Kihlakunnansyyttäjät Sari Anttonen ja Katri Junnikkala-Heikkinen Oulun syyttäjänvirastosta ovat nostaneet syytteen kolmea Kittilän kunnan luottamushenkilöä vastaan törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyte koskee oikeudellisen asiantuntija-avun hankkimista ja siitä aiheutuneen laskun maksattamista Kittilän kunnalla tilanteessa, jossa kunta ei ole tehnyt lakipalvelujen hankinnasta hankintapäätöstä.

Kittilän hallintojohtaja Esa Mäkinen toi maaliskuussa 2015 asian aikoinaan kunnanhallitukseen, koska hän halusi selvittää, mistä on kyse lakiavussa, josta kunnan virkamiesjohto ei tiedä ja jonka ostamisesta ei löydy minkäänlaista päätöstä kunnanhallituksen pöytäkirjoista.

Laskun lakiavusta oli allekirjoittanut oikeudellinen avustaja Pertti Eilavaara. Laskutuksen perusteena on ”kunnanhallituksen neuvonta, kirjelmien analyysi, yksittäisten tapausten muistiot ja oikeustapauskoonnit”. Julkisuudessa oikeusapua on kutusuttu Eilavaara-papereiksi.

Nyt syytteen saaneet ovat tuolloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja, nykyinen virkavapaalla oleva vt. kunnanjohtaja Timo Kurula, tuolloinen kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Aki Maunula ja tuolloinen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo.

Mäkitalo nousi vastikään uudelleen Kittilän valtuustoon, kun aiemmin syksyllä syytteen saanut Eino Holck erosi valtuustosta. Hän oli ainoa syytteen saaneista nykyvaltuutetuista, joka halusi sivuun päätöksenteosta.

Kurula, Maunula ja Mäkitalo ovat myös lokakuussa syytteen saaneiden 27 kuntapäättäjän joukossa. Syytteet koskevat muun muassa törkeää virka-aseman väärinkäyttämistä

Kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen kertoo Kuntalehdelle, että vielä on avoinna, käsitelläänkö nyt nostetut uudet syytteet erillään ns. pääjutusta eli aiemmin nostetuista syytteistä.

Lisää aiheesta:

Kuntalehden 13/17 pääkirjoitus: Kun pelko vie luottamuksen

Kittilän kriisin väitetään vaikuttavan jo terveyteen

Aiempia uutisia aiheesta Lex Kittilä

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*