Kittilän valtuuston puheenjohtaja vastustaa kunnanjohtajan erotushanketta
Kittilän kunnanjohtajan erotushanke jakaa hallituksen ja valtuuston johdon kanteen leiriin. Valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) vastustaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen tähtäävää aloitetta. Hallituksen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Tarmo Salonen (ps.) taas kuuluvat hankkeen johtaviin henkilöihin.
Kittilän valtuusto esittää erityisen valiokunnan perustamista valmistelemaan kunnanjohtajan erottamista. Esityksen on allekirjoittanut 24 valtuutettua ja yksi varavaltuutettu.
Vain kolme valtuutettua on jäänyt esityksen ulkopuolelle.
He ovat valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.), Paula Nevalainen (vas.) ja Hille Kuusisto (kok.).
– Minulle ei kukaan ole edes esittänyt kyseistä esitystä allekirjoitettavaksi. Kuulin aloitteesta Yleisradion Lapin Radion uutisista. Sen jälkeen sain aloitteen kunnasta itselleni vähän ennen kello 17:ta eilen illalla, Yritys kertoo Kuntalehdelle.
Kunnanjohtaja toiminut
johtosäännön mukaan
Yritys ei ole aiemmin ottanut Levin hissiostoksiin kietoutuviin asioihin julkisesti kantaa, koska hän on ollut jäävi oltuaan itse hissiyhtiön hallituksen jäsen. Samasta syytä hän ei ole ollut paikalla kunnanhallituksen kokouksissa, joissa hissiyhtiön asioita on talven aikana käsitelty.
Yritys perustelee vastustustaan sillä, että näin kova hanke pitäisi perustella hyvin, eikä esityksessä ole perusteita edes eritelty.
– Johtaja on toiminut virkavastuulla, enkä ole hänen toiminnastaan virheitä havainnut, Yritys toteaa.
Hän kertoo erotushankkeen taustan juontuvan tapaukseen, jossa kunnanjohtaja teki tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta kuulematta ensin kunnanhallituksen mielipidettä.
Kunnanhallituksen mielestä heitä olisi pitänyt kuulla näin isossa asiassa, mutta toisaalta Kuntaliitto antoi asiasta lausunnon, jonka mukaan kunnanjohtaja on toiminut valtuuksiensa mukaisesti.
Ei kyse naisasiasta
Yritys kertoo, ettei kyse ole naisasiasta: hän ei puolusta Mäkelää sukupuolen perusteella, vaikka olikin itse valitsemassa häntä kunnanjohtajaksi nelisen vuotta sitten.
– Ei se ole sukupuolikysymys: minuun tekivät vaikutuksen hänen osaamisensa, koulutuksensa ja hyvä esiintymisensä haastattelussa. Kunnanjohtajan työssähän tulee tilanteita, joissa tapahtuu kasvamista ja oppimista. Mäkelähän on yhä nuori ja kehityskykyinen henkilö, Yritys puntaroi.
Hän haluaa korjata julkisuudessa esiintyneitä väitteitä, että Mäkelän johtamistyyli olisi jotenkin huonompi kuin ennen.
– Hän on erilainen kunnanjohtaja kuin ennen. Hänellä on huoneessaan ovet auki. Kun hän on tehnyt luottamusjohdolle esityksiä, niistä on voitu keskustella ja jos näkemykset ovat poikenneet, hän on voinut muuttaakin omia esityksiään niin, ettei asiasta ole tarvinnut äänestää. Sekin on ollut uutta, Yritys korostaa.
Keskustan tappio
kaihertaa taustalla
Kittilä on ollut vahva keskustalainen kunta ja entinen kunnanjohtaja Seppo Maulakin oli keskustalainen ja vahva persoona. Mäkelä taas on kotoisin etelästä ja taustaltaan vihreä. Keskusta hävisi kunnanjohtajaa valittaessa ratkaisevan äänestyksen täpärästi. Kulttuurit kohtasivat.
– Kun Mäkelä valittiin, ajojahti alkoi jo silloin, sen voi aistia joistakin puheenvuoroista. Virheitä on hakemalla haettu, Yritys pahoittelee.
Kun vastustajia on vain kolme, myös Yrityksen oman ryhmän enemmistö ajaa Mäkelän erottamista. Vasemmistoliiton ryhmä on seitsemällä paikallaan toiseksi suurin keskustan 12 paikan jälkeen.
– Valitettavasti kävi niin, että 24 valtuutettua 27:stä on esityksen allekirjoittanut. Minulle ei sitä esitelty, enkä olisi sitä allekirjoittanutkaan. Ryhmät ovat hajaantuneet. Valtuusto on istunut vasta runsaan vuoden ja uusiltakin valtuutetuilta rupesi kuulumaan erotuspuheita jo ennen vuodenvaihdetta.
– Toistakymmentä ensimmäisen kauden valtuutettua allekirjoitti esityksen ja ihmettelen, mistä he ovat ehtineet saada pitkäaikaisen luottamuspulan. Esimerkit ovat olleet hakemalla haettuja. Luottamuskysymystenhän pitäisi kehittyä vuosien aikana, ei näin nopeasti – eikä aloitteessakaan ole eritelty syitä, Yritys moittii.
Valtuuston puheenjohtaja
ei ole lähtövuorossa
Mutta hän ei katso olevansa itse seuraavana lähtövuorossa, vaikka on valtuuston johtajana näin pienessä vähemmistössä.
– Puheenjohtajat valitaan valtuustokaudeksi. Niin luottamushenkilöllä kuin kunnanjohtajallakin on oikeus ajatella itsenäisesti ja toimia näkemystensä mukaisesti, eikä näkemystä tarvitse muuttaa lauman mukana, Yritys linjaa.
Hän sanoo, ettei kukaan ole vaatinutkaan hänen päätään pölkylle tässä asiassa.
Mäkelän kanssa
on voinut keskustella
Mäkelä on vastannut hissikauppoja ja tutkintapyyntöä koskeviin kysymyksiin kysymyksiin vain kirjallisesti. Ovatko puhevälit siis katkenneet?
– Jos puhevälit kunnanhallitukseen ovat katkenneet, ei se voi olla pelkästään kunnanjohtajan syy. Ainakin minun kanssani hän on voinut keskustella. Olemme olleet eri mieltäkin, mutta en lähde sen vuoksi näin koviin toimenpiteisiin. Olemme pystyneet keskustelemaan ja keskusteluiden perusteella hän on joskus myös muuttanut näkemyksiään. Hän on toiminut sopimusten mukaan ja noudattanut kunnan hallintosääntöä ja johtosääntöjä, Yritys toteaa.