Se on tärkeää, että oppilailla on hyvä mahdollisuus antaa palautetta ruoasta, vahvistetaan useammasta kunnasta. Kuva: Seppo Haavisto

Vuonna 2023 kouluruoka maksoi keskimäärin 3,25 euroa oppilasta kohden päivässä, kertoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Sitä edellisenä vuonna hinta oli 24 senttiä vähemmän.

Manninen haluaa ajatella, että oppilaat hyödyntävät aikaisempaa paremmin kouluruokailua.

– Se olisi positiivista, jos entistä useampi söisi hyvin, lautasmallin mukaisesti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kouluruokailun suhteellinen osuus perusopetuksen kokonaiskustannuksista on pienentynyt huomattavasti kuluvan vuosituhannen alkuvaiheesta tähän päivään katsottuna.

– Noin parilla prosenttiyksiköllä.

Hinta on merkittävä mittari

Esimerkiksi Hyvinkäällä oppilasruokailun osuus käyttömenoista oli 5,3 prosenttia viime vuonna. Kaupunki käytti oppilasta kohden kouluruokaan 581 euroa, mikä on 3,06 euroa per päivä.

Keravan kaupungissa käytettiin oppilasta kohti 549 euroa kouluruokailuun, mikä tarkoittaa koulupäivää kohti 2,89 euroa. Hyvinkään ja Keravan tavoin Uudellamaalla sijaitsevassa Nurmijärven kunnassa vastaava luku oli 656 euroa.

Maakuntia vertailtaessa Uudellamaalla käytetään oppilasta kohti vähiten rahaa kouluruokailuun ja vastaavasti eniten käytetään Etelä-Karjalassa.

Oppilasta kohti käytettävät euromäärät eivät kerro suoraan lautasille päätyvistä eroista.

Silti opetusneuvos Marjaana Manninen pitää kouluruokailuun käytettäviä kustannustietoja merkittävänä mittarina. Ne ovat hyvä tietolähde kuntapäättäjällekin, joka paneutuu aiheeseen.

Yksittäisiä poimintoja olennaisempaa on havainto siitä, että maakunnan sisällä on selkeitä eroja myös verrokkikuntien välillä.

Toiveissa lisää rahaa

Myös 38 200 asukkaan Keravalla pyritään tuottamaan tehokkaasti laadukkaita kouluruokapalveluita.

– Ja siinä tavoitteessa on myös onnistuttu, kaupungin ateriapalvelupäällikkö Riitta Oinonen arvioi.

Hän myöntää, että oppilaskohtainen ateriahinta on yksi matalimmista, vaikka Keravallakaan ei olla vältytty elintarvikekustannuksien nousulta.

Oinonen näkisi mielellään resurssien lisääntyvän tulevaisuudessa.

Rahat riittävät kyllä nytkin hyvin laadukkaan kouluruoan tarjoamiseen.

– Meidän on oltava tosi tarkkoja.

– Ruokahävikkiä on minimoitu eri tavoin. Oppilas saa kappaleruokatuotteita suositusten ja lautasmallin mukaisesti ja lisää ruokaa saa ottaa sen verran kuin haluaa vain syödä, ruokaa saa siis hakea lisää, Oinonen jatkaa.

Henkilökunta on hyvin sitoutunutta ja varaston kiertoon on panostettu. Tilausmäärät katsotaan huolellisesti, Oinonen luettelee tarkan euron linjan mahdollistavia tekijöitä.

– Emme varastoi ruokaa pakkaseen.

Juhlan aika huomioitava

Mutta ei elämän tarvitse maistua säästämiseltä, eikä se maistumaan, Oinonen tähdentää.

Kouluruoan suhteen ei ole tarvinnut tinkiä olennaisesta tähän mennessä.

Erilaiset juhla-ajankohdat pyritään huomioimaan.

Kouluruokailussa halutaan, että arjen vastapainoksi on juhlahetkiä Runebergin päivästä lähtien, Oinonen sanoo.

– Pyritään saamaan mukaan välillä jotain ekstraa.

– Keravalla on osaavat suunnittelijat, jotka osaavat suunnitella ruokalistat ravitsemussuositusten mukaisiksi. Oinonen tiivistää.

Se on tärkeää, että ruoka on esillä selkeästi ja siististi. Kuva: Seppo Haavisto

Palautetta otetaan vastaan

Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Pinja Perholehto (sd.) kertoo ruokailun toimineen hänen saamien tietojen mukaan hyvin, niin perusopetuksessa kuin varhaiskasvatuksenkin puolella.

– Se on tärkeää, että oppilailla on hyvä mahdollisuus antaa palautetta ruoasta.

Hyvinkäällä on myös kuunneltu oppilaiden toiveita ruokien suhteen. Kuntapäättäjienkin on hyvä eri tavoin pyrkiä varmistamaan, että ruokailut sujuvat kouluissa, kuten pitääkin, Perholehto jatkaa.

– Tutkitusti tiedetään, että keskittyminen heikkenee, jos ei syö riittävän hyvin.

Ruokakuljetuksista säästöjä

Hyvinkään kaupungin ateriapalvelupäällikkö Anne Ilola kertoo, että Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy valmistaa ruokaa kaupungin päiväkoteihin ja kouluihin.

– Ostamme sieltä pääasiassa pääruoan, kastikkeet ja keitot, sekä laatikkoruokia.

Kaupunki omistaa yhtiöstä 51 prosenttia, HUS 40 prosenttia ja loput omistaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusote.

– Säästöjä on löydetty muun muassa ruokakuljetuksista. Kappaletavaroita – kuten lihapullia, kalapuikkoja, kasvispihvejä, salaatteja tai energialisäkkeitä – ei ole kierrätetty yhteiskeittiön kautta, vaan ne toimitetaan suoraan kouluihin.

Yhtiön tuotantotilat sijaitsevat Hyvinkään sairaalan yhteydessä.

Tietävätkö vanhemmat?

Ateriapalvelupäällikkö on tyytyväinen, miten kaupungin koulujen ja päiväkotien ruoka-asiat on saatu hoidettua.

– Meillä on hyvä hintataso ja hyvä ruokalista, Ilola rohkenee sanoa muun muassa saatujen palautteiden pohjalta.

Ilola arvioi ylipäätään kouluruoan arvostuksen nousseen.

Silti joukossa on oppilaita, jotka eivät kunnolla syö koulupäivien aikana.

Se on asia, joka mietityttää ateriapalvelupäällikköä.

– Tietävätköhän vanhemmat, miten hyvin lapset syövät koulupäivän aikana?

Kouluruokamenot oppilasta kohti vuodessa:

Maakunta, (kuntien määrä), euroa per oppilas

  • Uusimaa (26) 516 euroa
  • Varsinais-Suomi (27) 666 euroa
  • Satakunta (16) 722 euroa
  • Kanta-Häme (11) 592 euroa
  • Pirkanmaa (23) 676 euroa
  • Päijät-Häme (10) 656 euroa
  • Kymenlaakso (5) 608 euroa
  • Etelä-Karjala (9) 813 euroa
  • Etelä-Savo (12) 661 euroa
  • Pohjois-Savo (19) 652 euroa
  • Pohjois-Karjala (13) 786 euroa
  • Keski-Suomi (22) 638 euroa
  • Etelä-Pohjanmaa (17) 690 euroa
  • Pohjanmaa (14) 724 euroa
  • Keski-Pohjanmaa (8) 646 euroa
  • Pohjois-Pohjanmaa (30) 559 euroa
  • Kainuu (8) 744 euroa
  • Lappi (21) 699 euroa

Maakuntavertailussa olivat mukana vain kuntien peruskoulut.

Lähde: Opetushallitus



Kuntien tilastot

Tässä on linkki tarkempiin tietoihin, klikkaa tätä: Kuntakohtaiset tilastot

Ohjeet kuntakohtaisten tietojen löytymiseksi, kun avaat edellä annetun linkin:

  • Klikkaa vasemmalla puolella luetelluista otsikoista Perusopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta -otsikkoa.
  • Valitse yhdeksäs raportti ylhäältä alas laskettuna, nimeltään: K05Z6YOS.
  • Muita reittejä pitkin saat Opetushallituksen sivuilta lisää erilaisia kuntakohtaisia raportteja, myös oppilasruokailuihin liittyen, edellisiltä vuosilta ja kattavammin.


Näin kouluruokailun hinta lasketaan

Opetukseen osallistuneille oppilaille järjestetystä ruokailusta aiheutuneet kokonaiskustannukset saadaan, kun huomioidaan seuraavaa:

  • Palkat lakisääteisine sivukuluineen
  • Elintarvikkeet
  • Kalusto ja laitteet
  • Kuljetukset sekä muut ruokailun järjestämiseen liittyvät kustannukset
  • Ulkopuolisilta ostetut ateriat (oppilaille ostetut)

Lähde: Opetushallitus

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*