Lähikuukausina aluehallitusten pöytien ympärillä on normaalia enemmän vipinää, kun uusia hyvinvointialueita trimmataan starttikuntoon.

Ainakin kokemuksen puolesta varmoissa käsissä vaikuttaa aluehallituksen puheenjohtajan nuijat olevan niillä hyvinvointialueilla, joissa aluevaltuustot kokoontuivat heti maaliskuun ensimmäisellä viikolla.

Pohjois-Pohjanmaalla aluehallituksen puheenjohtajaksi valittiin varsinainen sote-veteraani. Keskustan Tapani Tölli on tehnyt pitkän uran keskustan kansanedustajana ja toimi vuosina 2010-2011 Mari Kiviniemen hallituksen hallinto- ja kuntaministerinä. Kokemusta kuntapuolelta on myös Tyrnävän kunnanjohtajan tehtävistä.

Keski-Suomen aluehallituksen johtoon valittiin Maria Kaisa Aula. Aula on niin ikään pitkäaikainen keskustan kansanedustaja. Pohjois-Savon puolella aluehallituksen puheenjohtajaksi valittiin keskustan Riitta Raatikainen.

Palo löytyi ja eläkkeeltä hommiin

Neljäs keskustan viime viikolla aluehallituksen puheenjohtajista on Lapin Tapani Melaluoto. Melaluodolla on takanaan pitkä 40 vuoden ura kuntapuolella. Kunnanjohtajana hän on työskennellyt noin 23 vuoden ajan ensin Pellossa ja sen jälkeen viime heinäkuuhun saakka eläkkeelle jääntiinsä saakka Ylitorniolla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Syksyllä minua kysyttiin ehdolle aluevaaleihin ja mietin pitkään, että onko minulla aikaa tähän. Aikani mietittyä totesin, että aikaa on ja kun paloakin löytyi, niin lähdin ehdokkaaksi, kun nämä asiatkin olivat tuttuja. Vaalitilanne oli mielenkiintoinen, sillä se oli ensimmäinen kerta, Melaluoto kertoo.

Yli tuhat ääntä takasivat kokeneelle ensikertalaiselle paikan Lapin hyvinvointialueen valtuustossa. Ja lopulta kouraan iskettiin aluehallituksen puheenjohtajan nuija.

-En näe, että tämä mikään ”Mission Impossible” olisi. Lappi toki monista muista alueista, meillä on pitkät etäisyydet, kaksi keskussairaalaa, saamelaisalue, joten tämä on hyvin omaleimainen alue. Toisaalta meillä on täällä hyvät palvelut ja nyt vain pitää yhdistää nykyisten noin 25 järjestäjän alta yhden järjestäjän alaisuuteen. Kyllä tästä hyvä tulee, Tapani Melaluoto vakuuttaa.  

Tiukasti työhön kiinni

Kokoomuslaisia valittiin hyvinvointivaltuustojen ensimmäisen viikon kierroksella aluehallitusten johtoon Varsinais-Suomessa ja Keski-Uudellamaalla. Varsinais-Suomessa puheenjohtajaksi nousi Sanna Vauranoja ja Keski-Uudellamaalla Helinä Perttu.

-Työtä on valtavasti tehtävänä, vaikka paljon on jo alkuvuoden aikana saatu aikaan. Hyvinvointialueen johtajan rekrytointi ja järjestämis- ja tuottamisorganisaation rakentaminen ovat lähiaikojen tärkeimpiä päätettäviä asioita, toteaa Varsinais-Suomen Sanna Vauranoja.

Varsinais-Suomessa aluehallituksen puheenjohtaja työskentelee päätoimisena ja hallituksen varapuheenjohtajana osa-aikaisina aluehallinnon palkkalistoilla. Ensimmäisen kerran hyvinvointialueen hallitus on koolla ensi tiistaina.

-Varsinkin tässä muutosvaiheessa tuntuu, ettei aika riitä, vaikka onkin tässä täysipäiväinen puheenjohtaja. Meillä on myös varapuheenjohtajat osa-aikaisina ja se on kyllä tarpeen, sillä valmisteltavaa riittää, tunnustaa Vauranoja.

Seitsemäs maaliskuun ensimmäisellä viikolla kokoustanut aluevaltuusto löytyy Satakunnasta. Siellä aluehallituksen johtoon valittiin demarien Harri Lehtonen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*