Kuva: Ville Miettinen

Konservatiivipuolue on voittamassa Britannian vaalit ylivoimaisesti BBC:n mukaan.

Voitto tarkoittaa, että Britannian eroprosessi Euroopan unionista käynnistyy virallisesti tammikuun lopussa.

Kun joidenkin vaalipiirien lopullinen tulos oli vielä varmistumatta aamulla, konseravtiivit olivat saamassa 348 paikkaa parlamenttiin, kun yksinkertaiseen enemmistöön vaadittiin 326.

Konservatiivien paikkamäärä parlamentissa on kasvamassa 48:lla, kun työväenpuolue on menettämässä 57 paikkaa.

– Tämä antaa mahdollisuuden kunnioittaa Britannian kansalaisten demopraattista tahtoa ja muuttaa tätä maata paremmaksi ja vapauttaa sen potentiaalin, Johnson sanoi.

Murskavoiton toi monien perinteisesti työväenpuoluetta kannattaneiden alueiden kääntyminen selkeästi brexitin edistämistä ajaneiden konservatiivien taakse.

Jos aamun ennuste hieman yli 202 paikasta parlamentissa pitää paikkansa, työväenpuolue on saanut huonomman tuloksen parlamenttivaalissa viimeksi vuonna 1935.

Murskatappion kokenut työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn totesi, ettei johda puoluetta seuraaviin vaaleihin. Corbynin taustan ja näkemysten arvioitiin ennen vaaleja vieroittavan työväenpuolueen äänestäjiä puolueesta näissä vaaleissa. Tappiossa ei kuitenkaan ollut kyse pelkästään henkilöstä, muistutti Helsingin yliopiston eurooppalaisen politiikan tutkija Timo Miettinen Twitterissä.

– Labourin kannattajapohjan häviämisen takana on paljon suurempia demografisia ja työväenliikkeen olemassaoloon ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Corbynin myötä Labourista tuli opiskelijapuolue, Miettinen twiittasi.

– Johnson onnistui kahdessa asiassa: puhdistamaan puolueen kapinallisista ja voittamaan sen jälkeen vaalit. Vei puoluetta oikealle ja kansallismieliseen suuntaan. Mandaatti on vahva, mutta odotusten ja todellisuuden välillä voi olla iso kuilu ja edessä saattaa olla lisäajan pyyntö EU:lta 2020 päättyvälle siirtymäajalle. Mandaatti on toisaalta niin vahva, että saattaa kestää tämän.

Brexitin perumista vaatinut liberaalidemokraattien puheenjohtaja Jo Swinson menetti oman paikkansa parlamentissa.

Skotlannin kansallispuolue SNP vei sekin paikkoja työväenpuolueelta ja on saamassa merkittävän voiton, kun sen paikkamäärä kasvaa 33:stä 46:een. Tämän ennakoidaan merkitsevän voimistuvaa vaatimusta uudesta kansanäänestyksestä Skotlannin itsenäisyydestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*