Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ainakaan tässä vaiheessa lähde laajemmin tutkimaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lainanottovaltuuksien epäämistä. (Kuva: Janne Suhonen/Valtiontalouden tarkastusvirasto)(

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei lähde ainakaan tässä vaiheessa laajemmin tutkimaan, onko valtioneuvosto toiminut lainvastaisesti muuttaessaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) lainanottovaltuuksia. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue oli jättänyt kesäkuun lopulla valtiovarainministeriölle hakemuksen lainanottovaltuuden muutoksesta, koska Pohteella on välttämättömiä investointitarpeita liittyen uuden yliopistosairaalan rakentamisen seuraavaan vaiheeseen.

Valtioneuvosto ei kuitenkaan lämmennyt asialle 19. lokakuuta pidetyssä istunnossa ja lainanottovaltuutta ei myönnetty. Päätöksen seurauksena Pohde joutuu nopealla aikataululla valmistelemaan uuden tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman, joka toteutuessaan leikkaisi merkittävällä tavalla palveluita eri puolilla hyvinvointialuetta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin 9. marraskuuta antaman ratkaisun mukaan valtioneuvoston tekemä päätös lainanottovaltuuksista perustui hyvinvointialueesta annettuun lakiin, jota koskevasta esityksestä myös eduskunnan perustuslakivaliokunta oli antanut aikanaan lausunnon. Tähän perustuslakivaliokunnan lausuntoon vetosi oikeuskansleri päätöksessään.

– Valiokunta oli kiinnittänyt huomiota siihen, että hyvinvointialueiden itsehallinto jäi varsin ohueksi. Valiokunta oli kuitenkin todennut, että sosiaalisten perusoikeuksien turvaaminen edellytti erityisesti tällaisen hallinnollisen muutoksen yhteydessä sellaista valtiollista ohjausta ja valvontaa, jota muuten voitaisiin pitää perustuslaissa säädetyn itsehallinnon toteutumisen kokonaisarvioinnissa valtiosääntöisesti jossain määrin ongelmallisena, ratkaisun tiivistelmässä todetaan.

-Perustuslakivaliokunnan mainittu lausunto huomioon ottaen en katso ainakaan tässä asiayhteydessä aiheelliseksi enemmälti tutkia hyvinvointialueiden hallinnon järjestämisen ja niiden rahoitusmallin suhdetta perustuslain säännökseen alueellisesta itsehallinnosta, oikeuskanslerin tiedotteessa todetaan.

Oikeuskanslerin päätöksessä huomautetaan myös, että valtioneuvoston päätöksestä on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, eikä oikeuskansleri ota vakiintuneen tavan mukaan pääsääntöisesti tutkittavakseen kanteluita, joita on mahdollista viedä eteenpäin oikeusteitse valittamalla.

Oikeuskanslerille asiasta kanteli oululainen kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu Anne Huotari (vas.). Huotari oli pyytänyt oikeuskansleria arvioimaan hyvinvointialueiden itsehallintoa suhteessa valtioneuvoston nopeisiin talouden tasapainottamisen vaatimuksiin. Anne Huotarin mielestä valtioneuvoston asettama määräaika tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laatimiselle oli kohtuuttoman lyhyt, sillä päivitetty ohjelma pitää toimittaa valtiovarainministeriölle 21. marraskuuta mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johdon on pitänyt koota aluevaltuustolle hyvin nopealla alustava leikkaus- ja säästöohjelma, jolla olisi toteutuessaan mittavia vaikutuksia hyvinvointialueen ihmisiin. Sadan miljoonan euron säästölista on saanut runsaasti kritiikkiä eri puolilla maakuntaa. Aluehallitus käsittelee asiaa tiistaina 14.11. ja aluevaltuusto päättää tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta maanantaina 20.11.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä