Paraisten kaupunginjohtajan Patrik Nygrénin jättämän eroilmoituksen taustalla on valtuustoryhmät yhdistävä epäluottamus, valtuustoryhmien puheenjohtajat kertovat Kommuntorgetin haastattelussa.

Nygren ilmoitti viime viikolla, että hän jättää tehtävänsä ”poliittisen ilmapiirin” takia. Päättäjien mukaan tyytymättömyys kaupunginjohtajan toimintaan on kytenyt kauan ja monista syistä.

Kesällä järjestetyssä epävirallisessa äänestyksessä 30 valtuutettua 35:stä ilmaisi epäluottamuksen kaupunginjohtajaa kohtaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmäjohtajan Markku Orellin mukaan Nygren ei ole kuunnellut luottamushenkilöitä vaan on vetänyt omaa linjaansa. Sama näkemys on perussuomalaisten Mika Peltokorvella.

Vasemmistoliiton Nina Söderlundin mukaan Nygren jätti toteuttamatta valtuuston edellyttämän kaupungin organisaatiouudistuksen, minkä seurauksena kaupungin työntekijöiden roolit eivät ole selkeät. Söderlundin mukaan kitkaa aiheutti myös kaupunginjohtajan haluttomuus edistää saaristostrategiaa.

Paraisten kaupunginvaltuuston ylivoimaisesti suurin puolue 19 valtuustopaikallaan on RKP. Sillä on yksinkertainen enemmistö valtuustossa. Kun Nygren valittiin tehtäväänsä vuonna 2015, hänellä oli RKP:n vahva tuki.

Paraisten kaupunginhallituksen puheenjohtajan Gilla Granbergin, r., mukaan epäluottamus on kuohunut pinnan alla jo edellisellä valtuustokaudella. Granbergin mukaan luottamuksen eteen tehtiin kovasti töitä, mutta keväällä tilanne paheni merkittävästi.

– Yksityiskohtia en voi kommentoida, mutta laajasti kyse on erilaisista tavoista katsoa johtajuutta, Granberg sanoo Kommuntorgetille.

Patrik Nygrén sanoo Kommuntorgetille, että valtuutettujen luottamuspula kaupunginjohtajaa kohtaan tuli hänelle yllätyksenä.

-Kritiikki johtamistapaani kohtaan on ollut epämääräistä ja hajanaista, Nygrén sanoo.

Hän kiistää väitteen, että ei olisi kuunnellut päättäjiä ja ottanut näiden näkemyksiä huomioon. Kuva luottamuspulasta sen sijaan on kirkastunut.

-Viime kuukauden poliittinen prosessi on vahvistanut tunnettani siitä, että luottamuksen puute on molemminpuolista. Silloin on parasta erota.

Nygrén aloitti Paraisten kaupunginjohtajana keväällä 2015. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Paraisten talousjohtajana ja kunnanjohtajana Korppoossa ja Kumlingessä. Nygrénin työvelvoite päättyy 1.10.2023 ja työsuhde 30.11.2023. Johtajasopimuksen mukaan Nygrénillä on oikeus nostaa kuuden kuukauden palkka plus lomarahat erottuaan kaupunginjohtajan tehtävästä.

Lue täältä Kommuntorgetin juttu (ruotsiksi)

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*