Kunnanjohtajan työstä voitaisiin tehdä vaikka tosi-tv-sarja, jotta ihmisille piirtyisi työstä oikea kuva, ehdottaa Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka Kuntalehden podcastissa. Kuva: Liisa Takala

Kunnanjohtaja on julkinen eläin ja samalla työ on tosi kivaa, sanoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka Kuntalehden podcastissa.

– En tiedä kuka ja miksi on antanut kunta-alasta mielikuvan että se on jämähtänyttä ja tylsää. Oikeasti tässä on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääsee tekemään hyvinkin vaativaa johtamistyötä.

-Voisi olla telkkarisarja jossa seurattaisiin kunnanjohtajan päivää ja tuotaisiin esille, mitä tämä työ on, Heikka ehdottaa.

Kun työstä ei ole oikeaa kuvaa, sille on vaikea antaa sille kuuluvaa arvostusta. Heikan mielestä kunnanjohtajan työllä ei ole vetovoimaa ja arvostusta, joka sille kuuluisi.

Kesäkuun alussa ilmestyneen Kuntalehden laajassa haastattelussa Tiina Heikka kuvaili kunta-alalle päätymisensä taustoja ja työnsä iloja ja suruja. Hän sanoi työtään maailman parhaimmaksi ja kamalimmaksi.

Kesäloman jälkeen hän irtisanoutui.

Päätös oli kypsynyt pitkään ja alun perin tarkoitus oli lähteä jo aikaisemmin, Heikka sanoo.

– Kesälomalla mietin sitä joka päivä, melkein koko ajan. Yhtäkkiä tuli sellainen olo, että nyt teen sen.

Lähtemisestä kertominen oli haikea paikka.

– Itkuhan siinä tuli monta kertaa.

Tiina Heikka kertoo Kuntalehden podcastissa työnsä iloista ja suruista. Kuva: Marko Pekkanen

Heikka sanoo tehneensä työtä sydämestään. Aito heittäytyminen on ollut hänelle luonteva tapa johtaa. Ja käytännössä ainoa tapa.

-Feikkaaminen ei herätä luottamusta. Ja tässä työssä ei ole mitään tärkeämpää kuin se, että pystyt rakentamaan luottamuksen koko kuntaasi.

Luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen on viime aikoina osoittautunut monessa kunnassa suureksi haasteeksi.

Heikka aloitti luottamuksen rakentaminen heti työnsä alussa vuonna 2014. Poliitikkojen suuntaan hän halusi osoittaa, että arvostaa näitä ja haluaa vahvistaa poliittista toimintaa

– Usein ristiriidat kunnissa tulevat siitä, että poliittinen ja operatiivinen puoli sotkeutuvat toisiinsa. Kun raja hämärtyy, tulee ongelmia ja ristiriitoja.

-Ajattelen, että Jos roolit ovat selvät ja molemmilla puolilla on olo, että tiedetään mitä tehdään ja meitä arvostetaan tässä ja luotetaan siihen että toinen puoli hoitaa oman hommansa, sillä päästään jo tosi pitkälle.

Heikka muistuttaa, että työ on yksinäistä.

– Välillä ei voi organisaatiossa kenellekään sanoa mitään mistään.

Toisaalta kunnanojhtaja on ”julkinen eläin”, jonka tekemistä seurataan tarkkaan ja jota ryöpytetään somessa.

Vaikeissa tilanteessa Heikka on saanut merkittävää apua työnohjaajalta. Erityisesti valtuustokausien vaihdokset ovat kriittisiä muutosvaiheita, kun vaihtuu myös esihenkilö eli kunnanhallituksen puheenjohtaja.

-Ihmissuhteet ovat usein kuormittavia juttuja. Jos niissä tulee ongelma, se tuntuu raskaammalta, kun on paljon vedettäviä asioita.

Heikka on Lapinjärveltä kotoisin ja asuu kunnassa myös työnsä jätettyään. Kun kunnanjohtajan pesti päättyy, Tiina Heikka nähtäneen yrittäjänä.

– On auttamisen halua ja halua viedä osaamista kuntakentälle.

Kuntalehden podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa ja iTunesissa.

Kuuntele tuore jakso täältä:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*