Joka toinen kuntajohtaja miettii alan vaihtoa
Kuntajohtajat ovat varsin tyytyväisiä työhönsä. Kuva vuoden 2017 kuntajohtajapäiviltä..
Kuntajohtajien työtyytyväisyys on hyvällä tasolla ja he kokevat oman työkykynsä hyväksi. Silti yli puolet heistä on harkinnut alan vaihtoa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksen tulokset julkistetaan Kuntajohtajapäivillä Joensuussa torstaina.
Kevan, Kuntaliiton ja Suomen Kuntajohtajat ry:n kesäkuussa toteuttaman tutkimuksen mukaan 82 prosenttia kuntajohtajista arvioi oman työkykynsä olevan melko tai erittäin hyvä työn henkisten vaatimusten kannalta.
– Tämä on mainio tulos, kun otetaan huomioon se syvä murros, jossa kuntakenttä elää, Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen toteaa.
Yli puolella kunnanjohtajista on vaihtoehtoisia suunnitelmia työuransa suhteen. Osuus on kasvanut viime vuosina selvästi. 57 prosenttia miettinyt alan vaihtoa ja 38 prosenttia vaihtoa toiseen kuntaorganisaatioon.
Vaihtoehtoisia suunnitelmia on eniten nuorilla alle 40-vuotiailla ja korkeintaan kaksi vuotta kuntajohtajana toimineilla kuntajohtajilla. Heistä kaksi kolmesta harkitsee uusia työkuvioita.
Toimintaohjeet uhkailuun ja häirintään
Tutkimuksessa 41 prosenttia kuntajohtajista ilmoitti kokeneensa työssään uhkailua tai häirintää.
– Kunnissa olisi hyvä olla laadittuna toimintaohjeet niin viranhaltijoiden kuin luottamushenkilöidenkin kokemien uhkailu- ja häirintätapausten varalle. Uhkailusta ja häirinnästä on tarpeellista keskustella enemmän kunnissa ja myös julkisuudessa, ja nostaa häirintään puuttuminen entistä vahvemmin myös koulutusten aiheeksi, Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen kommentoi tulosta.
Maakunta- ja sote-uudistus ei tulosten perusteella vaikuta kuntajohtajien vointiin niin paljon kuin julkisuudesta voisi päätellä.
Yli puolet kyselyyn vastanneista kuntajohtajista sanoi, ettei keskustelu käynnissä olevasta maakunta- ja sote-uudistuksesta vaikuta omaan työhyvinvointiin mitenkään. Kuitenkin 28 prosenttia kokee käynnissä olevan keskustelun vaikuttavan työhyvinvointiin kielteisesti.
80 prosenttia käy vuosittain kehityskeskustelun
Yhteistyö kunnan johtoryhmän ja hallituksen puheenjohtajan kanssa sujuu vastaajien mielestä hyvin. Hallituksen jäsenten osaaminen sekä hallituksen strateginen johtaminen puolestaan kaipaavat vastaajien mielestä lisää huomiota.
80 prosenttia kuntajohtajista käy vuosittain kehitys- tai tuloskeskustelun. 73 heistä on melko tai erittäin tyytyväinen keskusteluun. Menettelytavat, joilla työ- tai virkasuhteen ehtoja tarkastetaan aiheuttavat kritiikkiä: 41 prosenttia kuntajohtajista on menettelytapoihin melko tai erittäin tyytymätön.
Tutkimukseen vastasi 184 kuntajohtajaa. Vastausprosentti oli 59. Vastaava tutkimus on toteutettu vuodesta 2007 lähtien noin kahden vuoden välein.
Lisää aiheesta:
Kuntajohtajat pitävät alanvaihtoaikeita ymmärrettävinä