kuva: Ville Miettinen
Väestökehitys kääntyy pois kasvu-uralta lukuun ottamatta Helsingin, Tampereen ja Turun seutuja, kertoo tuore ennuste.

Alueellinen eriytyminen kasvaviin, supistuviin ja tyhjeneviin alueisiin on selvästi nopeampaa kuin aiemmin ennustettu. Väestökehitys kääntyy pois kasvu-uralta lukuun ottamatta Helsingin, Tampereen ja Turun seutuja.  Kehitystä kiihdyttää syntyvyyden romahdus ja sen aiheuttamat kerrannaisvaikutukset.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkisti perjantaina alueellisen väestöennusteensa 10 keskeiselle kasvuseudulle ympäri Suomea.

Tuleva väestönlisäys kohdistuu ennusteen mukaan ensisijaisesti Helsingin seudulle ja toissijaisesti Tampereen ja Turun seudulle. Helsingin seutu kasvaa vuoteen 2040 mennessä enemmän kuin koko muu Suomi. Pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040. Kun koko Suomen väestö kasvaa vain 90 000 asukkaalla, tämä merkitsee, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevan maan väki vähenee 180 000 asukkaalla.

Oulun ja Jyväskylän seudut saavat kohtuullista väestönlisäystä. Kuopion seudun väestönlisäys jää maltilliseksi. Sen sijaan Lahden, Joensuun, Seinäjoen ja Vaasan seutujen väestö vähenee, mutta näiden seutujen keskuskaupungit sinnittelevät edelleen. Lahden, Joensuun ja Vaasan väestönvähennys on maltillinen ja Seinäjoki kasvaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



MDI-ennuste perustuu oletukseen, että kansainvälinen muuttoliike pysyy vuosien 2010–2018 tasolla, pois lukien vuosi 2016, johon vaikutti siirtolaisten virta vuonna 2015.

MDI:n ennuste on koko maan lukujen osalta yhteensopiva Tilastokeskuksen viime vuonna julkaiseman koko maan ennusteen kanssa, mutta se poikkeaa huomattavasti Tilastokeskuksen vuonna 2015 julkaisemasta alueellisesta ennusteesta. Etelä-Karjalan osalta tästä poikkeamasta on kerrottu jo aiemmin.

Ennusteen tilaajat ovat Hypo, Kuntarahoitus, RAKLI ja ympäristöministeriö. Tarkastelussa ovat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Jyväskylän, Kuopion, Seinäjoen, Joensuun ja Vaasan kaupunkiseutujen väestökehitykset vuosina 2017–2040.

Aiheesta aiemmin:

Laskelma: Väki vähenee Itä- ja Kaakkois-Suomesta aiemmin ennustettua nopeammin