Kuntavaalien turvalliseen järjeästämiseen on esitetty lisärahoitusta kunnille, mutta vaalien toteutuminen huhtikuussa on yhä vaakalaudalla. (Kuva: Ville Miettinen)

Oikeusministeriö on esittänyt puoluesihteereille, että kuntavaalit pidettäisiin kesäkuussa, uutisoi Iltalehti.

Puoluesihteerit ovat olleet koolla perjantaina ja ministeriö on tuonut esityksensä kokoukseen. Kokous jatkuu lauantaina, jolloin Iltalehden tietojen mukaan on määrä julkistaa vaalien lykkääminen.

Iltalehden mukaan perusteena siirrolle on koronatilanteen vakavuus, josta seuraa että kaikille ei voida taata äänioikeuden toteutumista.

Vaalien ajankohdalla on spekuloitu koko alkuvuosi koronatilanteen huononnuttua.

Vaalien siirtäminen vaatii lakimuutoksen ja siirrosta halutaan päättää parlamentaarisesti. Tammikuun lopulla puoluesihteerit arvioivat Kuntalehdelle, että vaalit tulisi pyrkiä järjestämään suunnitellusti huhtikuussa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi tuolloin, että lakiesitys vaalien siirrosta pitäisi olla valmis maaliskuun alkuun mennessä, mikäli vaaleja aiotaan siirtää.

Jääskeläinen ei kommentoinut Kuntalehdelle Iltalehden tietoa vaalien ajankohdan siirrosta.

Käytännössä vaalien siirtäminen on mahdollista vielä vaaliviikollakin, Jääskeläinen totesi helmikuun lopulla A-studion haastattelussa.

Kunnissa tietoa vaalien ajankohtasta on odotettu jo kauan.

– Toivottavasti tällaista päästöstä ei tehdä enää aprillipäivän tienoilla. Joutuisimme odottamaan päätöstä silloin löysässä hirressä sinne asti, Maria Ovaska, Haminan hallintojohtaja ja keskusvaalilautakunnan sihteeri sanoi Kuntalehdelle viime viikolla.

Lue myös:

Kuntien terveiset puoluesihteereille: Päästäkää löysästä hirrestä – jos siirrätte kuntavaaleja, kertokaa siitä tällä viikolla

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*