Oman ryhmän toiminta pistää Sari Innasen mietteliääksi. Kuva: Päivi Karjalainen

Puhelimeen vastaa kello yhdeltä iltapäivällä väsyneen kuuloinen Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen Soiten hallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.). Edellisenä iltana hän oli kotona vasta puolen yön maissa ja tänään puhelin on soinut aamuvarhaisesta asti. Aluevaltuuston keskustan ryhmän kriisikokous torstai-iltana oli Innaselle tyly: hänet ollaan valmiita vapauttamaan aluehallituksen puheenjohtajan tehtävästä.

– Kyllähän se mietteliääksi vetää. En osaa juuri nyt analysoida asiaa sen enempää. Olen aika hämilläni, myöntää Innanen.

Ilmeisesti oma puolue katsoo hänet ainakin osin syypääksi hyvinvointialueen johtajan Minna Korkiakoski-Västin irtisanoutumiseen kuluvan viikon maanantaina. Sari Innanen johti aluehallitusta, joka teki päätöksen johtajien kuulemisesta liittyen yhtäkkiä roimasti ylittyneeseen alijäämään. Alkuperäinen summa oli muuttunut parissa viikossa kaksin-kolminkertaiseksi ja hallitus halusi selvyyden asiaan.

– Olin itse eilisessä kokouksessa paikalla ja siellä käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu asiasta. Tuo [johtajan irtisanoutuminen] oli tavallaan se syy, johon haettiin ratkaisua, kertoo Innanen yli kolmituntisesta kokouksesta.

Hänelle ei vieläkään ole hahmottunut asian perimmäinen ongelma. Päätös kuulemisesta tehtiin hallituksessa yksimielisesti.

– Olisi helpompi ymmärtää asia, jos hallitus olisi ollut riitainen ja päätökset eivät olisi olleet yksimielisiä. Toisaalta aina on niin, että puheenjohtajan pitää kantaa vastuu, sanoo Innanen.

Mutta. Mistä puheenjohtajan pitää kantaa vastuu? Hyvinvointijohtajan eroamisestako?

– Ilmeisesti näin.

Politiikkaa isolla pensselillä?

Sari Innanen näkee myös asian politisoituneen, kuten hallituskumppani Anna Nurmi (kok.) aiemmin Kuntalehden jutussa totesi.

Nurmi piti 90-prosenttisen varmana, että hän tekee henkilökohtaisen eropäätöksen tilanteessa, jossa katsoo koko hallituksen toimineen yksituumaisesti.

– Onko taustalla politiikkaa, en osaa sanoa, näitä asioita tulee pikkuhiljaa… Mutta, totuus tulee varmaan esille jossain vaiheessa, arvioi Innanen.

Oman puolueen teko jättää puheenjohtaja yksin vastuunkantajan paikalle on harvinainen. Etenkin kun tiedetään, että hallitus on seissyt yhtenä rintamana kuulemispäätöksen takana.

– Se juuri vetää mietteliääksi. Olen nyt kuin bussissa matkustaja. Istun bussissa ja odotan, miten matka etenee, kuvailee Innanen.

Hallituksen kokous alkaa tänään kello 15.00, siellä selviää lisää.

Ovatko hallituksen jäsenet jo olleet yhteydessä?

– Hallituksesta on tullut viestejä, osa on soittanut ja ilmaissut tukensa. Katsotaan miten asiat etenevät, ne ovat nyt toisten käsissä, toteaa Innanen.

TEKSTI: OUTI AIROLA

//4.3.2024 klo 14.40 lisätty jutun otsikkoon sana ’mahdollisesta’ ja muokattu tekstin alkuun ”hänet ollaan valmiita vapauttamaan aluehallituksen puheenjohtajan tehtävästä”, koska puolueen valtuustoryhmän epäluottamus ei suoraan johda aluehallituksen puheenjohtajan erottamiseen.//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Se, että Keskustan Aluevaltuuston valtuustoryhmällä on loppunut luottamus aluehallituksen puheenjohtajaan, johtuu hänen epäasiallisesta, jopa virheellisestä toiminnastaan. Esim. Soiten henkilöstön muutosneuvottelujen lopputuloksen arviointi julkisuuteen, jo ennen kuin toimintaa oli edes aloitettu. Mitätön tuki Hva-johtajalle, jopa hänen poisjättäminen tilanteista, joissa muilla alueilla Hva-johtajat ovat paikalla. Pelolla johtaminen. Tälle toiminnalle tukensa on antanut myös Aluevaltuuston pj, jonka luottamus on ryhmässä myös mitätön. Näihin virheisiin on myös valtuuston pj. sortunut. Hänenkin kannattaisi tehdä nyt johtopäätökset omalta osaltaan ja erota.

 2. Puhutaan HVA-johtajan tuesta. Eikö hänen tule ansaita luottamus hallitukseltakin toiminnallaan ??

 3. Talous
  Asiantuntemus
  Näkemys
  Johtaminen, oikeudenmukainen
  Inhimmillisyys
  Ymmärrys
  Rehellinen avoin keskustelu
  Avoin, oikeasti avoin päätöksenteko
  Muutos
  Rohkeus, rehellinen rohkeus
  Kannustus
  Tätä me tarvitsemme päästäksemme tavoitteisiin.
  Pelolle johtamiselle Ei

 4. Kuntalehti voisi analysoida enemmän erottamisen syitä, mistä tilanne lähti. HVA:n hallituksen puheenjohtaja tuli lehdistössä ulos ENNEN muun hallituksen tapaamista, että tulee YT-neuvottelut ylemmän johdon ja keskikjohdon kanssa JA IRTISANOMISIA TULEE. Toimina on ollut poikkeuksellisen vahingoittavaa Soitelle ja sen henkilökunnalle ylittäen hallituksen puheenjohtajan valtuudet. Innasen toiminta on ollut vakavasti moitteellista, piste. Se, että hän ei edelleenkään tunnista tehneensä virhettä, on osoitus hänen kykenemättömyydestään vastuullisiin tehtäviin. Innasen puolustajista mm. Nurmi-Lehto voi vapaasti erota, ei ole menetys, jos ei tunnista keskiaikaista johtamismenttaliteettia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä