Kuntien henkilöstösuunnittelu isojen haasteiden edessä
Nykyisistä kuntatyöntekijöistä kolmasosa jää eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä ja peräti 58 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Yli sadantuhannen työntekijän eläköityminen lähitulevaisuudessa on yksi tekijä, jonka vuoksi osaamisen ennakoiminen kuntien henkilöstösuunnittelussa on yhä merkittävämmässä roolissa.
– Osaamisen ennakointi on välttämätöntä kunta-alalla, joka kamppailee kuntarakennemuutoksen, väestörakennemuutoksen ja taloudellisen rakennemuutoksen aiheuttamien haasteiden kanssa, totesi KT Kuntatyönantajien toteuttaman Osaamisen ennakointi kunnissa -hankkeen projektipäällikkö Sirpa Sivonen torstaina hankkeen loppuraportin julkistamistilaisuudessa.
Hankkeessa kehitettiin osaamisen ennakoinnin malleja neljässä alueellisessa pilotissa Keski-Suomessa, Pohjois-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla.
Käytännössä henkilöstöltä odotetaan yhä suurempaa joustavuutta ja liikkumavaraa tehtäväalueelta toiselle.
– On opeteltava jousto jo koulun penkillä ja myös työpaikoilla on opittava joustamaan, Sivonen sanoo.
Samaa mieltä on Helsingin kaupungin kehittämispällikkö Päivi Mäkeläinen, joka johti pääkaupunkiseudun pilottia.
– Kymmenestä työntekijöstä kaksi tai kolme voi pitää kiinni substanssista, ja loput liikkuvat tehtävästä toiseen, Mäkeläinen heittää esimerkin.
– On työnantajan vastuulla tietää työntekijöiden tiedon taso ja hankkia tarvittaessa syväosaamista. Tällä tavalla on mahdollista parantaa kaupungin henkilöstön käytön joustavuutta.
Osaamisen ennakointi lähtee tarpeesta.
– Tarpeet on tunnistettava, koska henkilöstön määrällä ei enää voi vastata, vaan pitää miettiä laatua, Mäkeläinen kiteytti.
Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa -hankkeen rahoittivat Opetushallitus Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella sekä KT Kuntatyönantajat, Kuntaliitto, Palvelulaitosten työnantajayhdistys sekä Keva.
Linkkejä:
Osaamisen ennakointi -hankkeen verkkosivut
Tulevaisuuden kuntapalvelut ovat asiakaslähtöisiä ja tuotetaan verkostoissa