Koronaviruksen leviämisen aiheuttamien tuntuvien taloudellisten vaikutusten vuoksi kaikkien kuntien uusien tehtävien valmistelu tulisi keskeyttää, linjaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Kuntaliiton verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa Karhunen viittaa hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan ”hallitus sitoutuu tarkastelemaan hallitusohjelman toimenpiteitä uudelleen, mikäli niiden toteuttaminen vaarantaisi julkiselle taloudelle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen”.

– Hallituksen on välittömästi päätettävä, ettei kuntien tehtäviä ja velvoitteita lisätä tällä hallituskaudella. Hallitus ei pysty korvaamaan kunnille syntyviä uusia kustannuksia vaan resurssit on suunnattava kriisistä aiheutuviin kustannuksiin, toipumiseen ja nykyisten tehtävien turvaamiseen.

Tällaisia uusia velvoitteita ovat Karhusen mukaan jo eduskunnassa oleva hoivamitoitus, hoitotakuun kiristäminen sekä oppivelvollisuuden pidentäminen.

– Niin hyviä asioita kuin kaikki ovatkin, tällaisten uudistusten aika ei ole juuri nyt, Karhunen sanoo.

Hän arvioi, että koronaepidemian taloudelliset vaikutukset näkyvät kunnissa ensimmäisenä verotuloissa. Myös terveydenhuollon menot tulevat kasvamaan. Yrittäjien vaikeudet heijastuvat verotuloihin.

Karhusen mukaan on varmaa, että tämä vuosi heikentää alijäämäistä kuntataloutta entisestään.

– Kunnilla on vaikeuksia selviytyä nykyisistäkin tehtävistä ihan normaalioloissa.

Aiheesta aiemmin: Koronavirus iskee myös kuntatalouteen

Kulmuni: Toimet eivät jää rahoituksesta kiinni

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni, kesk., sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina, että ”terveysviranomaisten tarpeellisiksi arvioimat toimet eivät varmasti rahoituksesta jää kiinni”. Kulmuni myös lupasi yrittäjille tukea.

Sunnuntaina Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen linjasi, että hallituksen on koottava nopeasti laaja rahoitus- ja työlakipaketti, joka auttaa yrityksiä pysymään hengissä ja pelastaa työpaikkoja.

Yrittäjien mukaan  yritysten mahdollisuuksia lomauttaa pitäisi helpottaa ja sairauspäivärahan omavastuuaikaa lyhentää olennaisesti tai poistaa se kokonaan.

Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen arvioi Kuntalehden haastattelussa perjantaina, että kuntien sote-kustannukset voivat kasvaa koronan takia mm. sijaisten palkkaamisesta ja kesksusairaaloiden hoidon kulujen kasvun myötä sekä tilaisuuksien ja tilojen sulkemisen takia.

Myllärisen mukaan vielä on vaikea arvioida täsmällisesti, millaisia kustannuksia kertyy. Tarkemmat laskelmat ovat ajankohtaisia, kun tilanne on ohi.

– Me pidämme huolen, että kunnille tulee korvaukset tästä tilanteesta, Myllärinen sanoi.

Katso Tarja Myllärisen haastattelu:

Klikkaa kuvaa, pääset videonäkymään.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*