Kuva: Sonja Eloranta

Eduskuntavaalikampanjaa käydään kiinnostavassa tilanteessa, koska pääministeri Juha Sipilä, kesk., pyysi hallituksensa eroa poikkeuksellisesti runsasta kuukautta ennen vaaleja ja hallituksen suuri sote- ja maakuntauudistus kaatui. Monet pitkän linjan kansanedustajat jättävät paikkansa. Gallupit ovat näyttäneet SDP:lle menestystä, mutta kilpailu on kovaa viime hetkille saakka. Yllätyksiä tulee aina. Kuntalehden analyysissä käydään läpi Manner-Suomen kahdentoista vaalipiirin tilannetta. 

Helsingin herruudesta taistellaan

Kisa Helsingin ykköspaikasta on tiukka. Vihreät ei ole kertaakaan ohittanut kokoomusta, eikä se nytkään helpolta näytä ainakaan äänimäärässä. Paikkaluvussa voi tulla tasapeli.

Kokoomuksessa houkuteltiin pormestari Jan Vapaavuorta ehdolle turvaamaan puolueen menestys, mutta Vapaavuori pysyy kaupungintalolla. Vaalien kautta tuskin olisi avautunut nykyistä mielenkiintoisempaa tehtävää, eivätkä kaikki halua luovuttaa häntä valtakunnan politiikkaan.

Vihreiden Pekka Haavisto perusteli ehdokkuuttaan Helsingissä juuri pyrkimyksellä suurimmaksi puolueeksi.

Kokoomukselta jäi pois Pertti Salolainen ja vihreiltä Antero Vartia. He ovat erottuneet puolueissaan valtavirrasta. Salolainen on erottunut ympäristöasioissa ja sote-kriittisyydessään, Vartian taas katsotaan ymmärtävän markkinataloutta enemmän kuin vihreät keskimäärin.

Kokoomuksen potentiaalisiin nousijoihin kuuluu viimeksi varasijalle jäänyt, kuntavaaleissa hyvin menestynyt ja ahkerasti somessa näkyvä Terhi Koulumies. Vihreiden mahdollisia nousijoita on puolueen vt. puheenjohtajana toiminut ja kuntavaaleissa menestynyt Maria Ohisalo.

Sosiaalidemokraattien listalta puuttuu kaksi viime vaaleissa valittua edustajaa, Eero Heinäluoma ja Nasima Razmyar. Demarit ovat jo pitkään tasoittaneet tietä Eveliina Heinäluomalle. Myös viimeksi kohtuullisesti menestynyt Pentti Arajärvi on saanut näkyvyyttä muun muassa valtuuston varapuheenjohtajana.

Keskustan listoilta puuttuu kolme viime kerralla parhaiten menestynyttä eli Olli Rehn, Paula Lehtomäki ja varasijalta eduskuntaan noussut Pekka Puska.

Puolueen julkituloissa on enemmän keskitytty varmistamaan peruskannatusta maakunnissa, joten paikka Helsingissä ei ole itsestään selvä.

Keskustan paikan yrittää kuitenkin turvata ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka vaihtaa melko varman kansanedustajapaikkansa Kaakkois-Suomessa ehdokkuuteen Helsingissä. Tiilikainen haastaa erityisesti vihreitä. Hän mittasi jo kuntavaaleissa kannatustaan Helsingissä, mutta ei noussut edes varavaltuutetuksi. Voi olla, että seuraavaksi hän on ehdolla europarlamenttiin.

Perussuomalaisten ja sinisten jäljelle jääneen pesän jakoa on vaikea ennakoida. Sampo Terholla olisi äänipohjaa: hän sai viimeksi noin 10 000 ääntä. Mutta Terho siirtyykin Uudellemaalle, mikä kertonee, että siniset ovat nostaneet kädet pystyyn Helsingissä.

Perussuomalaisten rivejä vahvistaa Helsingissä ehdokkaaksi asettunut puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka on osallistunut näkyvästi kampanjointiin niin kotikaupungissaan kuin muuallakin. Kolmen paikan säilyminen Helsingissä on silti täpärällä. Perussuomalaiset sai viimeksi vaalipiirin viimeisen paikan. Seuraavan olisi saanut kokoomus.

Vasemmistoliiton kahta paikkaa tuskin mikään uhkaa, ei myöskään RKP:n ainoaa. Vasemmistoliitolla on ehdokkaina liuta valtuutettuja. 

Kristillisdemokraatit tuskin yltävät tälläkään kertaa paikkaan Helsingissä.

Asemia voivat sekoittaa uudet tulokkaat. Piraattipuolue, Liberaalipuolue, Feministinen puolue ja Eläinoikeuspuolue tavoittelevat vaaliliitollaan paikkaa, mutta ennuste ei ole kovin hyvä. 

Ääniä ne kuitenkin keräävät, samoin Liike Nyt. Sen sijaan Seitsemän tähden liikkeellä ei Helsingissä liene juuri jakoa.

Uudellamaalla iso äänipotti etsii kotia

Viime eduskuntavaaleissa Uudellamaalla oli ehdolla peräti neljä puoluejohtajaa, äänimääräjärjestyksessä Timo Soini, Alexander Stubb, Carl Haglund ja Antti Rinne. He olivat myös vaalipiirin ääniharavat.

Soinin, Stubbin ja Haglundin äänet ovat nyt jaossa, eivätkä kaikki äänet välttämättä pysy puolueissa.

Soini panttasi päätöstään pitkään, mutta ei lähtenyt kisaan, vaikka paikka olisi ollut melko varma.

Jostain syystä Uudenmaan paikat eivät nyt kiinnosta puolueita niin paljon, että ne heittäisivät varmimmat täkynsä suurimmille apajille.

Tosin ainakin kokoomuksessa, keskustassa ja vihreissä puheenjohtajia on kaivattu Uudellemaalle, mutta turhaan. Aikaisemmin avuksi Uudellemaalle on muualta maasta haettu muun muassa kokoomuksen Jyrki Katainen ja Sauli Niinistö, keskustassa Paavo Väyrynen. Helsingistä Uudellemaalle on lainattu Eero Heinäluoma, sd., ja vihreissä Tuija Brax, Heidi Hautala sekä Jani Toivola.

Uusimaa on mielenkiintoinen vaalipiiri muutenkin kuin kokonsa puolesta. Harry Harkimo keräsi viimeksi kokoomuksen toiseksi suurimman potin, ja puolueessa pelätään, että hän vie äänistä tuntuvan osan Liike Nytiin.

Stubbin ja Harkimon lisäksi kokoomuksen riveistä puuttuvat Outi Mäkelä ja Sanna Lauslahti. Harkimon äänet mukaan lukien uutta kotia etsii noin 50 000 kokoomuksen ääntä. Itsestäänselviä nousijoita kokoomuksen riveistä ei helposti löydä, mutta ainakin Mervi Kataisen menestystä seurataan kiinnostuneena.

Kokoomuksen riveistä ehdolla on myös perussuomalaisista loikannut Veera Ruoho. Perussuomalaisten pesänjako onkin Uudellamaalla merkittävä kysymys. Puolue oli viimeksi vaalipiirin kakkonen. Sen listoilta valituista seitsemästä kansanedustajasta kolme siirtyi sinisiin ja kolme jäi puolueeseen.

Viimeksi Soini ja Jussi Niinistö olivat kumpikin omassa luokassaan ja muut kaukana. Siniset keskittävät paukkunsa Uudellemaalle, kun myös puheenjohtaja Sampo Terho siirtyy tähän vaalipiiriin. 

Perussuomalaisten paikkamäärä putoaa viime kerrasta, mutta pudotuksen määrää on vaikea arvioida. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kerännee tuntuvan potin. Viime vaaleissa läpi menneistä Pirkko Ruohonen-Lerner siirtyi europarlamenttiin ja halunnee jatkaa siellä.

SDP saanee takaisin viimeksi menettämänsä seitsemännen paikkansa. Paluuta yrittää näkyvästi eläkeindeksikeskustelua käyvä Kimmo Kiljunen. Istuvista jäi pois vakavasti sairastunut Maarit Feldt-Ranta.

Keskustan viimekertainen suurmenestys kaksinkertaisti paikkaluvun Uudellamaalla neljään. Istuvista edustajista Anne Berner luopuu, ja keskustan paikoista yksi tai kaksi on vaarassa. Oman tähtiliikkeensä ehdokas Paavo Väyrynen vienee jonkin verran keskustalaisia ääniä.

Vihreille Uusimaa on perinteisesti vaikea vaalipiiri. Vaikka suurin osa Uudenmaan äänestäjistä asuu pääkaupunkiseudulla, vihreiden kannatus vaalipiirissä on jäänyt vain runsaaseen puoleen naapuri-Helsingin luvuista. Nyt kasvua odotetaan esimerkiksi näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen avulla.

RKP sai viimeksi viimeisen paikan. Se voi menettää neljännen paikkansa, kun Haglund ei ole enää ehdolla. Vasemmistoliiton ainoa paikka on turvatumpi kuin kristillisdemokraattien, vaikka konkari Kari Uotila jättääkin eduskunnan. Tilalle on tarjolla muun muassa takavuosien pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen.

Varsinais-Suomessa kokoomus on vahva 

Varsinais-Suomi on kokoomuksen vahvaa aluetta, ja ykkössija säilynee. Kaikki neljä istuvaa kansanedustajaa ovat pitäneet yllä korkeaa profiilia. SDP saattaa kivuta kakkoseksi ohi keskustan ja perussuomalaisten, kuten se teki jo kuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa 2015 nuo kolme olivat kokoomuksen jälkeen melko tasaväkisiä ja saivat kolme paikkaa.

Kuntavaaleissa perussuomalaiset romahti eduskuntavaalien kakkossijalta viidenneksi. Sinisten kautta Liike Nytin riveihin siirtynyt Maria Lohela jää pois eduskunnasta. Muut perussuomalaisten kärkinimet ovat edelleen puolueen riveissä ja ehdolla. Kuntavaalien tulosten perusteella toinen jäljellä olevista paikoista voisi olla uhattuna.

Keskusta sai viimeksi yhden lisäpaikan. Nyt kolmen paikan säilyminen ei ole kovin varmaa. Puolue tuli kolmanneksi sekä eduskunta- että kuntavaaleissa, mutta vihreät hengittää niskaan. Keskustan menestys riippuu sote-ministerinä ponnekkaasti esiintyneen Annika Saarikon äänisaaliista.

Vihreiden ainoa edustaja Ville Niinistö jää pois ja tähtää eurovaaleihin. Uuteen eduskuntaan vahvoilla on viimeksi kakkoseksi tullut nykyinen Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen. Kuntavaalien kannatusluvuilla vihreät on kiinni kahdessa paikassa.

Vasemmistoliitto sai viimeksi vaalipiirin viimeisen paikan, ja nyt Annika Lapintie jättää eduskunnan. Se on tappio puolueelle, varsinkin kun hän on saanut myönteistä julkisuutta perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana sote-kähinöissä. Toinen paikka ei silti ole kovin uhanalainen, koska puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin suosio on suuri.

RKP sai viimeksi yhden paikan vaaliliitossa kokoomuksen kanssa. Nyt vaaliliittoa ei ole, mutta paikka ei näytä uhanalaiselta, vaikka Stefan Wallin luopuukin.

Kristillisdemokraatit on melko kaukana paikasta.

Satakunnassa keskustan kärkinimet luopuvat

Satakunnasta valitaan vain kahdeksan edustajaa, mutta siellä on paljon tunnettuja nimiä ja värikkäitäkin persoonia.

Perussuomalaiset nousi viimeksi Satakunnan suurimmaksi puolueeksi. Puolueen tähti vaalipiirissä on Laura Huhtasaari. Toisen paikan perussuomalaiset menetti sinisille, joka tuskin saa sitä pidettyä.

Satakunnassa keskustan sukupolvenvaihdos tuntuu rankimmin, kun molemmat istuvat kansanedustajat, Kauko Juhantalo ja Timo Kalli, jäävät pois. Toinen paikka on vaarassa. Osa Kallin äänistä menee hänen tyttärelleen Eeva Kallille.

SDP:n kaksi paikkaa lienevät turvassa ja kolmas hyvin mahdollinen. Krista Kiuru on saanut nostetta eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtajana – ja hallituksen hankkeen jarruttajana.

Kokoomus yrittää kovasti saada takaisin toisen paikkansa. Nyt istuva Jaana Laitinen-Pesola jättää eduskunnan, mutta tarjolla on vahvoja ehdokkaita. Paluuta yrittävät viimeksi pois jääneet entinen ministeri Anne Holmlund sekä Sampsa Kataja. Ehdolla on myös vuosituhannen vaihteessa eduskunnassa istunut Jouni Lehtimäki. Edelleen vahva nimi on viimeksi varasijalle jäänyt Kari Hannus. 

Vasemmistoliitto sai viimeksi vaalipiirin viimeisen paikan, ja kuntavaalien perusteella paikka vaikuttaa turvatulta.

Muilla puolueilla on paikkaan pitkä matka.

Hämeen tasatulos muuttuu

Häme on SDP:n ja kokoomuksen vahvaa aluetta. Järjestys on ollut sama useissa vaaleissa.

Viimeksi tulos oli kuitenkin sikäli tasainen, että SDP, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta saivat kukin kolme paikkaa. Kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto saivat kumpikin yhden.

SDP:n ja kokoomuksen istuvat kansanedustajat lienevät vahvoilla, mutta paluuta yrittävä Johannes Koskinen, sd., on mahdollinen nousija.

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila luopuu pitkän uran jälkeen. Joukkoon kurkottelee entinen kansanedustaja Timo Kaunisto, joka jäi viimeksi varasijalle. Keskustan kolmas paikka on kuitenkin vaarassa. Viimeksi puolue vei vaalipiirin viimeisen paikan.

Kuntavaaleissa perussuomalaiset putosi Hämeessä selvästi, mutta myös keskusta menetti. 

Perussuomalaisten kolmesta kansanedustajasta Anne Louhelainen siirtyi sinisiin ja jättää nyt eduskunnan. Vaaravyöhykkeellä perussuomalaisilla on ainakin yksi paikka, siniset tuskin saavat yhtäkään paikkaa.

Vasemmistoliiton ainoa paikka vaikuttaa turvatulta. Kristillisdemokraattien kannatus ja paikka perustuvat pitkälti Päivi Räsäseen menestykseen. Viimeksi kristillisdemokraatit menestyi paremmin kuin vasemmistoliitto, mutta kuntavaaleissa tilanne oli selkeästi toisin päin.

Vihreät yrittää saada takaisin vuoden 2011 vaaleissa menettämänsä paikan. Kolme kautta aiemmin istunut Kirsi Ojansuu-Kaunisto yrittää paluuta. 

Timo Kaunisto ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto ovat aviopari.

Pirkanmaalla perussuomalaisilla on tiukka tilanne

Kokoomus ja SDP ovat Pirkanmaalla tasavahvoja, ja molemmat todennäköisesti pitävät neljä paikkaansa.

SDP:n puheenjohtajaa tuurannut Sanna Marin oli jo viimeksi vaalipiirin ääniharava, ja uusi näkyvyys voi tuoda ääniä myös peruskannattajakunnan ulkopuolelta.

Kokoomusääniä kerännee nykyisten kansanedustajien lisäksi myös entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Perussuomalaisten neljästä viimeksi valitusta kansanedustajasta kolme siirtyi sinisiin. Heistä kaksi eli ääniharava Lea Mäkipää ja Martti Mölsä luopuivat. Sekä perussuomalaisilla että sinisillä on Pirkanmaalla tiukka tilanne. 

Keskustan kolmas paikka lienee vaarassa, varsinkin kun Mikko Alatalo päätti jättää eduskunnan. Puolue luottaa nuoriin tamperelaisiin ehdokkaisiin. Entinen puoluesihteeri, kuntavaaleissa hyvin menestynyt Jouni Ovaska on vahvoilla.

Vihreillä on kova hinku nostaa Pirkanmaalla paikkalukunsa kahdesta kolmeen. Ehdolla ovat istuvien lisäksi viimeksi pois jättäytynyt Oras Tynkkynen ja Tampereen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Mahdollisesti vapautuvia paikkoja kärkkyvät kuitenkin myös kokoomus, SDP ja vasemmistoliitto.

Niin vasemmistoliiton kuin kristillisdemokraattienkin ainoat paikat lienevät melko turvattuja.

Kaakkois-Suomen ääniharavalla voi olla vaikeuksia

Keskusta sai viimeksi Kaakkois-Suomesta peräti viisi paikkaa, mutta nyt viides on vaarassa. Viimeksi se oli vaalipiirin viimeinen paikka. Keskustan kaikki viisi kansanedustajaa haluavat jatkaa, mutta yksi heistä, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, yrittää tällä kertaa Helsingin vaalipiirissä.

Perussuomalaiset vei viimeksi neljä paikkaa. Sinisiin siirtyivät vaalipiirin ääniharava Jari Lindström ja Kaj Turunen, joka loikkasi siitä vielä kokoomukseen. Molempien tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta.

SDP menetti viimeksi kaksi paikkaa. Ainakin toisen palauttamiseen on hyvä mahdollisuus. Istuvien lisäksi ehdolla on viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Jouni Backman – pitkän linjan demarivaikuttaja. Paluuta yrittää myös Risto Kuisma, joka aloitti takavuosina kansanedustajana SDP:n riveissä, siirtyi yhteistyöhön nuorsuomalaisten kanssa, perusti oman puolueen ja lopulta palasi SDP:n riveihin. Kierroksellaan Kuisma putosi kaksi kertaa.

Kokoomuksen kolme paikkaa lienevät turvassa, vaikka istuvista jäi pois entinen ministeri Lenita Toivakka. Neljäs paikka voi olla aika kaukana.

Vihreät sai viimeksi yhden paikan. Se varmaan säilyy. Lisäpaikka on mahdollisuuksien rajoissa. Siihen olisi vahvoilla puolueen varapuheenjohtaja Veli Liikanen Mikkelistä.

Kristillisdemokraatit menetti viimeksi ainoan paikkansa melko täpärästi, ja tehnevät kovasti töitä saadakseen sen takaisin. 

Savo-Karjalassa näkyy keskustan sukupolvenvaihdos

Savo-Karjalan tilanteeseen vaikuttaa oleellisesti se, että vaalipiiri menettää yhden edustajapaikan Uudellemaalle. Savo-Karjala saa nyt 15 edustajaa. 

Keskustan sukupolvenvaihdos tuntuu vahvasti Savo-Karjalassa. Kaksi konkaria, Seppo Kääriäinen ja Markku Rossi, luopuvat. Kun lisäksi Elsi Katainen on siirtynyt europarlamenttiin, puolet vuonna 2015 valituista jää pois.

SDP menetti viime vaaleissa puolet paikoistaan, yhden paikan vihreille ja toisen kristillisdemokraateille. Kristillisdemokraattien Sari Essayah oli peräti vaalipiirin ääniharava. Molemmat puolueet todennäköisesti säilyttävät paikkansa, mutta SDP saanee hyvitystä muualta. Keskusta sai viimeksi vaalipiirin viimeisen paikan ja kärkkymään jäi SDP.

Myös SDP:n Riitta Myller jättää eduskunnan.

Perussuomalaiset sai viimeksi kolme kansanedustajaa, jotka kaikki siirtyivät sinisiin. Pentti Oinonen jää pois. Perussuomalaiset on saamassa osan paikoistaan takaisin.

Jaossa lienee keskustan ja perussuomalaisten paikkoja. Niissä tiukimmin lienee kiinni SDP, mutta kokoomus ja vihreätkin voivat lisätä paikkalukuaan.

Vaasassa RKP on vahvistunut

Vaasan vaalipiirissä RKP ja kokoomus menettivät viimeksi yhden paikan, ja molemmilla on toivoa saada paikkansa takaisin. Kokoomuksessa paluuta yrittää Janne Sankelo.

RKP on profiloitunut erityisesti Vaasan keskussairaalan puolestapuhujana.

Keskusta nosti viimeksi paikkalukunsa viiteen melko pienellä marginaalilla. Paikkoja puolustavat kaikki istuvat kansanedustajat. Ehdolla ovat myös muun muassa viimeisen paikan viimeksi vajaalla sadalla äänellä nykyiselle elinkeinoministerille Mika Lintilälle hävinnyt Pasi Kivisaari sekä tiukasti perässä seurannut Esko Lehtimäki.

Perussuomalaisilla ei ole jäljellä yhtään viimeksi saamistaan kolmesta edustajasta. Maria Tolppanen siirtyi demareihin jo hyvissä ajoin ja kaksi muuta sinisiin. Heistä Vesa-Matti Saarakkala jättää eduskunnan.

Tolppanen ei ole enää ehdolla. Pois jää myös SDP:n Harry Wallin. 

Perussuomalaiset säilyttää ainakin yhden paikan, mutta itsestäänselvää kansansuosikkia on vaikea nimetä.

Vaasan vaalipiiri on kristillisdemokraattien vahvaa aluetta. Yksi paikka säilynee.

Sekä vasemmistoliiton että vihreiden kannatus Vaasan vaalipiirissä on alhaisempaa kuin missään muualla. Kummallekaan ei paikkaa herunut viimeksi eikä se nytkään näytä todennäköiseltä.

Oulu säilyy keskustan valta-alueena

Oulun vaalipiiriin kohdistuu paljon mielenkiintoa. Se on selvästi paikkaluvulla suurin keskustalainen vaalipiiri ja pääministeri Juha Sipilän kotikenttä. Viimeksi puolue vei puolet piirin 18 paikasta vajaan 43 prosentin kannatuksella. Paikkaluku nousi valtakunnan ääniharavan Sipilän imussa peräti kolmella.

Nyt keskustan edustajista jää pois veteraani Tapani Tölli, samoin viimeksi paluun tehnyt Niilo Keränen. Vaikka puolueen kannatus notkahtaisikin, se on silti omaa luokkaansa.

Paluuta yrittää yhden kauden aikanaan eduskunnassa istunut Riikka Moilanen. Hän on sittemmin toiminut Oulun kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana, kunnes siirtyi terveysyritys Pihlajalinnan Oulun toimitusjohtajaksi. Siltä paikalta tuli lähtö, kun hänen sanavalintansa valtuustossa herätti pahennusta.  

Perussuomalaiset sai viimeksi kolme edustajaa. Heistä puolueen viimekertainen ääniharava,
sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila loikkasi sinisiin ja yrittää nyt sen listoilla säilyttää paikkansa.

Vihreiden kannatus on ollut Oulun vaalipiirissä tasaisessa kasvussa. Ainoa edustaja Hanna Halmeenpää jää pois, mutta mahdollisuus toiseen paikkaa ei ole kovin kaukana. Viimeksi pois jättäytynyt Satu Haapanen yrittää paluuta. Vahvoilla on myös Kainuun kuntavaalien ääniharava Silja Keränen sekä kaivosaktivistina varsinkin somessa profiloitunut Mika Flöjt. Talvivaara, nyttemmin Terrafame, sijaitsee Oulun vaalipiirissä, samoin vireillä oleva Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella.

Lisäpaikkaa havittelevat myös SDP ja vasemmistoliitto, jotka molemmat menettivät viimeksi yhden paikan.

Kokoomus pitänee kaksi paikkaansa.

Keski-Suomessa vasemmistoliitto yrittää paluuta

Keskusta sai viimeksi Keski-Suomessa peräti kaksi viimeistä paikkaa, yhteensä neljä kansanedustajaa. Kuntavaaleissa puolue piti paremmin pintansa kuin monessa muussa maakunnassa. Silti yhden paikan menetys ei olisi yllätys. Vuodesta 1979 eduskunnassa istunut Mauri Pekkarinen jää pois. Istuvien niskaan hengittää paluuta yrittävä Petri Neittaanmäki, joka on toiminut muun muassa Paavo Väyrysen ja Pekkarisen avustajana.

Puoluehajaannuksessa perussuomalaiset piti molemmat Keski-Suomen paikkansa. Kuntavaalien lukujen perusteella molemmat paikat voivat olla vaarassa, ja ainakin toisen menetys lienee mahdollista. 

Kumpikaan SDP:n viimeksi valittu edustaja ei ole ehdolla. Susanna Huovinen lähti jo kesken kauden ja Lauri Ihalainen ei ole enää ehdolla.

Kokoomus menetti viimeksi täpärästi toisen paikkansa. Nyt toinen paikka voi tulla. 

Vihreät sai viimeksi historiansa ensimmäisen edustajan Keski-Suomesta. Paikka on turvattu, mutta matkaa toiseen on aika paljon.

Vasemmistoliitto menetti viimeksi ainoan paikkansa, mutta nyt sen saaminen takaisin ei liene kovin vaikeaa. Eila Tiaisella on hyvät mahdollisuudet palata eduskuntaan.

Lapissa kokoomuksella takaisinvaltaus

Lapissa kuntapolitiikan kiemurat saattavat vaikuttaa enemmän kuin monessa muussa vaalipiirissä. Kittilän sotkuissa piirin valtapuolueen keskustan rooli on ollut keskeinen. Myös Länsi-Pohjan sairaalan ympärillä käyty kohina saattaa heijastua eduskuntavaaleihin. 

Kokoomuksella ja kristillisdemokraateilla on Lapissa vaaliliitto, jonka avulla kokoomus yrittää saada takaisin viimeksi menettämänsä paikan. Paluuta yrittää viimeksi pudonnut Heikki Autto.

Keskusta sai viimeksi 42,9 prosentin ääniosuudellaan neljä vaalipiirin seitsemästä paikasta. Yleisen trendin ja kuntavaalien tuloksen perusteella puolue voi menettää ainakin yhden paikan. Viimeksi yksi läpi päässeistä oli Paavo Väyrynen, joka nyt yrittää eduskuntaan uusimman puolueensa listoilta Uudellamaalla. Väyrystä eduskunnassa välillä tuurannut Mikko Kärnä on pitänyt korkeaa profiilia. Hän ehkä uhkaa jotain istuvaa puoluetoveria.

Keskustan lisäksi Lapissa vapautunee paikka sinisiltä. Vahvimmin kiinni vapautuvissa paikoissa on kokoomus. Myös vasemmistoliiton toinen paikka on mahdollinen.

Vihreät odottaa kannatuksen kasvua ympäristönsuojelijana mainetta saaneen Riikka Karppisen avulla, mutta eduskuntapaikka jäänee silti saavuttamatta.

Vaalipiirit ja niistä äänestettävien kansanedustajien määrät
Suomen kartalla Matti Pikkujämsän piirroksessa:

Juttua muokattu 13.4. klo 10.15: Korvattu aiempi lyhennetty versio Kuntalehdessä 4/2019 julkaistusta analyysista julkaisemalla koko analyysi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*