Johtaja Harri Jaskari näkee, että kunnat voivat keskittyä paremmin ydintehtäviinsä, kun ne päästävät toimintojaan markkinoille. Kuva: Johanna Erjonsalo

Julkisia hankintoja tehdään aivan liian suurissa kokonaisuuksissa, Suomen yrittäjät tiedottaa.

Vain yksitoista prosenttia yrittäjistä kokee, että julkiset hankinnat on jaettu riittävästi osiin niin, että pk-yritykset voivat niihin osallistua.

Aihetta on kysytty lähes samassa muodossa aiemminkin, ja tilanne näyttää heikentyneen viime vuosina, tiedotteessa kerrotaan.

– Kunta- ja aluevaaliehdokkaan kannattaa edellyttää kunnalta ja hyvinvointialueelta hankintatapoja, jotka tukevat paikallista elinvoimaa. Käytännössä tämä tapahtuu jakamalla hankinnat osiin niin, että pienetkin yritykset voivat jättää tarjouksen, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä sanoo.

Hankintojen jakaminen ja osatarjouksien salliminen lisäisi kilpailua.

– Hankintojen kriteerit ja vaatimukset tulee asettaa niin, että pienetkin yritykset pystyvät ne täyttämään, Jaskari sanoo.

Suuremmat yritykset tyytyväisimpiä

Tyytyväisiä ovat suuremmat, yli kymmenen työllistävät yritykset, joista joka neljäs (24 prosenttia) kokee, että julkisia hankintoja on jaettu riittävästi osiin.

Tyytymättömimpiä ovat yksinyrittäjät ja asiantuntijapalveluja tarjoavat yrittäjät. Alueelliset erot ovat pieniä. Itä-Suomessa koetaan eniten (16 prosenttia), että hankintoja on jaettu riittävästi, sekä Länsi-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla vähiten (9 prosenttia).

Lähes kaikki yrittäjät (85 prosenttia) vaativat, että hankinnoissa pitäisi huomioida paremmin pienet yritykset. Tätä vaaditaan laajalti kaikilla toimialoilla, kaikenkokoisissa yrityksissä ja kaikkialla Suomessa. Tiedotteen mukaan vain kolme prosenttia on tyytyväisiä nykytilaan.

Lähes puolet (47 prosenttia) yrittäjistä kannattaa sitä, että kunnat ja hyvinvointialueet yksityistäisivät enemmän liiketoimintojaan. Tätä vastustaa 28 prosenttia. Neljännes ei osaa sanoa. Eniten yksityistämistä vaaditaan teollisuudessa (53 prosenttia), rakentamisessa (51 proesnttia) ja Länsi-Suomessa (52 prosenttia).

– Esimerkiksi kunnat harjoittavat liiketoimintaa pesuloista taloushallintoon. Kunta voi keskittyä paremmin lakisääteisiin velvoitteisiin ja ydintehtäviinsä, kun ne päästävät toimintojaan markkinoille, Jaskari sanoo.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Gallupiin vastasi 1 128 pk-yritysten edustajaa.

Suomen Yrittäjien 10 askelta onnistuneeseen hankintaan

  • 1 Ilmoita hankinta-aikeesta varhain.
  • 2 Käy markkinavuoropuhelua tulevasta hankinnasta kiinnostuneiden yritysten kanssa.
  • 3 Arvioi merkittävimpien hankintojen vaikutukset yrityksiin.
  • 4 Älä pyydä hankintailmoituksessa tarpeetonta.
  • 5 Jaa hankinta tarkoituksenmukaisiin osiin, jotta useampi yritys voi osallistua tarjouskilpailuun.
  • 6 Linjaa, että sama yritys ei voi voittaa kaikkia kilpailutuksen osia.
  • 7 Mittaa ja valvo laatua sopimuskauden ajan.
  • 8 Ota rohkeasti käyttöön dynaamiset hankintajärjestelmät ja innovaatiokumppanuudet.
  • 9 Käytä apuna Yrittäjien maksutonta hankintaneuvontaa.
  • 10 Kehitä eri toimialojen markkinoita määrätietoisesti, ja kerää yrityksiltä palautetta kilpailutusprosesseista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eikös tämä ihminen kunnostautunut aikoinaan väkivaltaisesti?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*