Milloin uudet valtuustot aloittavat? – Oikeusministeriö ehdottaa valtuustokauden alkua elokuulle, monessa kunnassa syyskuu kuulostaa realistisemmalta
Uudet valtuutetut aloittavat luottamustoimissaan kesän jälkeen. Valtuustokauden siirtyminen kuntavaalien siirron takia näkyy myös kuntayhtymissä, muistuttaa Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki. Kuva: Ville Miettinen
Kuntavaalien lykkääntymisestä parilla kuukaudella seuraa myös uuden valtuustokauden aloittamisen lykkääntyminen.
Tämän viipeen kestosta vallitsee vielä epätietoisuus: aloittavatko uudet valtuustot elokuussa, kuten oikeusministeriön muistion mukaan on tarkoitus, vai vasta syyskuussa, mikä monessa kunnassa vaikuttaa realistisemmalta?
Oikeusministeriö ehdottaa lauantaina julkaisemassaan muistiossa vaalien siirron taustoista, että uudet valtuustot aloittaisivat elokuussa.
Se ei ole kuitenkaan yksinkertaista muun muassa siksi, että heinäkuu on perinteinen lomakuukasi ja monessa kunnassa on käytännössä lappu kunnantalon luukulla.
Elokuussa aloittaminen merkitsisi käytännössä lomakauden käyttämistä valmisteluun.
-Syyskuu on realistisin vaihtoehto, sanoo Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sini Ruohonen, kok.
-Elokuu, ainakin elokuun alku kuulostaa aika mahdottomalta, koska se vaatii virkavalmistelua ja neuvottelujen käyminen loppuun, kun ihmiset ovat lomalla, kuulostaa hankalalta.
Samaa mieltä on Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Eskelinen, sd.
– Kyllä se varmaan menee syyskuun alkuun.
Eskelinen perustelee arviotaan käytännön asioilla. Vaalitulos pitää vahvistaa, valmisteluja tehdä, neuvottelut pitää käynnistää – myös maakunnallisella tasolla.
– Varmaan elokuun lopulla valtuustot voisivat kokoontua ja syyskuun alusta olisivat uudet luottamushenkilöt pelissä, Eskelinen arvioi.
Ehditäänkö valtuutettuja kouluttaa?
Aikataulu herättää kysymyksiä myös Oulussa, kertoo Oulun kaupungin hallintolakimies Tuomas Möttönen.
Toisaalta valmisteluun pitäisi varata aikaa, toisaalta mm. talousarvion laadinnan kannalta olisi hyvä päästä nopeasti vauhtiin.
Möttösen mukaan elokuussa aloittaminen toisi haasteen mm. valtuutettujen kouluttamiselle. Oulussa koulutetaan valtuutetut ja varavaltuutetut ja koulutusta annetaan myös toimielimittäin. Kuluvan valtuustokauden alussa koulutus alkoi heti valtuustokauden alussa kesäkuussa ja jatkui elokuun lopulle.
Koulutuksen tarve riippuu siitä, ”minkälainen remontti on”, eli paljonko valtuutettuja vaihtuu.
-On siellä konkaritkin sanoneet, että tuli sellaista, mitä ei tiennyt. Siihen kannattaa panostaa ehdottomasti, Möttönen sanoo luottamustoimeen perehdyttämisestä.
Tulevaa aikataulua Möttönen pitää ”aikamoisena yhteensovittelupakettina”.
Ensimmäinen kaupunginhallituksen kokous pitää olla niin pian kuin mahdollista ensimmäisen valtuuston kokouksen jälkeen, hän muistuttaa
Käytännön toimenpiteitä valtuustokauden aloituksessa on myös digilaitteiden jakaminen valtuutetuille ja niiden käytön opettaminen mm. etäkokouskäytäntöjen omaksumista varten.
– Kouluttamista on alettava heti juhannuksen tienoilla rummuttamaan, Möttönen arvioi.
Talousarvio tarvitsee aikaa
Möttösen mukaan Oulun talousjohto näkee, että elokuussa on päästävä aloittamaan. Samaa arvioivat lauantaina Twitterissä mm. Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja Haminan hallintojohtaja Maria Ovaska.
Ujula perusteli kantaansa juuri talousarvion valmisteluun tarvittavalla ajalla.
Myös vaalien siirtämistä voimakkaasti kritisoinut Helsingin valtuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs, vihr., muistutti vaalien siirron vaikeuttavan huomattavasti strategian mukaista budjettisuunnittelua.
Tämä on haasteena myös Joensuussa, Seppo Eskelinen sanoo. Strategiatyö tulisi olla kytkettynä ensi vuoden budjettiin.
– Strategiatyön taustoja on tehty talouden, vetovoiman, elinkeinoelämän ja kuntalaiskyselyiden kulmasta. Iso läjä olemassa tausta-aineistoa, mutta kun pitäisi erityisesti talousstrategiaa lähteä toteuttamaan, sen rytmiin saaminen on hankalaa, Eskelinen viittaa valtuustokauden alun siirtymiseen.
Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sini Ruohosen mukaan se, että uusi valtuusto alkaa ensitöikseen valmistella ensi vuoden talousarviota, ei välttämättä ole erityisen paha haaste.
-Ei se toki ihanteellinen tilanne ole, mutta eiköhän siitä selvitä.
Valtuustokauden alku vaatii lakimuutoksen
Valtuustokausi alkaa kuntalain mukaan kesäkuun alusta ja kestää neljä vuotta. Kuntalakiin onkin tehtävä tulevan vaalikauden osalta muutos, kertoo Kuntaliiton lakasiainjohtaja Juha Myllymäki.
Oikeusminsteriön näkemyksen mukaan uuden valtuustokauden alkupäivämääräksi suunnitellaan elokuun alkua, vahvistaa neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen.
Vaikka kunnalliseen itsehallintoon kuuluu päättäminen kunnan hallinnosta, on perusteltua, ettei vanha valtuusto voi päättää siitä, milloin seuraava valtuusto aloittaa, Juha Myllymäki toteaa.
– Vaihto tapahtuu samanaikaisesti kaikissa kunnissa. Vaalitulos heijastuu näin myös esimerkiksi kuntayhtymien toimielimiin.
Valtuustokauden siirtymistä on pohdittu niin kunnissa kuin Kuntaliitossa heti ensimmäisenä varsinaisena työpäivänä sen jälkeen, kun tieto vaalien siirtämisestä tuli.
Ratkottavana on muun muassa se, mitä käytännön järjestelyitä on tehtävä ennen vaalikauden alkua ja käytännössä osin kesälomakaudella.
– Muutoksesta johtuen syksy on erittäin tiivis esimeriksi talousarviokäsittelyn osalta ja uudet luottamushenkilöt aloittavat suoraan syvästä päästä talousarvioprosessilla. Myös kuntayhtymissä valtuustokauden siirtyminen näkyy varmasti syksyllä, Juha Myllymäki kertoo.
Kuntaliiton mukaan kuntien näkemys uuden valtuustokauden suunnittelussa on otettava huomioon.
– Olemme pyytäneet kunnilta näkemyksiä asiasta. Olisi tärkeää, että kuntien näkemykset voidaan ottaa vielä asia huomioon valmistelussa.
Vaalien siirto sai kuntajohtajat pohtimaan valtuustokauden aloituksen sopivinta ajankohtaa Twitterissä:
Juttua muokattu 8.3. klo 15.55: Jutun loppuun lisätty kommentti Juha Myllymäeltä. 9.3. klo 11.15 korjattu kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokoustamisjärjestystä koskeva kohta.
Möttöselle muistutukseksi: uuden valtuuston kutsuu koolle vanhan hallituksen puheenjohtaja ja asiat käsitellään vanhan hallituksen esitysten pohjalta. Vasta uusi valtuusto valitsee uuden hallituksen. Ja sekin on hyvä muistaa, että uusi valtuusto ei voi kokoontua varsinaiseen kokoukseensa ennen toimikautensa alkua. Eli elokuun alku olisi hyvä ajankohta aloittaa. Syyskuu menee turhan pitkälle.
Kyllä Möttönen nämä muistaa mutta toimittajalla vähän lipsahti juttuun ensimmäisen valtuuston ja hallituksen kokousten marssijärjestys väärin päin. Nyt ne on korjattu 😉
Mielestäni olisi järkevää siirtää kuntavaalit aiemmalle perinteiselle paikalleen syksyyn.
Näin olen eri mielipidekirjoituksissani jo pitkin talvea asiassa esittänyt. Jos poliittiset päättäjät tahtoisivat siirtää vaalit syksyyn, voitaisiin vaalikamppailu käydä alkusyksyllä koronan kannalta turvallisempaan ajankohtaan kuten itse vaalitkin. Tuolloin myös jäisi aikaa eri luottamustehtäviin liittyviin valintoihin aeimpaan tapaan ja eri koulutuksiakin ennätettäisiin tekemään myös paremmin.
Kesä on ongelmallinen aika poliittisten valintojen tekemisille lomien vuoksi.