Kittilän vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg katsoo keskusrikospoliisin käyttäneen harkintavaltaansa väärin, kun se on suorittanut kotietsinnän kaupunginhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan, kesk., kotona tutkiessaan kunnan ostamien lainopillisten palvelujen taustoja. Asiasta uutisoi Suomen Kuvalehti.

Tornbergin näkemys sisältyy valitukseen, jonka Kittilän kunnanhallitus on tehnyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisuista palauttaa hallintojohtaja Esa Mäkinen kunnanhallituksen sihteerin ja kunnanjohtajan sijaisen tehtäviin.

Hallinto-oikeus kumosi kesäkuun lopussa Kittilän kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen päätökset siirtää Mäkinen syrjään tehtävistään. Heinäkuussa kunnanhallitus valtuutti Tornbergin valittamaan päätöksestä.

Kurulan kotona tehty kotietsintä liittyy lainopillisten palvelujen ostoon, ns. Eilavaara-papereihin, kunnan hissiyhtiöön liittyvässä kiistassa. Lasku oli osoitettu kunnanhallitukselle vaikkei kunnanhallitus ollut päättänyt palvelujen tilaamisesta. Suomen Kuvalehti uutisoi viime joulukuussa, että Kurula on tutkinnan kohteena.

MainosErotetun kunnanjohtajan Anna Mäkelän paikalla tuolloin vt. kunnanjohtajana toiminut Mäkinen oli tuonut kunnanhallituksen maksettavaksi osoitetun laskun kunnanhallituksen esityslistalle.

Myöhemmin Kurula oli mukana päättämässä Mäkisen siirtämisestä syrjään. Hallinto-oikeuden mukaan Kurula oli esteellinen. Tornbergin valituksen mukaan Kurula ei ollut esteellinen.

Kittilä erotti kunnanjohtaja Anna Mäkelän marraskuussa 2014. Tämän vuoden kesäkuussa korkein hallinto-oikeus totesi päätöksen laittomaksi. Mäkelän ja Kittilän edustajat neuvottelevat edelleen ratkaisusta. Kittilän päätöksenteon turbulenssi ja siitä tehdyt valitukset ovat johtaneet siihen, että kuntalakiin on harkittu säädöstä, joka mahdollistaisi poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn.

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen arvioi huhtikuussa, että säädös, ”Lex Kittilä”, ei olisi ristiriidassa kunnallisen itsehallinnon kanssa.

– Itsehallintoakin tulee aina toteuttaa lain rajoissa, Sulonen totesi.

Suomen Kuvalehden uutinen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*