Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi ja Isojoen kunnanjohtaja Linda Leinonen keskustelivat Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa. (Kuva: Henri Salonen)

Kempeleen päätöksentekomalli kiinnostaa useita muita kuntia. Kunnanjohtaja Tuomas Lohi ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Ollikainen, kesk., kertovat kiinnostuksen viime aikoina vain kasvaneen.

Kempeleen mallissa valtuutetut muodostavat valiokuntia. Elinvoima-, itsehallinto-, resurssi- ja palveluvaliokunnissa ei ole tarjolla valmiita päätösehdotuksia, vaan niissä käydään linjaavaa arvokeskustelua tulevaisuuden suunnasta.

Viranhaltijat osallistuvat valmisteluun vasta valiokuntakeskustelu on käyty. Järjestys on siis on siis päinvastainen kuin perinteisessä päätöksentekojärjestyksessä.

Lohi ja Ollikainen sanovat, että malli on tehostanut päätöksentekoa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Luottamushenkilöille tehtyjen kyselyjen mukaan malliin ollaan tyytyväisiä.

Nykyinen päätöksentekomalli on ollut käytössä vuodesta 2009. Mikään helppo rykäisy uuteen päätöksentekomalliin siirtyminen ei ollut.

– Kempeleen mallin valmistelu alkoi jo vuonna 1989, Lohi ja Ollikainen kertovat.

Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa Kempele sai kehuja tavastaan päättää asioita kunnan elinvoimaa ajatellen.

– Kempele toimii hyvänä esimerkkinä, jos halutaan uudistaa päätöksentekoa. Tämäntyyppiset johtamisjärjestelmät ovat erittäin tervetulleita uhan virkamiehenkin kannalta, Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko totesi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*