Kolmaskymmenes Kuntamarkkinat käynnistyy tänään, ja perinteiseen tapaan tapahtuman potkaisee toden teolla käyntiin puoluejohdon paneelikeskustelu.

Paneelissa kuntakentän ajankohtaisimmista teemoista keskustelivat vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, kokoomuksen varapuheenjohtaja, kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sekä vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta.

Poimintoja keskustelusta:

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen avaussanoissaan viestinä hallitukselle liittyen kuntien vapauksiin ja normien keventämiseen:

-Antakaa meille oikeasti mahdollisuus. Kokeillaan ees. Aika monia normeja on säädelty, joita ilman Suomi on ollut hyvä paikka elää.

Karhunen haastaa keskustelijat kertomaan toimenpideohjelmistaan keskustelukulttuurin parantamisesta, sillä kansallisen poliittisen ilmapiirin kärjistyminen näkyy myös kuntatasolla.

-Uskon ettät olette paljon vartijoina puolueen puheenojohtajina siinä, minkälaista keskustelua käydään.

SDP:n Antti Lindtman:

-Jos päättäjät julistavat nollatoleranssia kaikkea syrjimistä kohtaan, se vaikuttaa kaikkeen muuhunkin käyttäytymiseen.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä ei kerro toimenpideohjelmasta vaan kertoo vuonna 1949 julkaistussa Mika Waltarin romaanissa esiintyneen vihapuhe-sanan jo 1500-luvun kuvauksessa.

Keskustan Annika Saarikko sanoo kokevansa huolta kuntapäätäjien ja viranhaltijoiden jaksamisesta. Kunnalle käy huonosti, jos luottamushenkilöt ja viranhaltijat asettuvat toisiaan vastaan. Kummallakin on sama tavoite, hyvät palvelut kuntalaisille, Saarikko muistuttaa.

-Kyse ei ole siitä, mitä mieltä ollaan, vaan miten se sanotaan.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kysyy: Katsotteko että tällä hallituskaudella ei tule missään olosuhteista leikata lisää kuntien valtionosuuksia?

Keskustelijat vastaavat ensin näyttämällä punaista tai vihreää lappua sen mukaan vastaavatko kieltävästi vai myöntävästi. Mäkelä näyttää punaista, Henriksson, Ikonen ja Essayah molemmat värit. Muut näyttävät vihreää.

-En lähde paaluttamaan lupauksia, että absoluuttisesti jotain tehdään tai ei tehdä. Realiteetin on että säästötavoitteista ei voi tinkiä, Mäkelä sanoo.

Li Andersson: Edellisessä hallituksessa tehtiin aika iso työ kuntien talouden parantamiseksi.

-Pitäisin erittäin suurina virheenä, jos palataan tilanteeseen, jossa valtio siirsi talouden tasapainottamisen kunnille.

Essayah muistuttaa valtionosuusuudistuksesta ja kuntien tehtäväkuvasta.

-Pystytään katsomaan että kunnassa on erilaisia vastuita. Rahoitusjärjestelmän uudistus on kokonaisuus, joka asettuu tehtäviin.

Saarikkokin peräänkuuluttaa kokonaisuuden tarkastelua. Kyse ei voi olla kunnat vastaan valtio -ajattelusta.

Ikonen: Olemme tehneet linjauksen, että kunnilta ei leikata juurikaan valtionosuuksia.

Sofia Virta pitää epärehellisinä väitteitä, että valtionosuuksista nipistäminen ei vaikuttaisi kuntien tilanteeseen.

Sosiaaliturvan leikkauksia ei voi siirtää seuraavalle hallituskaudelle, arvioivat hallituspuolueiden johtajat ja Saarikko.

Hallituksen ja opposition edustajien kesken vallitsee täysi erimielisyys soiaalituista ja työllistämistoimista.

Sari Essayah kiihtyy puhuessaan työllistämisratkaisuista.

-Annetaan sykkeen laskea, sanoo juontaja Jussi-Pekka Rantanen.

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi kysyy: Oletteko valmiit purkamaan normiohjausta?

Henriksson, Andersson ja LIndtman näyttävät myös punaista. Muut näyttävät pelkkää vihreää.

-Näen tarvetta lisätä velvoitteita kunnille opimisen tuessa, on Anderssonin yksi peruste.

Kuntaministeri Ikonen näyttää ”vahvaa vihreää”. Luottamus on avainasemassa. Valtionohjausta voi vähentää, Ikonen näkee.

-Kunnilla on paras asiantuntemus.

Saarikko pitää varhaiskasvatuslakia liian jäykkänä kelpoisuusvaatimuksiltaan. Päättäjän pitää myös pysytä tarkastelemaan päätöksiään.

Kuntien tehtävien eriyttäminen jakaa paneelin. Vain Annika Saarikko on selkeästi eriyttämistä vastaan ja nostaa pelkän punaisen lapun kysymykseen ”Tulisiko kuntien tehtäviä eriyttää?”

On riski a- ja b-luokan kuntiin, jos velvoitteita eriytetään, Saarikko sanoo.

– En ole valmis Suomeen, jossa syntyy kahden kastin kuntia. Kysymys on kuntalaisista, Saarikko muistutti ja sai keskustelun ensimmäiset aplodit yleisöltä.

Mäkelän mukaan talouden realiteetit pakottavat normien purkamiseen ja vaikuttavat myös julkisen sektorin supistamiseen.

Andersson ei kannata tehtävien eriyttämistä lainsäädännön tasolla, mutta rahoitusjärjelmän kohdalla pitäisi hänen mukaansa tarkastella, miten se vastaa eri alueiden ja eri kuntien erilaisiin haasteisiin.

Anderssonin voimakas vetoomus aikuiskoulutustuen säilyttämisestä ja sen monitasoisesta tärkeydestä saa aikaa päivän toiset aplodit yleisöstä.

-Työrauha on paras lahja, jonka me päättäjät voimme nyt antaa peruskoululle, Saarikko sanoo.

-Aikuiskoulutusrahan lakkauttaminen on järkyttävä päätös, Lindtman sanoo ja kritisoi voimakkaasti myös opettajien työehtojen heikentämistä.

-Jokaisella kunnalla on mahdollisuus hakea valtion apua yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämiseen, muistuttaa Henriksson.

Muitakin lähetyksiä verkossa

Myöhemmin keskiviikkona klo 14.00-15.30 voit katsoa myös KT:n Työmarkkinaseminaarin suorana lähetyksenä. Täältä pääset lähetykseen ja myös viestiseinälle.

Kuntamarkkinoiden ohjelmakattaus on yksi koko tapahtuma-alan suurimmista Suomessa. Runsas ohjelmatarjonta koostuu seminaareista ja tietoiskuista. Seminaareista vastaavat Kuntaliitto asiantuntijoineen sekä Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy. Tietoiskuja järjestävät puolestaan tapahtumakumppanit esitellen omaa tarjontaansa sekä yhteistyötä hyvinvointialueiden, kuntien ja kuntatoimijoiden kanssa.

Kuntamarkkinoiden ohjelman löydät täältä.

Kuva vuoden 2022 Kuntamarkkinoiden paneelista: Ville Palmu

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*