Kuva: Pixabay
Suurten kaupunkien johtajat vaativat maakuntauudistuksen ongelmien korjaamista ennen lain hyväksymistä.,

Kuusi suurinta kaupunkia jatkavat keskustelua kaupunkien toimintaedellytysten puolesta maakuntauudistuksessa. Vain runsas viikko sitten kuuden suurimman kaupungin keskeiset luottamushenkilöt olivat koolla ja muistuttivat kaupunkien tarpeista.

Nyt kaupunkien pormestarit ja kaupunginjohtajat ovat antaneet yhteisen kannanoton, jonka mukaan vielä on mahdollista ratkaista ”maakuntauudistuksen ja kaupungistumiskehityksen välinen ristiriita”.

Uudistuksen kiireinen aikataulu ei kaupunginjohtajien mukaan ole riittävä syy jättää selvittämättä vaihtoehtoja, joilla voitaisiin vastata erilaisten alueiden erilaisiin haasteisiin eri osissa Suomea.

Kaupunginjohtajat vaativat, että sote- ja maakuntauudistuksessa pitää ottaa huomioon eri alueiden haasteet sen sijaan että pyritään yhtenäiseen hallintomalliin. Kannanotossa korostetaan tuttuun tapaan suurten kaupunkien roolia. He vaativat, että kaupungeilla on oltava käytettävissään kaikki keinot vastuunsa kantamiseen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kaupunginjohtajat katsovat, että uudistuksella on erittäin merkittäviä vaikutuksia kasvaviin keskuksiin, mutta niitä ei ole arvioitu. Erityistä huolta tunnetaan investointiedellytyksistä, kun verotulot putoavat alle puoleen.

Kaupunginjohtajat katsovat, että maakunnat ovat suorassa valtion ohjauksessa ja muuttaisivat julkisen hallinnon toimintalogiikkaa. He olettavat, että käynnistyy pysyvä keskustelu maakuntien tehtävin laajentamiseksi.

– Vaikuttava kaupunkikehitys vaatii riittäviä taloudellisia resursseja sekä tiivistä yhteyttä kaupunkisuunnittelun, elinkeinopolitiikan, koulutuspolitiikan sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen välillä. Nyt edellä mainittuja työkaluja ollaan jakamassa eri toimijoille. Tämä johtaa elinvoiman edistämisessä sekä segregaation hoidossa hallinnollisten rajapintojen syntymiseen, kaupunginjohtajien kannanotossa katsotaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin ja Tampereen pormestarit sekä Espoon, Vantaa, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat. Kannanottoon ei sisälly viittauksia tai varaumia suurten kaupunkien joihin eriäviin käsityksiin kuten luottamushenkilöitten kannanotossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miten tässä Sote-, MaKu-, Valinnanvapaus uudistuksien huumassa käy: pienten, harvaanasuttujen, pitkien välimatkojen, ikääntyvien ja työttömyyden kierteessä olevien kuntien? Kannetaanko kunnan vaakuna Kuntaliiton arkistoon?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*