Valta on vaihtunut EU:n käytävillä. EU:n jäsenmaat tarjoavat tukeaan itsenäisyyttään puolustaville ukrainalaisille.

Kesäkuun vaaleissa valittu Euroopan parlamentti ilmaisi keskiviikkona päätöslauselmassa ensimmäistä kertaa kantansa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Euroopan parlamentin Suomen toimiston tiedotteen mukana mepit kertovat tukevansa Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

He kehottavat neuvostoa jatkamaan ja laajentamaan Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistuvaa pakotepolitiikkaansa sekä seuraamaan sen tuloksellisuutta.

Samalla parlamentti kehottaa EU:ta torjumaan järjestelmällisesti sen alueella olevien yritysten, kolmansien osapuolten ja kolmansien valtioiden toteuttamaa pakotteiden kiertämistä.

Tiedotteen mukaan mepit vaativat, että Venäjän on maksettava taloudellisia korvauksia Ukrainassa aiheuttamistaan valtavista vahingoista, toteavat mepit.

Mepit kehottavat EU:ta luomaan ”vankan oikeudellisen järjestelmän EU:n jäädyttämien Venäjän valtion omistamien varojen takavarikoimiseksi”.

EU-parlamentti toisti, että EU:n on tarjottava tukea niin kauan kuin se on tarpeen Ukrainan voiton varmistamiseksi.

Ukrainalle toimitettava sotilaallista apua niin kauan kuin sitä tarvitaan ja kaikissa muodoissa, sanovat mepit Euroopan parlamentin Suomen toimiston tiedotteen mukaan.

Parlamentti suhtautuu myönteisesti Naton äskettäisen huippukokouksen tuloksiin ja uskoo, että Ukraina on ”peruuttamattomalla tiellä kohti Nato-jäsenyyttä”.

Ukrainalaiset saavat suojaa Suomesta

Suomessa jatketaan ukrainalaisten tukemista muun muassa tarjoamalla tilapäistä suojelua sotaa pakeneville ukrainalaisille.

Tilapäisen suojelun myöntäminen sotaa pakeneville ukrainalaisille jatkuu 4.3.2026 asti, sisäministeriö tiedotti jo kesäkuun lopulla, kun EU:n yleisten asioiden neuvosto päätti asiasta.

Tilapäisen suojelun antaminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeassa ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.

Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäisen suojelun direktiiviin, jotka otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa 4.3.2022 sen jälkeen, kun Venäjä oli käynnistänyt hyökkäyssodan Ukrainassa.

Suomeen saapuvien ukrainalaisten määrä on pysynyt suhteellisen vakaana jo pidemmän aikaa.

Ukrainalaiset ovat jättäneet Suomessa yhteensä noin 70 000 tilapäisen suojelun hakemusta.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan hakemusmäärä on laskenut hitaasti.

Suomessa on tällä hetkellä noin 44 000 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista.

Loppujen arvioidaan palanneen takaisin Ukrainaan tai siirtyneen muualle EU-alueelle tai EU-alueen ulkopuolelle.

Lisäksi ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että maahanmuuttoviraston arvion mukaan Ukrainasta saapuu tänä vuonna Suomeen noin 8 000–12 000 ja ensi vuonna noin 5 000–10 000 tilapäisen suojelun hakijaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*