Mikkelin kaupungille etsittiin uutta johtajaa kaupunginvaltuuston julkisessa kuulemisessa. (Kuva: Mikkelin kaupunki)

Mikkelin torstai-iltana järjestämä kaupunginjohtajakanditaattien avoin kuuleminen on Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulun professori Arto Haverin mielestä askel oikeaan suuntaan.

-Nämä julkiset kuulemistilaisuudet näyttäisivät olevan lisääntymässä kunnanjohtajien valinnassa. Näen sen hyvänä asiana, joka liittyy aiempaa suurempaan avoimuuteen kunnallishallinnossa, Haveri pohtii.

Savolaisten tentti keräsi vajaat 900 katsojaa Mikkelin kaupungin Youtube-kanavalla. Jokainen halukas voi vielä jälkikäteen käydä itse arvioimassa, kuinka ehdokkaat tentissä onnistuivat. Pelkän julkisen kuulemistilaisuuden perusteella ei Haverin mielestä kannata kaupunginjohtajavalintaa kuitenkaan tehdä.

-Esiintymistaidot ovat tärkeitä, mutta vieläkin tärkeämpää on sosiaalinen älykkyys, kyky kohdata ihmisiä erilaisissa tilanteissa ja toimia niiden vaatimalla tavalla, Arto Haveri muistuttaa.

Some on arkipäivää

Some-maailma on tullut osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Pelkkä esityslistojen laadinta ei enää nykyajan kuntajohtajalle riitä, vaan myös some on otettava haltuun.

-Sosiaalisen median merkitys kuntajohtajan työssä on kasvamassa. Siinä taas on eduksi hyvä kielenkäyttö, kyky tiivistämiseen ja olennaisen löytäminen. Kuntajohtajan työn vaatimukset ovat kovat työkentän monipuolisuuden vuoksi. Kukaan ei voi olla hyvä kaikissa asioissa, hyvä itsetuntemus ja kyky hyödyntää omia vahvuuksia auttaa, professori Arto Haveri pohtii.

Haveri arvioi, että tulevaisuudessa yhä enemmän kunnallisen päätöksentekoon liittyviä prosesseja päästään seuraamaan kaupungintalon seinien ulkopuolellakin.

-Tuskin kuntajohtajien tenteistä mitään suosituimpien tosi-tv –lähetysten tyyppisiä magneetteja koskaan tulee, mutta on hyvä että mahdollisuus on myös niiden käytettävissä, joilla liikkuminen on vaikeampaa. Toki kiinnostus riippuu myös siitä, mikä on kuntien rooli jatkossa ja millaisia asioita paikallisesti on päätettävänä, Arto Haveri arvioi.

 

Mikkelin kaupunginjohtajatentti Youtubessa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä