinlassi toivoo, että ensimmäinen kokous ehdittäisiin järjestää ennen elokuun viimeistä torstaita.

Keminmaan 31 valtuutetusta reilu kolmannes on uusia. Kaikille valtuutetuille järjestetään yhdessä Merilapin kuntien kanssa yhteistä koulutusta sekä kunnan oma koulutus hallintosäännöstä. Koulutuspäivät on jo päätetty, ja esimerkiksi syyskuun alussa teemana on, kuinka kuntatalous toimii.

Edellinen valtuusto hyväksyi talousarvion raamin, jonka hän tuntee itse sitä valmistelleena hyvin.

– Mutta kuntastrategiaa emme saa samalla lailla vauhtiin kuin talousarvion käsittelyä. Olen yrittänyt kesän aikana fiksailla sille aikataulua. Uusille valtuutetuille pitäisi saada tietoa siitä, mikä merkitys kuntastrategialla on. Entä millaisia tavoitteita siihen halutaan mukaan?

Keminmaan tulevista mahdollisista investoinneista isoimpia on teollisuusalueen alikulku, jonka toteuttaminen kunnassa vielä mietityttää.

Matinlassilla on rauhallinen mieli, vaikkei valtuusto heti elokuun alussa kokoonnukaan. Hän lykkäsi oman kolmen viikon lomansa heinäkuun loppuun ja elokuun alkuun, kunnes muu väki palaa töihin valmisteluja jatkamaan.

Lue lisää:

Kesä tietää tuleville valtuustoryhmille sumplimista, valtuustot saatava koolle mahdollisimman pian   

Milloin uudet valtuustot aloittavat? – Oikeusministeriö ehdottaa valtuustokauden alkua elokuulle, monessa kunnassa syyskuu kuulostaa realistisemmalta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*