Inarin kunnanjohtaja Tommi Kasurinen. Kuva: Inarin kunta

Inarin kunnanjohtaja Tommi Kasurinen suhtautuu rauhallisesti Venäjän hybridivaikuttamiseen itärajalla, vaikka poliittinen keskustelu Suomen turvapaikka- ja turvallisuuspolitiikasta on täydessä vauhdissa.

Itä-Inarissa sijaitseva Raja-Joosepin raja-asema on nyt ainoa rajanylityspaikka, jonka oikeuskansleri ja hallitus ovat ohjeistaneet olemaan avoinna maan itärajalla.

– Raja-Joosepin tilanne ei ole toistaiseksi vaikuttanut suuremmassa määrin Inarin kuntaan. Olemme auttaneet vapaaehtoisia majoituksessa ja osallistuneet erilaisilla tukitoiminnoilla. Turvapaikkaa hakeneet eivät jää Inariin, vaan heidät kuljetetaan muiden kuntien pakolaispalveluihin, kertoo kuntajohtaja Kasurinen Kommuntorgetin haastattelussa.

Rajavartiolaitos tai pelastuslaitos eivät ole toistaiseksi lähettäneet virallista avunpyyntöä kunnalle. Näin ollen kunta ei ole mukana turvapaikanhakijoiden vastaanottoa tai itärajan tehostettua valvontaa koskevissa toimenpiteissä.

Mainos– Autamme toisiamme epävirallisesti ja pidämme säännöllisesti yhteyttä. Tiedonvaihto eri viranomaisten välillä on tiivistynyt viime päivinä, Kasurinen sanoo.

Inarissa ei ole tehty havaintoja siitä, että joku olisi saapunut Itä-Inariin rajan yli kulkematta Raja-Joosepin aseman läpi. Alueen maasto olisikin Kasurisen mukaan erittäin vaikeakulkuista.

Kasurinen nimitettiin kuntajohtajaksi viime vuonna, ja hän aloitti tehtävässä tämän vuoden tammikuussa. Hän ei siis kuntajohtajan tehtävän kannalta voi verrata nykytilannetta vuoden 2015 tilanteeseen, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

– Suurin ero vuoden 2015 ja tämän vuoden rajalla tapahtuvan hybridivaikutuksen välillä on, että olemme nyt paremmin valmistautuneita ja rakenteet ovat hyvässä kunnossa, hän arvioi.

Inari on myös järjestänyt tiedotustilaisuuksia asukkailleen jakaakseen tietoa itärajan tilanteesta.

– Kunnan asukkaat ovat rauhallisia, en ole havainnut täällä mitään hysteriaa. Varmasti asiasta keskustellaan kahviloissa ja ravintoloissa, mutta en ole havainnut laajaa huolta.

Lue koko juttu Kommuntorgetista: Enare kommun ligger lågt i gränskrisen – ”Jag har inte sett till någon hysteri här”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*