Rotuaarin varreltakin voi asuntoa tarjota Oulun kaupungille välivuokrattavaksi. (Kuva: Oulun kaupunki)

Asuntojen välivuokraus on keino, johon Oulun kaupunki tarttuu järjestäessään asuntoja pakolaistaustaisille uusille oululaisille. Kaupunki vuokraa asunnot yksityisiltä asunnonomistajilta pitkillä vuokrasopimuksilla ja vuokraa ne edelleen asuntoja tarvitseville.

Välivuokraus nousi viime keväänä esiin yhtenä keinona järjestää asuntoja oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Mikään uusi asia kuntien ja kaupunkien suorittama asuntojen välivuokraus ei kuitenkaan ole. Helsingin kaupunki on välivuokrannut asuntoja yksityisiltä jo pitkään.

-Tarkkaa asuntojen tarvetta on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa moni seikka. Kuinka moni turvapaikanhakija saa oleskeluluvan ja kuinka moni heistä jää tänne Ouluun. Asuntotarve on joka tapauksia satoja, ehkä jotain 400–500 kappaletta, Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen vs. palveluesimies Katja Karppinen arvioi.

Välivuokrauksessa asunnon omistajat voivat tarjota kaupungille asuntoa vuokrattavaksi. Ennen vuokrasopimuksen tekoa asuntoon tehdään tarkastuskäynti ja vastaava tarkastus tehdään vuokrasopimuksen päättyessä. Asunnon omistajan vinkkelistä katsottuna kaupunki on myös varma vuokranmaksaja.

Mainos-Oulussa on paljon vapaana olevia yksityisten asuntoja. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita vuokraamaan asuntoja kaupungille ja koko eilinen päiväkin meni sähköposteihin vastatessa. Vuokran tulo tilille on varmaa ja kaupunki pyörittää jälleenvuokraukseen liittyvän byrokratian, Karppinen kertoo.

Pakolaistaustaisten asunnon tarvitsijoiden lisäksi välivuokrattuja asuntoja voidaan vuokrata myös niille kantaväestöön kuuluville henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada asuntoa avoimilta vuokramarkkinoilta.

Aiheesta Oulun kaupungin sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*