Pieksämäen äänestysprosentti oli viime kuntavaalien alhaisin. Kuntalaisraadin tapaisesta osallistamisesta toivotaan lisäkipinää kaupunkilaisten kiinnostukseen kaupungin asioista.

Pieksämäki ja Merikarvia ovat mukana Sitran organisoimassa kokeilussa, jossa tavoitteena on saada kokemuksia kuntalaisten osallistumisesta kunnan talouden suunnitteluun. 

Kokeilut kytkeytyvät vuoden 2024 talouden suunnitteluun kuntien normaalin suunnitteluprosessin osana. Kuntalaiset ottavat budjettikehysten puitteissa kantaa valmisteltavaan budjettiesitykseen ja voivat tehdä omia ehdotuksiaan kunnanhallitukselle. 

-Toivon suuresti, että sieltä tulee hyviä ehdotuksia, että osattaisiin tehdä viisaita päätöksiä. Soten siirryttyä hyvinvointialueiden hoidettavaksi, kunnat ovat uusien haasteiden edessä ja tämänkin vuoksi kaikki uudet kehitettävät ehdotukset ja ideat ovat selvittämisen arvoisia., sanoo Pieksämäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Soili Moilanen, kesk. 

Pieksämäellä kokeilussa kuntalaisraati perehtyy budjettiesityksiin, kaupunkistrategiaan ja elinvoimaohjelmaan. Perehtymisen jälkeen raadin tehtävänä on arvioida lautakuntien hyväksymiä budjettiesityksiä suhteessa strategiaan ja elinvoimaohjelmaan. Kuntalaisraati voi myös tehdä omia esityksiään budjetissa huomioitavaksi. Raadin tekemät huomiot ja mahdolliset esitykset esitellään päättäjille ja kaupunkilaisille ennen kuin kaupunginhallitus tekee  budjettiesityksen valtuustolle.  

Merikarvialla puolestaan kuntalaispaneelit kokoontuvat neljästi ennen kuin valmis ehdotuslista esitellään lokakuussa. Kokoontumisissa muun muassa käydään arvokeskustelua ja tutustutaan kunnan taloustilanteeseen ja strategiaan. 

Pieksämäen kuntalaisraatiin valitaan 20 kaupunkilaista siten, että otos edustaa kuntalaisia mahdollisimman kattavasti, kertoo hankkeen yhdyshenkilö, Pieksämäen nuoriso-ja hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen. Ideana on saada mukaan ihmisiä ikäjanan eri kohdista ja myös syrjäkylillä asuvia. 

– Parhaimmillaan kokeilu antaa kuntalaisille osallistumisen kokemuksen ja näyttää, että mielipiteellä on merkitystä. Huonoimmillaan nähdään, että mikään ei mennyt läpi, vaan esitys menee lautakuntien ja luottamushenkilöiden esityksen mukaan eikä kokeilulla ollut toivottua merkitystä, Laitinen sanoo

Neljä aktiivista kuntalaista 

Pieksämäen kokeilun toteutusta on Laitisen apuna ollut suunnittelemassa neljän aktiivisen kaupunkilaisen ryhmä. Yksi ryhmän jäsenistä, Hanna Moilanen sanoo, että oleellista kokeilussa on uudenlainen tapa tehdä asioita.  

-Oleellista on myös ajattelu, että nähtäisiin kuntalaiset resurssina talouden suunnittelussa.   

Hanna Moilanen kuvailee itseään demokratia-aktiiviksi, joka osallistuu monenlaiseen vapaaehtoistoimintaan Pieksämäellä. Osallistamista selvittävä kuntalaisraati on luonteva osa tätä aktivismia. 

-Olen huolissani demokratian tulevaisuudesta ylipäätään. Näen, että täytyy löytää uudenlaisia keinoja saada kuntalaisten ääntä kuuluviin ja tarjota erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia myös äänestämisen rinnalle. Ei voi ajatella, että vain äänestetään joka neljäs vuosi. 

Heikon äänestysprosentin kaupunki

Pieksämäellä äänestäminen on sitä paitsi poikkeuksellisen laiskaa useissa vaaleissa. Kuntavaaleissa 2021 äänestysaktiivisuudessa Pieksämäki oli koko maan viimeisenä jaetulla sijalla Kajaanin kanssa: äänioikeutetuista vain 46,5 prosentttia äänesti. Aluevaaleissa 2022 Pieksämäen äänestysprosentti oli 43,3 ja eduskuntavaaleissa 2023 Pieksämäen äänestysprosentti 59,8 oli Kaakkois-Suomen vaalipiirin pienin.  

Heikko äänestysaktiivisuus kytkeytyy isommassa kuvassa kuntalaisten kokemukseen vaikuttamismahdollisuuksien vähäisyydestä. Tämä oli yksi perusteista, joilla kaupunki haki mukaan kokeiluun. Kaupunkilaisten halutaan aktivoituvan. 

Ainakin alku on lupaava. Kutsukirje kokeiluun lähti tuhannelle kaupunkilaiselle. Elokuun viimeisellä viikolla halukkaita 20 hengen raatiin oli ilmoittautunut jos runsaat 70. 

Ensimmäisessä kuntalaisraadin tapaamisessa talouspäällikkö esittelee kaupungin talouden näkymiä sekä käydään läpi, mitä kaupunki tavoittelee mm. elinvoimansa kehittämisessä, Seija Laitinen kertoo.  

-Monelle kuntalaiselle prosessin eteneminen on epäselvää. Nyt avataan, mitä tapahtuu käytännössä. 

Laitinen uskoo, että kaupunki voi hyötyä konkreettisesti kokeilusta. 

-Totta kai. Sehän on todella merkityksellistä, jos kuntalasilta tulee hyviä ideoita, jotka perustuvat heidän kokemukseensa kuntalaisena. Toivottavasti sellaisia ideoita nousee.  

”Kuntalaisten esitykset otetaan todesta”

Pieksämäen kaupunginnhallituksen puheenjohtaja Soili Moilanen vakuuttaa, että kuntalaisraadin esitykset otetaan todesta.  

-Mitä muuta varten kunta on kuin kuntalaisia varten. Ilman muuta heitä kuunnellaan. 

Myös Merikarvialla vakuutetaan, että yhteinen tavoite on kunnan, kuntalaisten ja alueen yritysten ja yhteisöjen hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen.  

-Siinä onnistuminen edellyttää hyvien ideoiden tunnistamista. Olen varma siitä, että kaikki hyvät ideat eivät tule kunnanviraston kulmahuoneesta, vaan niitä on myös kuntalaisilla, kesäasukkailla, yrittäjillä, yhdistystoimijoilla ja Merikarvian ystävillä, kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival sanoo kaupungin verkkosivuilla. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä