Tasaisemmin sijoittuvat tuulivoima-alueet olisivat Suomen nykyisten tuulivoimakuntien etu, itäiseimpien kuntien kunnanjohtajat muistuttavat kannanotossaan. - Kysymys kuuluu: onko meillä varaa jättää hyödyntämättä suurta osaa itäistä ja pohjoista Suomea tuulivoiman investointi- ja tuotantopotentiaalista? Kuva: wpd Finland

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen, ps. vastaus tietoliikenneyhteyksien toimivuudesta Kaakkois- ja Itä-Suomessa on herättänyt itäisessä Suomessa kovaa kritiikkiä.

Teleoperaattorien mukaan 3G-verkon alasajo alkaa jo tänä vuonna ja saatetaan päätökseen viimeistään ensi vuonna.

Ranteen mukaan kansainvälisesti katsottuna Suomen matkaviestiverkkojen saatavuus on erinomainen. Itä-Suomessa ollaan eri mieltä. Yle uutisoi, että esimerkiksi Parikkalassa ministerin käsitystä pidetään ylimalkaisena.

-Olemme oikeutettuja samoihin palveluihin kuin muutkin. Verkot ja mobiiliyhteydet ovat huonontuneet todella paljon vuoden aikana, Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkkö sanoo Ylen haastattelussa.

– Kun puhumme yhdenvertaisuudesta ja turvallisuudesta niin tämä on laajamittainen ongelma. Ihmisten terveys vaarantuu, kun hätäkeskukseen ei saada yhteyttä. Puhumme tässä myös samalla kuntien elinvoimasta ja muista suurista kysymyksistä.

Pääkkö on mukana itärajan kuntien yhteisessä kannanotossa, jossa hallitukselta vaaditaan sanojen lisäksi todellisia tekoja, joilla Itä-Suomen elinoloista huolehditaan ja elinvoimaa tuetaan.

Kannanoton mukaan esimerkiksi kantaverkon laajentaminen on kohtalonkysymys kaikkien vaihtoehtoisten energiaratkaisujen osalta aurinkovoimasta vetytalouteen, mutta asiassa valiltsee tällä hetkellä ”muna-kanatilanne”, joka on itäisimpien kuntien kannalta kestämätön.

– Energiaketjuunkin sopii sanoma, että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Jos näin on, Itä- ja Pohjois-Suomen tilanteen ratkaiseminen vaatii akuutteja toimia, kannanotossa todetaan.

Myös Kuntalehden tuoreessa pääkirjoituksessa todetaan, että apu rajaseudulle on tukea turvallisuudelle.

Keskustan emerituskansanedustajan Seppo Kääriäisen mukaan kyseessä on vakavampi asia kuin yleisesti tiedostetaan.  

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen, kesk., ilmaisi Kääriäisen sanoman vielä suorasukaisemmin.

-Vaikuttaa siltä, että hallitus ei ole herännyt uuteen geopoliittiseen todellisuuteen ja mitä se tarkoittaa Itä-Suomessa. Hallitus esittää laajakaistatukiohjelman lopettamista eikä lotkauta korvia huolille 3G-verkon alasajosta, Eskelinen kommentoi viestipalvelu X:ssä.

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä