Epäasiallisuus aisoihin – vesantolaiset vaihtoivat somen mölinät rakentavaksi keskusteluksi
Vesantolaiset kirittävät toinen toisiaan kuvaamaan kuntansa luontoa. Kuva: Markku Minkkinen
Vesannon päättäjät kiinnittivät jokin aika sitten huomiota somen epäasiallisuuksiin, vähättelyyn ja vailla tulevaisuuden uskoa olevaan puheeseen.
Ihmiset, joilla oli hyviä ideoita, lannistuivat ja olivat hiljaa.
Tilanteeseen päätettiin puututtua. Yksi strategian mukaisista ratkaisuista oli palkata vuoden mittaiseen pestiin palkattiin viestintävastaava. Uudesta viestintävastaavasta Marianne Kiskolasta tuli samalla 2 000 asukkaan Vesannon villitsijä.
– Vuosi on osoittanut, että vesantolaiset haluavat ajatella ja viestiä rakentavasti.
Vapaaehtoiset mukaan viestintään
Kun Kiskola aloitti pestinsä, hän kartoitti kuntalaisten viestintäkanavat. Pääfoorumiksi osoittautui Vesantolainen Facebook-sivusto. Sen nimi muutettiin Vesantolaiset-ryhmäksi, koska me-henkeä haluttiin korostaa.
Kiskola perusti viestintätehotiimin, johon tuli mukaan 25–30 vapaaehtoista.
Vapaaehtoiset alkoivat postata viikoittain iloisia kuvia ja tapahtumia. Ryhmä suunnitteli yhdessä erilaisia tempauksia ja yllätyksiä.
Vesantolaisten iloinen ote on levinnyt toiminnaksi asti. Kiihkeä käsityöharrastelija innostui tekemään geokätköilyn kylälle, ja ihmiset ovat saaneet etsiä hänen piilottamiaan pipoja ja kaulahuiveja kuvavinkkien avulla. Löytäjä saa pitää pehmoisen tuotteen.
Niin ikään luontokuvausharrastus on tarttunut isoon porukkaan, ja Facebookissa ilmoitetaan, jos taivaalle on nousemassa kuvauksellisia revontulia. Myös hienot kuvat postataan.
Sivustolla on rikottu 4 000 seuraajan raja, seuraajia on ulkomaita myöten.
Kiskola kertoo, että tiimin voima näkyi nopeasti. Somekulttuuri muuttui parissa viikossa.
– Joku saattaa vielä riehaantua motkottamaan, mutta yhteisön yleinen tapa reagoida on nyt erilainen. Harva jaksaa lähteä mukaan ilkeilyihin, ja tyhjänpäiväisen vähättelyn suosio on hiipunut.
– Enemmistö on niitä, jotka haluavat hyvä ilmapiirin. Keskustelu ohjautuu rakentavampaan suuntaan ja yhdessä ideointiin.
Vesannolle on tulossa niin ikään Kuntakorjaamo-niminen palautekanava, jossa asukkaat voivat kertoa niin kiitoksia, ideoita kuin harmistuksen aiheita.
– Idea on, että kun ilmenee korjaamisen tarvetta, mietimme tapoja korjata tilanteita yhdessä. Kuntahan on yhtä kuin kuntalaiset eikä erillinen laatikko jossakin.
Ymmärrettäviä viestejä
Talouskurimuksessa kamppailevat kunnat joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä. Vesanto ei ole tässä suinkaan poikkeus.
– Jos joudutaan tekemään tiukkoja päätöksiä, on kerrottava taustat ja syyt ymmärrettävästi. Kun ihmiset saadaan ymmärtämään tilanne, heille nousee halu suhtautua tilanteeseen empaattisemmin. Ja keksiä uusia ideoita tilanteen parantamiseksi.
Asukkaat toisin sanoen voivat haluta pitää paikkakuntansa elinvoimaisena eivätkä alistu siihen, että oma kunta ajautuisi haudanpartaalle.
– Jos asukkaat eivät arvosta omaa paikkakuntaansa ja pidä sitä itse elinvoimaisena, paikkakunta ei välity houkuttelevana muillekaan.
Kunnioittavaa ja arvostavaa kielenkäyttöä
Tapaan kommunikoida, kieleen, on kiinnitettävä kunnissa Kiskolan mielestä jatkuvaa huomioita: kunnioittaako ja arvostaako se vastaanottajaa?
Kuntatasolla kieli on perinteisesti muuttunut hitaasti, mutta sitä on kyettävä mukauttamaan ajan mukana.
Hän pitää positiivista viestintää tärkeänä eikä tarkoita sillä mitään kermakuorrutteista kehuskelua. Sen sijaan viestimisen tulee olla selkeää ja rehellistä, tulevaisuuteen luottavasti ja positiivisesti suhtautuvaa.
Kotiseutuylpeyttä
Kiskolan yksi tavoite on ollut nostaa vesantolaisten kotiseutuylpeyttä. Hänen mielestään ratkaiseva rooli on sillä, että asenteet saadaan muuttumaan. Tässäkin iso vaikutus on sillä, miten ja millaista kieltä käytetään kotikulmista kommunikoitaessa.
Pohjanmaalla tässä on hänen mukaansa onnistuttu hyvin, kun isolle kirkolle mennään rinta rottingilla.
Mutta iso muutos on tapahtunut Vesannollakin.
– Meiltä on kysytty, mihin meidän nykyinen pöhinä ja touhukkuus perustuvat. Meillä taustalla on halu olla kivassa mukana.
Kiskola tekee parhaillaan väitöskirjaa kuntatason kielestä, jota hän kutsuu kohtaamisen kieleksi.
Epäasiallisesta käytöksestä lisää tuoreessa Kuntalehden Lakia lukien -palstalla, jossa Lakia lukien -palstalla muistutetaan, kuinka suunsoitolla on rajansa.
Teema jatkuu myös joulukuussa Kuntalehdessä, lehti ilmestyy 8.12.2022.
Hienoa Vesannon päättäjät. Olette oivaltaneet ottaa koppia tilanteesta.
Marianne Kiskola on tehnyt hienoa työtä.
Jatkakaa samaan tahtiin.
Tästä voisi muutkin kunnat ottaa opiksi.
Eli nykyään ei saa sanoa vastaan asioista tai se on negatiivista tai se että ihmiset keskustelee facessa ja on erilainen mielipide…se on riita…olen vuosia seurannut vesantolaisten face ryhmää ja nykyään ihmetelly että mihinkä keskuatelu hävinny paikallisista asioista…ei ole muuta kun kuvia täynnä…ja vuosien varrella keskusteluja lukeneena ei mun mielestä montakaan kirjotusta ole ollut epäasiallista…ja aika kovasti kritisoi yksi ylläpitäjä toisten kirjoituksia…..mutta sehän ei kai haittaa kun on ylläpitäjä.
Ihan taitaa olla taas kyse nipusta ideologisia, omasta mielestään uutta ja hienoa kehittäneitä persoonia, joiden toimet väljähtyvät ajan myötä kuin viini avatussa pullossa. Tämä muistuttaa hyvin paljon ilmastohypetystä. Ostakaa sähköauto niin maailma pelastuu. Samalla unohdetaan kertoa realismit siitä miten pahasti se sähköauton valmistus luontoa ja sen varoja kuormittaa. Tässä tapauksessa siis lakaistaan ikävät asiat maton alle ja nostetaan positiivisuutta hyvinkin teennäisesti esille.
Villitsijä sai Vesannolla Hyvää aikaan. Tällä hetkellä facebookissa käytävä Vesantolaiset keskustelu on palannut takaisin vanhaan nurkkakuntalaisuuteensa. Kiitos kunnanvaltuutettuina toimivien Salon, Mäkelän ja Vilhusen. Kunkin puheenvuoroissa minä minä minä itsekkyys on esillä ja samaa vauhtia paluu minun minun minun leireihin kunnan yhteisöllisyyttä heikentäen. Kukaan heistä ei ole pystynyt uutta avointa yhteisöllisyyttä luomaan Vesannon kuntaan. Kunnanvaltuutettuna kunkin heistä odottaisi ilmaisevan kantansa valtuutettujen kesken. Ilmeisesti ei ole rohkeutta tähän.
Vesanto on aina ollut paikka missä ainoastaan nimeä tekeviä kuunnellaan, ja he saavat touhuta ihan mitä haluavat.
Myöskin tämä villitsijä halusi hyväksi käyttää kuvantekijöitä.
Ymmärtäkää nyt ihmiset se, että valokuvaus (ja muu esittävä taide) on ammatti siinä missä sosionomi tms.
Vesannolla on aina hyssytelty ongelmia, ja kumarrettu kuvia.