Helsinki kovassa kurssissa maailmalla, pohtii tekoälyn etiikkaa Lontoon kanssa – "Eivät ne kenen tahansa kanssa tee yhteistyötä"
Kuva: Santeri Visti
Helsinki järjestää huhtikuussa dataan ja tekoälyyn liittyvän kansainvälisen tapahtuman.
Helsinki ja Lontoo ryhtyvät yhteistyöhön tekoälyn, avoimen datan ja digitaalisten innovaatioiden hyödyntämisessä.
Kaupunkien digitalisaatiojohtajat Mikko Rusama ja Theo Blackwell ovat allekirjoittaneet kaupunkienvälisen digijulistuksen, jonka on tarkoitus lisätä kaupunkien sisäistä asiantuntemusta ja teknologia-alan yhteyksiä.
Kaupunkien välisellä yhteistyöllä aiotaan edistää datan ja tekoälyn eettistä käyttöä kansalaisvaikuttamisessa ja palveluiden edistämisessä, jakaa tekoälyä ja älykkäitä kaupunkiratkaisuja koskevaa tietoa ja kannustaa yrittäjiä ja kansalaisia yhteistyöhön digitaalisten innovaatioiden tuottamiseksi.
– Olemme tavanneet Blackwellin kanssa useamman kerran Helsingissä, Pariisissa ja Lontoossa ja todenneet, että hyvin samantyyppisiä haasteita on, Mikko Rusama kertoo.
– Datastrategian ja datan ja tekoälyn eettisten periaatteiden kirkastaminen on asia, jonka teemme joka tapauksessa. Kun Lontoolla on vastaavanlaisia intressejä, niin miksi emme tekisi sitä heidän kanssaan?
Helsinki johtaa avoimessa datassa
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on korostanut kansainvälisen yhteistyön merkitystä Helsingille.
Keskiviikkona 13. helmikuuta hän tapasi kollegansa Lontoon pormestari Sadiq Khanin Lontoossa. He keskustelivat ilmastonmuutoksen torjunnasta kaupunkitasolla, Helsingin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden raportoinnista ja uusista yhteistyömahdollisuuksista älykaupunkiratkaisuihin.
Yli kolmannes Euroopan kaikista teknologiajäteistä on sijoittunut Lontooseen ja ne luovat 64 miljardin euron edestä lisäarvoa kaupungin talouteen. Lontoon pormestari haluaa, että kaikki lontoolaiset pääsevät jakamaan uuden teknologian hyötyjä.
Helsinki puolestaan tuottaa melkein puolet koko Suomen teknologia-alan liikevaihdosta.
Helsingin teknologia-alan sektoreista suurin on tietotekniikka-ala, johon kuuluvista yrityksistä Suomessa joka kolmas toimii Helsingissä ja yli puolet pääkaupunkiseudulla.
– Helsinki on ollut johtavia kaupunkeja datan avaamisessa. Se on korkealla kansainvälisissä älykaupunkivertailuissa. Tämä on riittävän iso kaupunki tehdä järkeviä merkityksellisiä kokeiluita mutta sen verran pieni, että ne on helppo toteuttaa, Rusama sanoo.
Brexit ei estä yhteistyötä
Helsinki on kovassa kurssissa maailmalla. Kaupunki tekee yhteistyötä myös New Yorkin kanssa kyberturvallisuuden saralla.
– Jos nyt ajattelee, että me ollaan tekemässä yhteistyötä Lontoon ja New Yorkin kanssa – eivät ne nyt kenen tahansa kanssa tee yhteistyötä, Rusama sanoo.
– Tällaisella työllä rakennetaan positiivista kuvaa Helsingistä. Se, että olemme aktiivisia parantamaan yhteyksiä parantaa koko Suomen edellytyksiä menestyä kansainvälisessä kilpailussa osaamisesta. Näen tällaisen kansainvälisten verkostojen hyödyntämisen hyvin tärkeänä, jotta saamme Helsingistä entistä paremman paikan asua, elää ja yrittää.
Kansainvälisen yhteistyön tarkoituksena on kehittää verkostoja, joiden kautta kaupungit voivat oppia toisiltaan.
Huhtikuussa Helsinki järjestää dataan ja tekoälyyn liittyvän kansainvälisen tapahtuman, jossa määritellään eettisiä periaatteita.
Iso-Britannian EU-eron on määrä astua voimaan maaliskuussa. Rusama ei usko, että brexit vaikeuttaa Lontoon ja Helsingin yhteistyötä.
– Lontoolla on kova tarve olla avoin kaupunki edelleen. Voi olla, että tulee entistä isompi tarve luoda yhteyksiä ja osoittaa, että se haluaa olla osa Eurooppaa.
– Hullulta tuntuu, mutta brexitin myötä yhteistyö Helsingin kanssa voi jopa tiivistyä.