Varhaiskasvatuksen merkitys kuntalaisille näkyi kuntalaisten jättämissä kehitysehdotuksissa, ja myös kunnista tulleissa ehdotuksissa toivottiin muutoksia varhaiskasvatuksen sääntelyyn. Kuva: Seppo Haavisto.

Kunnat ja muut organisaatiot jättivät valtiovarainministeriölle (VM) yhteensä 537 ehdotusta kevennettäviksi kuntien normeiksi. Suoria kehitysehdotuksia jätettiin 57 ja kuntalaisilta otakantaa.fi-palvelussa tulleita ehdotuksia 25, joten yhteensä ehdotusten määrä nousi yli 600:n.

– Ehdotusten suuri määrä kertoo, miten tärkeänä kunnissa pidetään tekemisen sujuvoittamista, kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., sanoo tiedotteessa.

Sote-palvelujen siirryttyä hyvinvointialueiden järjestettäväksi kuntien merkittävin tehtäväala on sivistyspalvelut. VM:lle lähetetyistä ehdotuksista ylivoimaisesti suurin osa, 33 prosenttia, koskikin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. Seuraavaksi suurimman siivun, 13 prosenttia ehdotuksista, keräsi työllisyyden hoito ja elikeinotehtävät.

Ehdotukset lähetetään nyt ministeriöihin vaikutusarviointeja varten. Arvioinnissa katsotaan esimerkiksi sitä, miten ehdotettu säädöksen muuttaminen edistäisi kunnan toiminnan tai kuntalaisten asioinnin sujuvuutta. Tarkastelussa on myös mahdollisuus paikallisten olosuhteiden huomioimiseen, olisiko muutoksella vaikutuksia toimintojen laatuun tai tiedon hyödyntämisen edellytyksiin tai vähentäisikö se toiminnasta aiheutuvia kustannuksia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Lisäksi tarkastellaan ehdotusten suhdetta hallitusohjelman tavoitteisiin ja käynnissä oleviin lainsäädäntöhankkeisiin, VM:n neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen kertoo.

Kuntaministeri Ikosen mukaan linjauksia yksittäisten ehdotusten konkreettisesta edistämisestä tehdään arvioinnin valmistuttua.

-Tämä tapahtunee vaiheittain, osa ehdotuksista vaatii pidempää arviointia, osan suhteen voidaan tehdä ratkaisuja nopeamminkin. Tavoitteenamme on, että norminpurusta saadaan vaikuttava kokonaisuus ja kaikkien ehdotusten suhteen linjauksia voitaisiin tehdä tämän vuoden kuluessa.

Kyselyssä käytetyt määritelmät:

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*