Merikarvian kuntalaispanelistit ja valtuutetut kohtasivat yhteisessä seminaarissa 17. lokakuuta. (Kuva: Merikarvian kunta)


Merikarvian kunnan ainutlaatuisen taloussuunnittelukokeilun ideointi- ja evästysvaihe on ohi. Kunnan talouden suunnittelua puntaroineet kuntalaispanelistit antoivat evästyksensä kunnanvaltuutetuille yhteisessä seminaarissa 17. lokakuuta.

– Ideoiden kirjo oli laaja. Oli sellaisia, joiden toteuttaminen ei maksa euroakaan, mutta myös miljoonaluokan investointihankkeita. Näitä ideoida voidaan sitten arvioida ja poimia niistä käyttökelpoiset jatkovalmisteluun. Ilman muuta kuntalaispaneelin työn tulokset näkyvät jo ensi vuoden budjetissa, kertoo Merikarvian kunnan hallintopäällikkö Sari Hatanpää.

Kärkisijoille kuntalaispaneelin listalla nousivat lukion aseman vahvistaminen ja erityisesti monet yhteistyötä edistävät toimintamallit kuten työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamiseen satsaaminen ja kunnan markkinoinnin tehostaminen.

Sivistyspalveluiden kehittämistä erityisesti lukion asemaa vahvistaen pidettiin perusarvona, jonka päälle on hyvä rakentaa. Luonnontieteisiin, kansainvälisyyteen ja yrittäjyyteen liittyvät teemat nousivat esille Merikarvian vahvuuksina koulutuksessa.

Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamiseen kuntalaispaneeli kaipasi uusia keinoja. Panelistit totesivat, että TE-palveluiden uudistukseen on varauduttava huolella, valmentavaa esimiestyötä on vahvistettava koko kunnassa ja innovatiiviset opiskelumallit on otettava käyttöön kaikilla koulutusasteilla.

Matkailu- ja somemarkkinoinnin todettiin olevan Merikarvian selkäranka, jota pitää vahvistaa uusin keinoin. Myös verkkosivujen kautta välitettävää viestintää pitää vahvistaa. Panelistit muistuttivat myös, että kunnastaan ylpeät kuntalaiset ovat kaikkein tärkeimpiä kunnan markkinoijia.

Merikarvian RatkaisuTori on yksi neljästä Sitran tänä vuonna käynnistämästä kokeilusta, joissa etsitään uusia tapoja kuntalaisten osallistumiselle kunnan talouden suunnitteluun. Osallistumista talouden suunnitteluun on pilotoitu vuoden 2023 aikana Merikarvian lisäksi Pieksämällä. Lisäksi Kaarinassa ja Mäntyharjulla on kokeiltu nuorisovaltuustojen osallistumista talousarvioprosessiin.

– Kokeilu on ollut erinomainen. Kun se tehtiin ensimmäistä kertaa, niin se toimi niin kuin kokeilun pitääkin: löytyi työskentelytapoja jotka toimivat hyvin ja niitä joita pitäisi kehittää. Ideoita kuntalaispaneelin kehittämiseen syntyi pitkä lista. Lisäksi aiomme selvittää sen, saivatko panelistit itse tästä työskentelystä hyödyllisiä kokemuksia ja hyvää mieltä itselleen, Sari Hatanpää sanoo.

Lue myös:

”Toiveena uusi tapa toimia” – Kuntalaisraati osallistuu talousarvion suunnitteluun Pieksämäellä ja Merikarvialla 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä