Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kehottaa kuntia panemaan jäitä hattuun, jos ne suunnittelevat erillissopimuksia sote-palveluista.

– Nyt kannattaa pidättäytyä erillissopimusten teossa. Sote-laki tulee voimaan jo parin vuoden päästä ja tuolloin vastuu siirtyy kuntien yhdessä ohjaamalle sote-alueelle.

Valtiovallalla ei ole keinoja puuttua kuntien sopimuksiin tässä vaiheessa.

Järjestämislain vahvistamisen jälkeen tilanne kuitenkin muuttuu, koska uusien pitkäaikaisten sopimusten tekeminen muodostaa kunnille suuren taloudellisen riskin, Huovinen huomauttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Jos kunta tekee lain vahvistamisen jälkeen sopimuksen jonka voimassaolo jatkuu vielä vuoden 2016 jälkeen, kunta vastaa itse sopimuksen aiheuttamista kustannuksista ja maksaa silti myös sote-alueelle säädettyjen perusteiden mukaisesti.

Jos kunta on aiemmin tehnyt sopimuksen sote-palvelujen ulkoistamisesta vuosiksi 2015 –2020, sopimukseen perustuvat oikeudet ja velvoitteet siirtyvät 2017 lukien tuottamisvastuussa olevalle kunnalle tai kuntayhtymälle, Huovinen sanoo.

– Yksityinen palvelujen tuottaja on siten sopimuksen mukaisesti edelleenkin velvollinen tuottamaan palvelut ja vastaavasti tuottamisvastuussa oleva kunta tai kuntayhtymä on velvollinen suorittamaan sopimuksen mukaisen korvauksen palvelun tuottajalle sopimuskauden loppuun saakka.

Tuottamisvastuussa olevalla kunnalla tai kuntayhtymällä on sitten mahdollisuus neuvotella ja sopia yksityisen palvelujen tuottajan kanssa muutoksista alkuperäiseen sopimukseen.

Huovinen ei pelkää, että kapinakunnat voivat kaataa sote-rakennelman. Hän luettelee kolme perustetta:

Jokainen kunta kuuluu sote-alueen kuntayhtymään.

Toiseksi sote-alue päättää tuottamisvastuussa olevat kunnat ja kuntayhtymät.

– Kolmanneksi kunta joutuu joka tapauksessa maksamaan sote-alueelle asukaslukuun, ikärakenteeseen ja sairastavuuteen sekä sote-alueen mahdollisesti päättämiin muihin tekijöihin perustuvan korvauksen.

Korvaus siis ei lakiesityksen mukaan ole riippuvainen siitä, käyttääkö kunta tai sen asukkaat palveluja vai ei.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*