Otso Kivekäs arvosteli suorin sanoin vaaleihin valmistautumista. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs, vihr., arvostelee kovin sanoin Twitterissä kuntavaalien siirtämistä.

Puoluesihteerit päättivät lauantaina esittää kuntavaalien siirtämistä huhtikuun 18. päivästä kesäkuun 13. päivälle koronatilanteen pahentumisen takia.

Kesäkuussa uskotaan rokotusten etenemisen ja muiden terveysturvallisuustekijöiden ansiosta tilanteen olevan parempi vaalien turvalliseen läpiviemiseen.

Kivekäs arvostelee oikeusministeriötä (OM) päätöksestä. Oikeusministeriö toi puoluesihteereille esityksen vaalien siirrosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Mika Salminen oli perjantaina esitellyt THL:n päivitetyt laskelmat koronatilanteen mahdollisesta etenemisestä huhtikuussa.

Mahdollisuus siitä, että koronatilanne ryöstäytyy vielä nykyistä huomattavasti pahemmaksi, sai puolueiden päät kääntymään.

– Jos OM:ssä osaamisen taso ja kunnioitus demokratiaa kohtaan on tällä tasolla, tarvitaan vakavaa keskustelua siitä, miten saamme vaaleista vastaavan viranomaisen joka on tehtäviensä tasolla. Kaikki kesäkuuksi tarvittavat toimet olisi ollut mahdollista tehdä jo huhtikuuksi, Kivekäs twiittaa.

Kivekäs muistuttaa, että monessa maassa on pystytty järjestämään vaalit paljon vaikeammassa tilanteessa. Vaaleja on viety läpi mm. Portugalissa ja Yhdysvalloissa.

– Se vaatii vain että mietitään etukäteen toimintatapoja erityisesti riskiryhmille, altistuneille ja sairastuneille, Kivekäs twiittaa.

– Vaalit siirretään, koska @oikeusmin vaaliyksikkö ei ole kyennyt vuodessa kehittämään suunnitelmaan miten vaalit hoidetaan pandemian aikana. Nyt otetaan 2kk lisäaika, mutta pandemia ei siinä katoa, vaan sama varautuminen tarvitaan silti. Tämä on farssi, Kivekäs arvostelee.

Vaikeuttaa talouden suunnittelua

Päätös siirtää vaaleja merkitsee nykyisen valtuustokauden yllättävää venähtämistä parilla kuukaudella. Vähän ennen lomakautta muodostettavat uudet valtuusto päässevät tositoimiin päätöksenteossa vasta kesälomien jälkeen.

– Kuntalakiin täytynee tehdä väliaikainen muutos valtuustokauden alkamisajankohta. Olisiko syyskuun alku hyvä ajankohta? pohti Kuntaliiton lakiasiain johtaja Juha Myllymäki Twitterissä.

– Niinköhän uudet lautakunnat kykenevät käsittelemään talousarvioesityksensä syyskuussa, jos valtuustokausi alkaa 1.9. Jos 1.8. on liian aikaisin, onhan tuossa välilläkin päiviä: en lukittaisi ajattelua vain kk:ien alkuun. Joka tapauksessa on tärkeä lukita aikataulu jo pian, vastasi Hyvinkään talousjohtaja Markus Peevo Myllymäen pohdintaan.

Myös Haminan hallintojohtaja Maria Ovaska arvioi helmikuun lopulla Kuntalehdelle, että vaalien siirto ja siitä seuraava valtuustokauden myöhäisempi aloitus vaikuttaisi mm. ensi vuoden talousarvion laatimiseen.

Saman huolen nostaa esiin myös Otso Kivekäs Twitterissä.

– Ainakin Helsingissä tää tekee hyvin vaikeaksi saada ensivuoden budjetti pohjautumasn kunnolla strategiaan. Pahimmillaan tarkoittaa että uuden valtuuston linjat alkaa näkyä kunnolla vasta kun 1/3 vaslikaudesta jo mennyt, Kivekäs twiittasi.

Porvoon kaupunginjohtaja Jukke-Pekka Ujula muistutti, että vuoden 2022 talousarvioiden käsittely kaupungeissa tulee olemaan haastavaa monesta eri näkökulmasta, eikä vähiten talouden sopeutussyistä.

– Ja jos edelleen jotkut ajattelevat samassa tehtävän #sote -disintegaraation suunnittelua, niin tuskaista on, Ujula viittasi sote-uudistukseen, jonka on tarkoitus liikahtaa eteenpäin ja eduskuntaan lähikuukausina.

Päätös herätti ihmettelyä muuallakin kuntajohdossa.Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sini Ruohonen, kok., oli harmissaan uusein ehdokkaiden jo hyvässä vauhdissa olevien kampanjoiden puolesta.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ihmetteli, miksi ennakkoäänestysajan pidentäminen on tyrmätty aiemmin mutta nyt se aiotaan tehdä kesän vaaleja varten.

Ymmärrystäkin puolueiden päätökselle tuli.

-Suomessa tautitilanne on pahentunut, tämä oli välttämätöntä. Todella harmillista, mutta ilmeisen tarpeellista. Suurin osa puolueista haluaa olla vastuullisia, Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, sd., twiittasi.

Lue myös:

Kommentti: Mikä meni pieleen, oikeusministeriö?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*