Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen on huolissaan luottamushenkilöiden jaksamisesta. (Kuva: Ville Miettinen)

Lappilaista Kittilän kuntaa ravistelee kunnallisen päätöksenteon kriisi, jonka väitetään vaikuttavan ihmisten terveyteen. Lokakuussa 27 kuntapäättäjälle luettiin syytteitä, jotka järkyttivät monia.

Kittilän kriisin juuret yltävät vuoteen 2013. Kunnan enemmistöomistaman lasketteluhissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren potkut käynnistivät välillisesti prosessin tuolloisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamiseksi. Mäkelän erottamiseen liittyvä päätöksenteko on osaltaan syytteiden taustalla.

Kittilän päätöksenteon kriisissä ei ole kyse kahdesta riitelevästä osapuolesta, vaan on kyse niistä, jotka ovat halunneet noudattaa lakia ja niistä jotka eivät ole, kiteyttää Kittilän kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Inkeri Yritys Kuntalehdelle.

Hänet valittiin keväällä valtuustoon Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän listoilta ylivoimaisena ääniharavana.

Yritys sanoo varoittaneensa lukemattomia kertoja valtuuston kokouksissa virkavastuusta, henkilökohtaisesta vastuusta ja mahdollisista vahingonkorvauksista.

– Minulle on vain naureskeltu kokouksissa.

Sitoutumattomana keskustan ryhmässä ollut valtuutettu Eino Holck oli ainoa syytetyistä, joka erosi tänä syksynä valtuustosta.

– Se on aivan järkyttävä syyte. Ei sen jälkeen pysty enää päätöksiä tekemään kuin ennen, hän sanoo.

Myös Raili Fagerholm, vas., järkyttyi saamastaan syytteestä, mutta pysyi valtuustossa. Hänestä on käsittämätöntä, että yksi äänestyspäätös on tuonut rikossyytteen, kuten hän kokenee tapahtuneen.

Kittilän kunnanvaltuustoa johtava Aki Nevalainen, vas, ei ole syytettyjen joukossa, mutta sanoo olevansa huolissaan luottamushenkilöistä.

– Rikosnimikkeiden vakavuus on tullut ehdottomasti yllätyksenä.

Hänen mukaansa monille on tullut terveysongelmia stressistä ja epätietoisuudesta.

Lue koko juttu digilehdestä (Tilaajille).

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*