Eduskunnan oppositioryhmät vaativat tiistaina yhteisessä välikysymyksessään hallitusta lopettamaan pieleen menneet kunta- ja soteuudistukset.
Hallituksen kuntapolitiikkaa ryhmät luonnehtivat sekasortoiseksi ja yli 200 kunnan lakkauttamisen tavoitetta jo alunperin vääräksi.
– Hallituksen tärkeimmäksi uudistuksekseen ilmoittama kuntauudistus on mennyt täydellisesti jumiin. Kun hallitus huomasi tämän, se otti viimeisenä keinonaan pakkokeinot käyttöön, keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen suomi välikysymyksen tiedotustilaisuudessa.
Myös perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström moitti hallituksen kuntalinjaa sekasortoiseksi ja päättämättömäksi: hallitus ei tiedä mitä on tekemässä, eikä pysty tekemään päätöksiä – eikä se ole tarttunut opposition tarjoamaan yhteistyön käteen, vaan on suhtautunut demokraattiseen valmisteluun jopa ylimielisesti.
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps.) toteaa, että yhteistyöllä myös sote-uudistus olisi jo valmis, koska sote-asioiden vaativimmat kohdat tiedetään. Hän ei toivo hallintovaliokuntaan tulevan perustuslaillisesti epäselvää lakiesitystä. Hän muistuttaa myös maaseutupoliittisten vaikutusten jääneen laskematta.
Oppineet moittineet
sote-uudistuksia rajusti
Ryhmät muistuttavat kuntauudistuksen välineeksi alistetun sote-uudistuksen saaneen kovaa arvostelua maan johtavilta asiantuntijoilta ja perustuslakioppineilta. Ryhmät moittivat hallitusta siitä, että se vasta aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen uudistamista, eikä uudistuksen taloudellisia vaikutuksia ole arvioitu.
Velvoitteita lisätty
rahoitusta vähennetty
Hallitus on lisännyt vuosittain kuntatalouden menoja uusilla lakisääteisillä velvoitteilla hallitusohjelmansa mukaisesti, vaikka samalla se on leikannut kuntapalvelujen rahoitukseen tarkoitettuja valtionosuuksia yli kaksi kertaa enemmän kuin hallitusohjelmaan on kirjattu.
Valtionosuusuudistuksessa keskuskaupunkien rahoitusta kasvatetaan köyhempien ja harvaan asuttujen kuntien ja kokonaisten alueiden kustannuksella.
Hallituksen rakennepaketissa luvattiin keventää kuntien tehtäviä ja velvoitteita vuonna 2017 miljardilla eurolla. Tästä on olemassa opposition mukaan vain otsikot. Rakennepaketti sisältää kunnille myös uusia raskaitakin lisätehtäviä.
Kehysriihen lisäleikkauksia ja velvoitteita kunnissa odotetaan ryhmien mukaan kauhulla.
Lausuntopyynnöt
pysäyttäneet kehityksen
Kunnat ovat rämpineet koko vaalikauden lausuntopyyntöjen suossa, vaikka hallitus ei ole aikonutkaan antaa palautteelle mitään arvoa, ryhmä moittii.
Sen mukaan hallitus on tehnyt kuntien yhteistyön syventämisen estämisestä sekä suurkuntiin tähtäävästä uudistuksesta itselleen arvovaltakysymyksen, josta se ei tunnu löytävän kunniallista perääntymistietä. Jopa hallituspuolueiden riveistä on alettu vaatia kuntarakenne- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjamaista uudelleen parlamentaarisesti sekä kaupunkiseutujen pakkoliitosaiikeiden perumista.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*