Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri arvioi Kauppalehdessä, että liitoskuntien henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuojan kumoaminen ensi vuoden alussa ei tule johtamaan irtisanomisaaltoon liitoskunnissa.

– Kyllä se varmasti jonkin verran vaikuttaa, joskaan mistään merkittävistä määristä ei puhuta. Jos ja kun talous pysyy huonona, on todennäköistä, että väkeä tullaan kyllä vähentämään aika monessa liitoskunnassa, Haveri sanoo.

Haveri korostaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee vaikuttamaan enemmän kuntien henkilöstöjärjestelyihin.

– Jos sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnallistetaan ja kuntien tehtävät vähenevät merkittävästi, silloin hallintohenkilöstöä vähennetään ainakin suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa. Pienillä kunnilla ei kovin paljon henkilöstöä ole hallinto- ja suunnittelutehtävissä, joten niissä ei isoja muutoksia tule.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Juha Sipilän hallituksen strategisessa hallitusohjelmassa mainitaan, että kuntarakennelain irtisanomissuojaa kuntaliitostilanteessa koskevat säädökset kumotaan. Liitoskuntien viiden vuoden irtisanomissuoja tuli voimaan vajaa kymmenen vuotta sitten osana lakia kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta eli niin sanottua Paras-lakia.

Kauppalehden mukaan vielä ei tiedetä yksityiskohtaisesti, miten irtisanomissuojan kumoaminen vaikuttaa toteutuneisiin kuntaliitoksiin, joissa viiden vuoden karenssiaika on vielä voimassa.

– Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko lainsäädännön tulevan olemaan takautuva. Näin ollen ensi vuonna toteutuvien kuntaliitosten irtisanomissuoja jatkuu vuoteen 2021 asti, Kauppalehti kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*