Kuva: Ville Miettinen
Kaupunkineuvos Antti Rantakokko johti Kittilän hallinnon selvitystyötä.

Kittilän hallinnon kriisiä selvittänyttä ryhmää vetänyt Antti Rantakokko kuvailee Kittilän luottamushenkilöiden kanssa käymiään neuvotteluja asiallisiksi.

Selvitysryhmä vietti Kittilässä tammi-helmikuussa kymmenen päivää, ja vaikka ryhmä toteaa raportissaan havainneensa pelon ilmapiirin ja paljon epäkohtia kunnan hallinnossa ja luottamushenkilöiden ja virkamiesten keskinäisessä toiminnassa, raportissa myös todetaan keskustelujen osapuolten yhteistyöhalukkuus, avoimuus ja halu löytää ratkaisuja hallinnon vaikeuksiin.

Rantakokon mukaan varsinaisia yllätyksiä ei selvitysryhmän työn aikana ilmennyt. Prosessi kokonaisuutena oli kuitenkin tarpeen, hän sanoo Kuntalehdelle.

– Oli paljon asioita joita ei ulkopuolelta pysty arvioimaan. Sisäinen tilanne kävi hyvin ilmi, kun olimme paikalla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Saimme palautetta, että keskusteluissa ihmiset, jotka eivät viiteen vuoteen olleet puhuneet keskenään, alkoivat puhua. Kyllä se jotakin kertoo.

Selvitysryhmä keskusteli kunnanjohtajan ja hallintojohtajan kanssa ja kävi erikseen keskustelut valtuuston puheenjohtajiston sekä kunnanhallituksen kanssa, ja sen jälkeen vielä ryhmäkeskustelut valtuustoryhmien puheenjohtajien itse määrittämissä kokoonpanoissa.

Lisäksi selvitysryhmä keskusteli henkilöstön edustajien ja kuntakonserniin kuuluvien hissiyhtiön ja vesihuoltoyhtiön johdon kanssa.

Rantakokko arvioi ryhmän ”ulkopuolisuuden” edesauttaneen keskusteluja, samoin kiireettömyyden.

– Jos ajatuksena oli, että käymme keskustelujen välissä syömässä päivän aikana, niin yhden kerran ehdimme syömään. Kaikki aika meni keskusteluun. Se oli hyvä.

Ryhmän raportin mukaan Kittilän päätöksenteon riitaisuus ja vahvasti kahtiajakautunut luottamushenkilöorganisaatio olivat luoneet tilanteen, jossa kunnan kehitys oli vaarassa pysähtyä.

”Kaikki aika ja energia vaikuttavat kuluvan oikeudellisiin selvityksiin, eikä kunnan toiminnan ja kehittämisen kannalta tärkeille asioille jää riittävästi aikaa”, raportissa todetaan.

Selvitysryhmä suositti, että Kittilän kunnanvaltuusto tekee mahdollisimman nopeasti päätöksen syytteessä olevien 20 luottamushenkilön pidättämisestä luottamustoimestaan, kunnes heitä koskeva oikeusprosessi on ohi.

Asia tullee valtuuston käsittelyyn pääsiäisviikolla. Syksyllä saman asian käsittelyä lykättiin ja lopulta se tyssäsi muotovirheeseen.

Niin sanotun Lex Kittilän – kuntalain luvun 12 a – nojalla valtiovarainministeriöllä on mahdollisuus tehdä päätös Kittilän puolesta, jos valtuusto ei sitä tee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuinkahan puolueeton tämä selvitysryhmä oli, kun se oli ministeriön asettama? Oikeampi tapahan olisi ollut, että niin kunta kuin ministeriökin olisi saanut nimetä selvitystyöryhmään ehdokkaansa ja sitten jokin ulkopuolinen instanssi olisi suorittanut nimeämisen. Nyt työryhmä näyttää hakeneen vain perusteluja sille, että on päässyt ministeriön haluamaan lopputulokseen. Kunnan varsinaisista ongelma-asioista ei puhuta sanaakaan.

  2. Kyllä työryhmä on kokoonpanoltaan täysin puolueeton, Eduskunnan hyväksymän Lex Kittilän mukaisesti valittu. Surkuhupaisan Kittilän maalaiskomedian soisi jo päättyvän, jäämme mielenkiinnolla odottamaan valtuuston seuraavaa kokousta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*