Oulun Valtuustopilvi visualisoi tietohaun kaupungin päätöksistä.

Kunta-alan päätöksentekoon liittyvän tiedon käsittely on menestynyt avoimen datan kilpailuissa. Datavarantoja avaamalla halutaan kehittää paitsi palvelua myös elinvoimaa.

Oulun kaupungin päätöksentekoa kuvaava uudenlainen hakukone Valtuustopilvi on palkittu ykköspalkinnolla Avoimen datan arktinen haaste – Open Arctic Challenge -innovaatiokilpailussa.

Valtuustopilvi visualisoi Oulun kaupunginvaltuuston päätökset ymmärrettäväksi, helppokäyttöiseksi miellyttäväksi kokonaisuudeksi.

Se esittää hakutuloksia sanapilvenä, josta voi valita sanoja ja käyttää niitä tekemään tarkempia hakuja ja näyttää linkit kokouksiin ja spesifisiin dokumentteihin.

Valtuustopilvi pisteyttää dokumentit hakujen mukaan ja listaa hakuja vastaavat dokumentit ja saadut pisteet. Pilvestä näkee myös kuinka paljon sanoja esiintyy hakua vastaavissa dokumenteissa.

Hakuja voi kontrolloida monipuolisesti määrittäen mitä sanoja pitää löytyä ja mitkä sanat halutaan rajata pois.

Tuomaristo suositteli
viralliseen käyttöön

Valtuustopilvi palkittiin marraskuun lopulla. Palkitsemisperusteissa todettiin, että ”tuomaristo suosittelee Oulun kaupungille sovelluksen käyttöönottoa”.

Ihan tässä vaiheessa ei vielä olla, kertoo Oulun kaupungin tietohallintojohtaja Juhani Heikka Kuntalehdelle.

– Tämä idea heitettiin ratkaisun toteuttajalle palkintogaalassa, Heikka sanoo.

Käyttöönotosta virallisessa kaupungin toiminnassa päättää Oulun kaupungin tapauksessa konsernipalvelut, joka vastaa sekä asianhallinnan että kaupungin digitaalisen viestinnän kehittämisestä.

Toteuttaja, Teemu Kanstrén, ei näe mitään estettä sille, etteikö Valtuustopilveä voisi hyödyntää laajemminkin. Yhteistyö Oulun kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa kiinnostaa.

– Jos on vastaavia dokumentteja, joita kaupungilta luulisi löytyvän, Valtuustopilven hakupalvelua voi soveltaa tiedon hakuun, Kanstrén kertoo.

Innostavampaa tiedonhakua

Kanstrén työskentelee päivätyökseen tutkijana VTT:llä, mutta valtuustopilvi syntyi omana projektinaan omasta mielenkiinnosta – vaikkei kunta-ala aiemmin ollut erityisen tuttu.

– Oma vastaavien ”enterprise search” tyyppisten palveluiden käyttö-kokemus on yleisesti aika huono. Tässä pääsi soveltamaan omaa osaamista ja kehittämään tähän parempia ratkaisuja. Palvelu innostaa hakemaan ja hyödyntämään tietoa, kun sen voi löytää paremmin ja mielekkäämmin, Kanstrén kertoo.

– Jatkossa kiinnostavaa olisi jatkaa palvelun kehittämistä yhdistämällä dataa useammasta lähteestä ja erilaisiin datasetteihin.

Oulun kaupunki ei osallistunut valtuustopilven kehittämiseen.

– Sinänsä kaupunki on roolinsa mukaan kannustanut avoimen datan hyödyntämiseen ja ideoiden rohkeaan kokeilemiseen, Juhani Heikka sanoo.

– Kaupunki haluaa avata datavarantoja palvelukehittämisen ja elinvoiman kehittämisen edistämiseksi. Lisäksi halutaan tuoda läpinäkyvyyttä toimintaan, joka lisää demokratiaa.

 

#Helsinkipäätökset pärjäsi
Open Finland Challengessa

Kunta-ala oli esillä myös torstaina Helsingissä ratkenneessa Pohjoismaiden suurimmassa dfigitaalisen avoimuuden innovaatiokilpailussa Open Finland Challengessa.

Loppusuoralle 150 työn joukossa yltänyt #Helsinkipäätökset ei aivan päässyt palkintosijoille, mutta sen kehittäjät saivat palkinnoksi ”pitchauksen” eli muutaman minuutin esittyelyvuoron, jossa sovelluksesta kerrottiin yleisölle.

#HelsinkiPäätökset-sovellus mahdollistaa Helsingin kaupungin päätöksenteon selaamista pöytäkirjojen, videoiden ja muun tiedon avulla. Sovelluksen kautta voit tarkastella kokousten, päätöksien ja päättäjien tietoja.

– Tavoitteenamme on lisätä päätöksentekoprosessin avoimuutta sekä vuorovaikutteisuutta. Sovelluksen kautta voit jakaa päätöstietoa sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi käyttämällä hashtagia #HelsinkiPäätökset). Tämä mahdollistaa keskustelun aiheesta jopa silloin kuin ihmiset eivät ole tietoisia tästä sovelluksesta, sovelluksen kehittäjät kuvailevat.

helsinki_paatokset_sovellus

 

Open Challenge Finlandin ykköspalkinnon jakoivat erikoisruokavalioiden suunnittelupalvelu Miils ja turvapaikanhakijoiden muuttoliikettä visualisoiva The Flow Towards Europe.

The Flow Towards Europe on vaikuttava visualisointi pakolaiskriisistä ja erityisesti turvapaikanhakijoiden muuttoliikkeestä. Palvelu lisää käyttäjän ymmärrystä ajankohtaisesta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä aiheesta hyödyntämällä Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön UNHCR:n sekä Maahanmuuttoviraston dataa, palkintoperusteissa todetaan.

Open Finland Challenge etsii sovelluksia, konsepteja ja ideoita, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta, parantavat palveluita tai tehostavat hallintoa.

flow_towards_europe

The Flow Towards Europe visualisoi pakolaisvirtoja Euroopassa.

Lisää aiheesta:

Oulun Valtuustopilvi

Avoin data Oulun kaupungin verkkosivuilla

Avoin data pääkaupunkiseudun kunnissa

Turku ja Espoo julkaisivat yhteisen PAT-tietomallin (Palvelut-Asiointi-Toimijat)

Aiemmin aiheesta:

Suomalainen konsortio kehittää avoimen sote-tietojärjestelmän

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*