Lapin Sitoutumattomat ry on nyt virallisesti hyväksytty yhdistysrekisteriin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimiva keminmaalainen Hannu Tikkala sai asiasta tiedon perjantaina aamupäivällä. Yhdistys tulee toimimaan Lapin alueen sitoutumattomien yhteisenä yhdistyksenä.

-Aluevaalit ovat yksi tekijä, joka kannusti perustamaan yhdistyksen, sillä puolueet tuntuvat vieroksuvan sitoutumattomia. Mutta on yhdistyksen perustamisesta puhuttu jo ennen aluevaalien tuloa ja yhteistyötä on tehty eri kuntien sitoutumattomien kesken aiemminkin, Tikkala arvioi.

Sitoutumattomuudella on kohtuullisen vankka jalansija pohjoisessa. Viime kuntavaaleissa kaikkiaan yhdeksään valtuustoon ponnisti valtuutettujen puolueiden ulkopuolelta. Esimerkiksi Keminmaalaisten parhaaksi-yhteislista sai läpi 8 valtuutettua ja on toiseksi suurin ryhmä valtuustossa. Vain keskustan 10 valtuutetun valtuustoryhmä on suurempi.

-Vielä ei ole ehditty kaikkien kuntien sitoutumattomia kollata läpi, mutta yli kymmenestä kunnasta on jäseniä yhdistykseen tulossa. Siellä on väkeä myös paikkakunnilta, joissa ei tällä hetkellä ole sitoutumatonta valtuutettua, Hannu Tikkala paljastaa.

Vaikka oma yhdistys on nyt perustettu, niin ehdokasasettelu aluevaalien suhteen vaatii tolkusti jalkatyötä. Jokaisen ehdolle haluavan on perustettava oma valitsijayhdistys, jonka perustamiseen tarvitaan vähintään 50 hyvinvointialueella asuvaa äänioikeutettua. Nämä valitsijayhdistysten ehdokkaat voivat sitten osallistua aluevaaleihin yhteisellä yhteislistalla.

-Aika hankalaksi on tehty puolueisiin kuulumattomien ehdokkaiden lähtö ehdolle aluevaaleissa. Onneksi meillä on porukkaa keräämään niitä nimiä, Tikkala kritisoi.

Vaikka viime kuntavaaleissa sitoutumattomat saavuttivat Lapissa yhteensä 57 valtuutettua, niin maakunnallisten luottamusmiespaikkojen jaossa puolueet jättivät sitoutumattomat sivuun.

-Maakuntajohtaja Riipi kyllä sanoi, että meillekin kuuluu paikkoja vaalimenestyksen suhteessa, mutta kun keskusta ja muut puolueet alkoivat paikoille valitsemaan henkilöitä, niin yhtään sitoutumatonta ei valittu. Ei edes siihen aluevaalilautakuntaan, harmittelee Lapin Sitoutumattomien puheenjohtaja Hannu Tikkala.

Lapissa eniten valtuustopaikkoja viime kuntavaaleissa sai keskusta, jonka ehdokkaista valituksi tuli 176. Vasemmistoliitto sai 66 valtuutettua, perussuomalaiset 63, kokoomus 60 ja SDP 50.

Ensimmäisenä aiheesta kertoi YLE.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*