Sandra Bergqvist on ollut RKP:n kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä vuodesta 2019 lähtien. Kuva: Eduskunta/Pirjo Tuominen

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) otti yhteyttä muihin kuntapäättäjiin, koska hän oli pettynyt rakennus- ja ympäristölautakunnan päätökseen viime marraskuussa Paraisten kaupungissa.

Edellä mainittu päätös rajoitti kaupunginvaltuuston jäsenenä toimivan Bergqvistin osaomistamassa kiinteistössä toimivassa ravintolassa järjestettäviä tapahtumia.

Ympäristösuojeluviranomaisten esityksen mukaiset rajoitukset koskivat muiden muassa musiikkitapahtumille sallittuja aikoja.

Ravintolasta kantautuvia ääniä rajoittavan lautakunnan päätöksen jälkeen Bergqvist lähetti paraislaisille poliitikoille sekä virkamiehille sähköposteja, joissa hän kertoi olevansa pettynyt lautakunnan päätökseen.

Bergqvist tiedusteli, että voisiko asiasta vielä keskustella.

Bergqvist kertoi selvittäneensä, että onko asiaa vielä mahdollista käsitellä kaupungin prosesseissa vai onko ainoa tapa valittaa hallinto-oikeuteen.

Ei liittynyt ministerin toimiin

Oikeuskanslerille ministeristä tehtyyn kanteluun oli linkitetty mukaan kirjoitus Turun Sanomista, jossa kerrottiin Bergqvistin Paraisten virkamiehille ja poliitikoille lähettämistä sähköpostiviesteistä.

Artikkelin mukaan Bergqvist on viesteissään kyseenalaistanut Nauvossa sijaitsevan kesäravintolan saaman rakennus- ja ympäristölautakunnan melupäätöksen, jonka mukaan ravintolan on muiden muassa rajoitettava musiikin soittoa ulkoterassilla iltakymmenen jälkeen.

Oikeuskansleria pyydettiin ottamaan kantaa siihen, että onko liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin toiminta ollut niin moitittavaa, että hän ei voi jatkaa ministerin tehtävässä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi edellä mainitusta tapauksesta, että Bergqvistin toimilla ei ollut oikeudellisesti merkityksellistä yhteyttä ministerin virkatoimiin.

– Ministerin virkatoimiin liittymätön menettely voi tulla arvioitavaksi ministerin poliittisen vastuun kautta. On ensisijaisesti eduskunnan asiana ottaa kantaa ministereiden luottamukseen vaikuttavaan toimintaan ja siten siihen, mikä merkitys nyt kyseessä olevalle ministeri Bergqvistin menettelylle tulee antaa.

Edellä esitetyn perusteella kantelunne ei ole johtanut toimenpiteisiin, Pöysti arvioi vastauksessaan, joka on päivätty annetuksi tammikuun 23. päivä.

Ongelmalliset yhteydenotot

Sandra Bergqvist on edelleen sitä mieltä, että hän ei toiminut lautakunnan päätöstä koskevassa asiassa niin kuin olisi pitänyt.

– Ongelmallista tässä tapauksessa oli se, että otin yhteyttä kaupungin virkamiehiin ja päättäjiin asiassa, joka koski kiinteistöä, jonka omistan yhdessä sisarusteni kanssa. Tätä minun ei olisi pitänyt tehdä ja olen myös useaan otteeseen pahoitellut tapahtunutta.

Bergqvist oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuoden 2021 kuntavaaleista lähtien, kunnes hän jätti kyseisen vastuun viime syksynä keskittyäkseen ministeritehtäviinsä.

Toiko tämä tapaus esiin ongelmia, jotka voivat liittyä siihen, että on samaan aikaan ministeri ja kuntapäättäjä, Sandra Bergqvist?

– En näe ongelmallisena sitä, että ministeri toimii myös kunnallispolitiikassa. Päin vastoin, kunnallispolitiikan kautta ministeri säilyttää yhteyden kotipaikkakuntansa ihmisten arkeen ja kuntatason jokapäiväiseen työhön.

Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Paraisten kaupungissa on noin 15 000 asukasta.

Juttua muokattu 14.2. kello 13.15, vaihdettu kuva, otettu pois kuva oikeuskanslerista.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä