Ero Suomen kaupunkien välillä voimistuu, arvioi YIT:n kaupunkikehitysjohtaja Juha Kostiainen.

– Innostavimmat ja kehittyvimmät keskittymät keräävät eniten lisäarvoa tuovaa osaamista. Esimerkiksi T&K, design, rahoitus ja brändiosaaminen keskittyvät maailmanlaajuisesti vetovoimaisimpiin kaupunkeihin.

– Vähitellen Suomeen on syntymässä neljä vyöhykkeistä suuraluetta: Etelä- ja Lounais-Suomi, Oulun seutu, Pohjanmaat sekä Jyväskylä-Kuopio-Joensuu.

– Suuralueet tarjoavat koulutetulle pariskunnalle kiinnostavat työmarkkinat ja yrityksille monipuolisen osaamispoolin.

Hän muistutti Kansallisessa kaupunkifoorumissa Hämeenlinnassa, että vain neljännes Suomen seutukunnista on viime vuosina saanut muuttovoittoa.

Kostiaisen mukaan asuinpaikan näiden suuralueiden sisällä voi valita yhä joustavammin, kun liikennejärjestelmät kehittyvät.

– Se tarjoaa kunnille uusia mahdollisuuksia kilpailla veronmaksajista kehittämällä palveluja, asumisen vaihtoehtoja sekä vetovoimaisia kaupunkiympäristöjä.

Hän kehottaa kuntia panostamaan koulutetun väestön houkuttelemiseen.

Etelä- ja Lounais-Suomen alue kattaa hänen hahmotelmassaan Porin, Tampereen, Lahden ja Kotkan kautta kulkevan linjan rajaaman alueen.

Vyöhykkeitten rajamailla olevista alueista osan tulevaisuus riippuu siitä, miten ne pystyvät rakentamaan yhteyksiä keskuksiin.

Näitä alueita ovat Kymenlaakso ja Satakunta. Etäämpänä sijaitsevat Etelä-Karjala ja Etelä-Savo sekä Kainuu

Lapin tulevaisuuden Kostiainen näkee selkeästi matkailussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*