Reisjärven kunnantalolla osataan yleiset pyöristyssäännöt valtiovarainministeriötä paremmin. Tämä kävi selville, kun korkein hallinto-oikeus käsitteli Reisjärven kunnan tekemää valitusta vuoden 2012 valtionosuuksista.

Valtionosuuden syrjäisyyskorotusta määrittäessään ministeriö sai kunnan syrjäisyyskertoimeksi lukeman 0,49547, joka katkaistiin päätöksiä tehdessä muotoon 0,4955. Ministeriön tulkinnan mukaan Reisjärvi olisi jäänyt näin nippa nappa alle ilman syrjäisyyskorotusta, jonka rajaksi laissa on määritetty 0,50.

Reisjärvellä oltiin toista mieltä pyöristystulkinnasta ja kunta teki oikaisuvaatimuksen, jonka ministeriö hylkäsi. Seuraavaksi kunta valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jonka mukaan ministeriön olisi pitänyt pyöristää kunnan syrjäisyyskerroin kahden desimaalin tarkkuudella, eikä vain katkaista sitä.

KHO:n ratkaisun mukaan pyöristyksessä pitää noudattaa yleistä pyöristyssääntöä, koska laissa asiasta ei ole muuta mainintaa. Näin ollen asia palautettiin takaisin ministeriön valmisteluun.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Vielä ei ole rahoja ole tilillä näkynyt, mutta kyllä ne sieltä aikanaan tulevat, Reisjärven kunnanjohtaja Pekka Leppänen naurahtaa luottavaisena.

Mistään pikkurahoista ei ole kyse, vaikka aivan tarkat euromäärät eivät Reisjärven kunnantalolla selvillä olekaan. Valtiovarainministeriö vahvistaa syrjäisyyskorotukset viideksi vuodeksi kerrallaan, joten KHO:n päätös koskee vuosia 2012–2016. Viideltä vuodelta päätöksen vaikutus voi olla 4,5-5 miljoonan euron luokkaan.

– Vuositasolla korotus voisi olla 900.000 euron luokkaa. Ihan tarkkaa tietoa minulla ei vielä ole, kunnanjohtaja Leppänen toteaa.

Parikkala siivellä

Reisjärven kuntapäättäjien aktiivisuudesta saadaan nauttia myös Parikkalassa. Se oli vastaavassa tilanteessa pyöristysten jälkeen, mutta ei enää hylätyn oikaisuvaatimuksen jälkeen valittanut päätöksestä eteenpäin. Syrjäisyyskorotukset kunta tulee kuitenkin saamaan. Vuosilta 2012–2014 Parikkalan kunnan tilille tulee marras-joulukuun tilityksessä aiemmin saamatta jääneitä valtionosuuksia 5,5 miljoonaa euroa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun reisjärviset ovat vääntäneet kättä valtionosuuksista ministeriön kanssa ja voittaneet. Vuonna 2007 kunnalta jäi saamatta syrjäisyyslisät, kun ministeriö siirsi karttaharjoituksessa kuntakeskusta muutaman kilometrin Haapajärven suuntaan. Tuolloin kuntaa hyvitettiin jälkikäteen neljältä vuodelta 3,7 miljoonalla eurolla.

– Onhan tämä varmaan melko harvinaista, kun pieni kunta on kaksi kertaa noin suuren instituution korkeimmassa hallinto-oikeudessa selättänyt. Joskus kannattaa valittaa, Reisjärven kunnanjohtaja Pekka Leppänen arvioi.

 

KHO:n syyskuussa antama päätös kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*